in , , ,

ΟΧΙ απο την Κρήτη…

Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν απόψε με συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πολλοί
Ηρακλειώτες για «τη σχεδιαζόμενη καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης», θεωρώντας ότι διαδικασία «θα επηρεάσει την υγεία των πολιτών και αποτελεί τοξική βόμβα για την ευρύτερη περιοχή» (φώτο από cretalive.gr).
Το συλλαλητήριο οργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και πήραν μέρος το σύνολο των φορέων και πολλοί Ηρακλειώτες, ενώ οι εκπρόσωποι των οργανωτών του συλλαλητηρίου αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις που θα έχει για την Κρήτη και το περιβάλλον η καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.

Ο Περιφερειάρχης

Στο μεταξύ την παρέμβαση του πρωθυπουργού για το θέμα της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου στη Μεσόγειο, ζήτησε σήμερα σε συνάντησή τους στο περιθώριο της ειδικής εκδήλωσης για την «Στρατηγική της ΕΕ για την Περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου» στην Αθήνα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας.  Κατά την συνάντηση ο περιφερειάρχης μετέφερε την αγωνία όλων, επιστημονικών ιδρυμάτων, φορέων, πολιτών της Κρήτης, για τον σοβαρό περιβαλλοντικό κίνδυνο στην «κλειστή» Μεσόγειο και ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στο θέμα, ως πρωθυπουργού αλλά και ως προεδρεύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης παρέδωσε στον πρωθυπουργό σχετική επιστολή, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνει «θα θέλαμε την προσωπική σας ανάμιξη στο θέμα, ώστε με το αυξημένο κύρος σας και ως προεδρεύων στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προβείτε στις ενδεδειγμένες ενέργειες». «Η ευαισθησία σας – προστίθεται στην επιστολή – για περιβαλλοντικά θέματα, καθώς και η αγωνία σας και ο προσωπικός αγώνας σας για την ανασυγκρότηση της χώρας, μας δίνει την σιγουριά ότι η ανάμιξή σας θα φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα συμφέροντα της πατρίδας μας και θα την θωρακίσει από μία επί πλέον απειλή για την επιστροφή της σε ευημερία και ανάπτυξη».

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης

Εξ άλλου η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης με ανακοίνωση της τονίζει ότι η καταστροφή των χημικών θα προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή με ανυπολόγιστες συνέπειες. Παράλληλα διαμαρτύρεται έντονα «για την έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης όλων των πολιτών της χώρας μας, κυρίως δε των κατοίκων της Κρήτης, για το εν λόγω μεγάλο και σοβαρό θέμα, και εκφράζει την έντονη αντίθεση της για το θλιβερό γεγονός αυτό» όπως αναφέρει. Επίσης η Εκκλησία Κρήτης καλεί κάθε αρμόδιο και κάθε υπεύθυνο, αλλά και όλους τους πολίτες της χώρας μας, ιδιαιτέρως δε τους κατοίκους της Κρήτης, «να δείξουν την ευαισθησία που απαιτείται στην περίσταση και να αναλογισθούν όλοι το χρέος και την ευθύνη για την προστασία και τη διαφύλαξη του θαλασσίου και λοιπού φυσικού περιβάλλοντος, ως εντολής του Θεού προς τον άνθρωπο».

Τέλος το σύνολο των φορέων της Κρήτης εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επιχείρηση, με κοινή επιστολή τους προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Γιάννη Μανιάτη.

πηγη www.anatolh.com