in ,

Ολάντ: Τήρηση δεσμεύσεων και μετά η συζήτηση για το χρέος

Ακόμα ένα σημαντικό βήμα στην πολύχρονη σχέση Ελλάδας-Γαλλίας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τη διήμερη επίσκεψη του προέδρου Hollande στην Αθήνα και την υπογραφή της σημερινής κοινής διακήρυξης μεταξύ των δύο χωρών.
“Επιβεβαιώνουμε την εταιρική και στρατηγική σχέση που μας ενώνει. Ο κ. Hollande ήρθε σε μία στιγμή που έχει ανάγκη η Ελλάδα να μετατραπεί από μέρος της κρίσης σε μέρος της λύσης. Τόσο η οικονομική κρίση, όσο και η προσφυγική κρίση που μας απειλεί είναι κρίσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού. Η Ελλάδα πρέπει να αναδειχθεί σε πυλώνα σταθερότητας και λύσης αυτών των κρίσεων. Ο κ. Hollande ήταν από τους ανθρώπους που με έπεισε ότι πρέπει να δεχθώ ένα δύσκολο συμβιβασμό”, τόνισε ο κ. Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός άφησε και πάλι αιχμές για κύκλους εντός της Ευρώπης, που εξακολουθούν να κρατούν ψηλά το ζήτημα του Grexit, ζητώντας να μπει τελεία και παύλα σε μία συζήτηση που τορπιλίζει τις ελληνικές προσπάθειες εξόδου από την κρίση. “Να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη, σε πείσμα ακραίων δυνάμεων που και ακόμα δεν τα έχουν εγκαταλείψει. Η ανόητη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, από τη διχοτόμηση της Ευρωζώνης, πρέπει να φύγει μία και καλή από το τραπέζι. Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να βγει από την πολύχρονη κρίση που τη μαστίζει. Πρέπει να πετύχει και στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος κρίνεται και η επιτυχία της Ευρώπης απέναντι στην κρίση. Παρεμβάσεις που απειλούν την κοινωνική ειρήνη είναι ευθείες παρεμβάσεις που στόχο έχουν τη διαίρεση της Ευρώπης. Παρεμβάσεις παράλογες ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής που απειλούν την κοινωνική ειρήνη αποτελούν ευθείες παρεμβάσεις ενάντια στην προοπτική επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία, την οποία και θα τηρήσει. Δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης. Ας το καταλάβουν αυτό. Η Ελλάδα δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής”, επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος Hollande τόνισε πως η Γαλλία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, στέλνοντας, παράλληλα, μήνυμα για άμεση εφαρμογή όλων των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και πολιτικών της συμφωνίας Αθήνας-πιστωτών. Τόνισε, μάλιστα, πως η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει μόνο εάν η χώρα μας τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους.
“Η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας. Και στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα στήριξης. Ξέρω καλά τι περνά εδώ και χρόνια ο ελληνικός λαός. Χρόνια κρίσης, ιδιαίτερα για τους νέους. Ο κ. Τσίπρας σε όλες τις Συνόδους ήταν ασταμάτητος στις προσπάθειες του. Χαιρετίζω τη στάση υπευθυνότητας που πήρε η Ελλάδα. Πώς θα μπορούσαμε να φανταστούμε την Ευρώπη, χωρίς την Ελλάδα; Θεωρώ ότι πραγματικά η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Και αυτή ήταν πάγια θέση όλων των Γάλλων ηγετών. Η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα. Πρέπει να ακούσουμε τους Έλληνες που μας λένε ότι θέλουν να επανέλθει η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στη χώρα. Για να έρθουν επενδύσεις και ανάπτυξη στην Ελλάδα. Όλη η Ευρώπη από κοινού πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα. Η Γαλλία θέλει να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις. Για τη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό και βεβαίως το σύστημα Υγείας, την παιδεία, την ανώτατη εκπαίδευση, τον πολιτισμό”, επεσήμανε ο κ. Hollande.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στήριξης της χώρας μας και στο προσφυγικό. “Στο θέμα των μεταναστών, η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης. Η άκρη του δόρατος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να δράσουμε. Να δημιουργήσουμε τα κέντρα καταγραφής των προσφύγων. Να στηρίξουμε την Ελλάδα. Χρειάζεται μία ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να παρακολουθεί τα δικά της σύνορα”, σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
capital.gr