in , , , , ,

Ομιλία του Μανόλη Θραψανιώτη στην ολομέλεια της Βουλής για το «Παράλληλο Πρόγραμμα», video.


Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
 
Είναι γεγονός ότι η χώρα μας τα τελευταία χρόνια περνά βαθιά κρίση , την χειρότερη μετά τη μεταπολίτευση.
Κρίση οικονομική, ανθρωπιστική. Κρίση Αξιών.
Δεν είναι στις προθέσεις μου να καταλογίσω ευθύνες. Θα μπορούσε κανείς να επικαλεστεί στοιχεία, να αναφερθεί επί μακρόν στις αιτίες που μας οδήγησαν ως εδώ. Είναι εξ άλλου γνωστά.
Τα  αποτελέσματα έχουν σημασία και αυτά δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει ούτε να τα αγνοήσει κανείς.
Οι υφεσιακές πολιτικές των μνημονίων εκτίναξαν την ανεργία στα ύψη και έπληξαν πρωτίστως τη νεολαία. Σκοτείνιασε το μέλλον για τους νέους ανθρώπους και ανάγκασε πολλούς νέους επιστήμονες σε φυγή από τη χώρα. Έτσι η πατρίδα μας χάνει το πιο παραγωγικό και ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας, αυτό που μπορεί να συμβάλλει στην Ανασυγκρότηση της χώρας, το πιο ισχυρό συγκριτικό μας πλεονέκτημα, τους νέους μας.
 
Οι επιπτώσεις από την κρίση είναι ολοφάνερες σε πολλούς τομείς. Έπληξε ιδιαίτερα τον τομέα των υπηρεσιών Υγείας, με αποτέλεσμα σοβαρές επιπτώσεις στην κάλυψη των υγειονομικών αναγκών, κυρίως των ανασφάλιστων αλλά και στη λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Το παρόν νομοσχέδιο επιχειρεί να δώσει  λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα, όπως τη δυνατότητα πρόσβασης στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας όλων των ανασφάλιστων καθώς και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού. Θέτει επίσης προτεραιότητα στην κάλυψη μεγάλων κενών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του ιατρικού, νοσηλευτικού  και  διοικητικού προσωπικού με στόχο την βελτίωση  της παροχής των υπηρεσιών Υγείας προς τους πολίτες.
Σίγουρα δεν είναι αρκετά, όσα προτείνονται στο παρόν νομοσχέδιο για ένα σύστημα που θα είναι ικανό να καλύπτει πλήρως της ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Είναι όμως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι συμπληρώνονται κενά σε επιστημονικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.
Μετά από τέσσερα χρόνια (από το 2012) γίνονται προσλήψεις αλλά και δίνονται  κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων σε περιοχές που δεν εκδηλώνεται προτίμηση, όπως οι άγονες,  δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες.   Εδώ λοιπόν το παρόν Νομοσχέδιο δίνει κίνητρα ώστε  να καλυφθούν τα  συγκεκριμένα κενά.
Και αυτά είναι όσα προβλέπονται στα άρθρα 66 και 67.
Θα ήθελα να σταθώ λίγο περισσότερο στα συγκεκριμένα άρθρα, τα οποία αφορούν κίνητρα για άγονες νησιωτικές περιοχές και τους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου.  Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε  το εξής φαινόμενο:
Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ειδικά σε εκείνες οι οποίες είναι απομακρυσμένες και αποκομμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν εκδηλώνονταν ενδιαφέρον για την κάλυψη των λίγων θέσεων που προκηρύσσονταν στους ήδη συρρικνωμένους οργανισμούς των Περιφερειακών Νοσοκομείων και Κ.Υ.
Σχετική περίπτωση είχαμε συναντήσει  επανειλημμένα και στο νομό Λασιθίου από όπου προέρχομαι,  με την πλήρωση θέσης επικουρικού παθολόγου και καρδιολόγου.
Η λύση μέσα από το  άρθρο 66 είναι σαφής, με την αναγνώριση και τον υπολογισμό της υπηρεσίας  σε χαρακτηρισμένες άγονες και προβληματικές περιοχές στο επταπλό για τους επί θητεία ειδικευόμενους ιατρούς και στο πενταπλό για τους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα υποβολής δύο αιτήσεων ταυτόχρονα στις ειδικότητες Παθολογίας και Χειρουργικής μερικής και πλήρους, εφόσον η μία ( η μερικής) αφορά νοσοκομεία νησιωτικών, άγονων και προβληματικών περιοχών. Δίνεται ακόμα η δυνατότητα στο Υπουργό Υγείας να χαρακτηρίζει άγονες και προβληματικές περιοχές ώστε και να επιταχύνεται έτσι  η διαδικασία αλλά και να παρέχονται τα παραπάνω οφέλη στους ενδιαφερόμενους ιατρούς.
Στο τέλος του άρθρου 66  στην παράγραφο 6 δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους, να παρέχουν στέγαση και σίτιση στο αγροτικό ή επικουρικό ιατρό για το διάστημα της θητείας του στη συγκεκριμένη περιοχή. Πολύ σημαντικό βοήθημα, αν αναλογιστεί κανείς, πού έχουν κατρακυλήσει οι μισθοί των ιατρών τα προηγούμενα χρόνια.
 
Στο επόμενο άρθρο, το άρθρο 67  στις παραγράφους 1 έως 3 και στην ίδια κατεύθυνση του προηγουμένου, δίνονται σημαντικές λύσεις στην απάλειψη των χρονοβόρων μέχρι σήμερα διαδικασιών των προκηρύξεων για την άμεση κάλυψη θέσεων οι οποίες είτε δεν καλύφθηκαν με την τελευταία προκήρυξη, είτε έμειναν κενές λόγο παραίτησης του ιατρού, είτε βρίσκονται σε άγονες, προβληματικές και νησιωτικές περιοχές.
Στην επόμενη παράγραφο, παράγραφό 4  του άρθρου 67, ορίζεται  λεπτομερώς το πλαίσιο της νόμιμης απαλλαγής από την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου πριν την απόκτηση τίτλου ειδικότητας.
 
Στη τελευταία παράγραφο του άρθρου 67 την παράγραφο 6  καταργείται  το άρθρο 10 του 4316/2014 το οποίο ανέφερε ότι «οι  πτυχιούχοι ιατρικών σχολών που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για την έναρξη της ειδικότητας, υποχρεούνται να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου μέχρι την χρονική στιγμή έναρξής της ειδικότητας». Πλέον οι χρόνοι αναμονής για ειδικότητα έχουν μειωθεί πολύ σε σχέση με προηγούμενα χρόνια που παρατηρούνταν το φαινόμενο  αναμονής έως και 5  χρόνια.
Συνέπεια της καθυστέρησης αυτής  και της οικονομικής πολιτικής των τελευταίων ετών, ήταν η αιμορραγία ειδικευομένων  ιατρών προς το εξωτερικό, απογυμνώνοντας έτσι το σύστημα από ειδικευόμενους ιατρούς. Τώρα που οι χρόνοι έχουν μειωθεί υπερβολικά δίνεται η δυνατότητα στο ιατρό να αρχίσει άμεσα ειδικότητα εκτελώντας την υπηρεσία υπαίθρου πριν την απόκτηση τίτλου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Θα μου επιτρέψετε σ αυτό το σημείο να αναφερθώ στην τροπολογία για  την οποία κινδυνεύει να γίνει εμφύλιος πόλεμος.
Τι λέει αυτή η τροπολογία για την οποία μπορεί κανείς να εκφράσει επιφυλάξεις ως προς την διατύπωση αλλά ως προς την ουσία δεν αλλάζει;
Δύναται η αυτοδιοίκηση να συνδράμει εφόσον το επιθυμεί και έχει την δυνατότητα στην κάλυψη εκτάκτων αναγκών, στις μονάδες παροχής υπηρεσιών και μπορεί κανείς να αναφέρει πολλά παραδείγματα.
Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω ένα παράδειγμα στο Νομό Λασιθίου.
Η πολιτιστική Ένωση Αγίου Νικολάου παρέλαβε δύο οχήματα του ΕΚΑΒ παροπλισμένα,  τα επισκεύασε  και τα κατέστησε αξιόμαχα για τοπικές διακομιδές υπό την εποπτεία και διαχείριση πάντα του ΕΚΑΒ.
Διαθέτει έξι εθελοντές οδηγούς. Διαθέτει προσωπικό από  Σαμαρείτες εκπαιδευμένους να συνοδεύουν περιστατικά που δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα.  Έτσι δίνεται η δυνατότητα να αποδεσμεύονται δύο ασθενοφόρα  του ΕΚΑΒ για να διατεθούν σε επείγοντα περιστατικά.
Αυτή Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι είναι η άλλη Ελλάδα,
είναι εκείνη που έρχεται να προστεθεί στην Ελλάδα των κοινωνικών ιατρείων, την Ελλάδα που σώζει τους πρόσφυγες, την Ελλάδα της Αλληλεγγύης του Εθελοντισμού και της Ανθρωπιάς.
Και αυτός είναι ένας ουσιαστικός λόγος που με κάνει πιο αισιόδοξο.
Γιατί αυτή η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του κ. Πατούλη που για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες έρχεται σε αντίθεση με το ίδιο το ιατρικό λειτούργημα.
Πιστεύω  ότι το παρόν νομοσχέδιο έστω και με νομοτεχνικές βελτιώσεις, θα δώσει λύσεις και ανάσα στα χρονίζοντα προβλήματα της Υγείας και θα βοηθήσει στην εκπλήρωση της υποχρέωσης της Πολιτείας για δωρεάν, καθολική και δημόσια υγεία.