in

Οι τελικές προτάσεις για τις νέες εισφορές μισθωτών, επαγγελματιών

Επί τάπητος τίθενται σήμερα οι εισηγήσεις του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, στο Υπουργικό Συμβούλιο σε σχέση με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στις εισφορές τόσο των μισθωτών όσο των μη μισθωτών, δηλαδή των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, αλλά και τις  κατευθύνσεις αναφορικά με τις μεταβολές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις στη βάση των πρόσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για το νόμο Κατρούγκαλου.

Μείωση στις εισφορές της πλήρους μισθωτής απασχόλησης

Κύκλοι του Υπ. Εργασίας αναφέρουν στο Capital.gr πως στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο θα τεθεί η πρόταση, η οποία έχει ήδη ενσωματωθεί στο τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, περί μείωσης 0,9% στις εισφορές των μισθωτών με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
Η μείωση αυτή θα ισχύσει από την 1η/7/2020 και θα αφορά πάνω από 1,6 εκατομμύριο εργαζομένους μαζί και τους κοντά 260.000 εργοδότες τους. Έτσι οι εισφορές για τους πλήρως απασχολούμενους μισθωτούς θα πέσουν από το κοντά 41% στο περίπου 40% από τον ερχόμενο Ιούλιο. Πρόκειται για την πρώτη “δόση” της εξαγγελθείσας, ήδη προεκλογικά, μείωσης των εισφορών των μισθωτών, κατά 5 μονάδες, κατά την περίοδο 2020-2023.

Αλλάζει άρδην το σύστημα εισφορών για τους Μη -Μισθωτούς

Παράλληλα, από το 2020 και συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο, αλλάζει άρδην το σύστημα υπολογισμού των εισφορών των μη μισθωτών, δηλαδή των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυοταπασχολούμενων και των αγροτών. Και αυτό γιατί καταργείται ο,τι ίσχυε για αυτούς από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι και σήμερα, βάσει όσων προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου.
Συγκεκριμένα, οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ της κύριας ασφάλισης (ΕΦΚΑ), υγείας (ΕΟΠΥΥ), επικουρικού και εφάπαξ (ΕΤΕΑΕΠ) αποσυνδέονται πλήρως από το φορολογητέο εισόδημα, τα έτη ασφάλισης, αλλά και τον κατώτατο μισθό. Αντί για το έως τώρα ισχύον σύστημα, το Υπ. Εργασίας εισηγείται ένα σύστημα προκαθορισμένων ασφαλιστικών κλιμάκων.
Αναλυτικότερα, ανά κατηγορία αυτοασφαλισμένων, το νέο τοπίο εισφορών αναμένεται να έχει ως εξής:
* ΕΦΚΑ /τέως ΟΑΕΕ, τέως ΕΤΑΑ: Εισφορές κύριας σύνταξης-υγείας για όλους τους επαγγελματίες
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή τα μέλη των εταιρειών (πλην ΑΕ), τους ατομικούς επιχειρηματίες, τα “μπλοκάκια” με πάνω από 2 εργοδότες – δηλαδή τους ασφαλισμένους του τέως ΟΑΕΕ (πχ έμποροι, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές) και του τέως ΕΤΑΑ (σ.σ. μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) οι εισφορές κύριας σύνταξης -υγείας, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Υπ. Εργασίας, θα έχουν ως εξής:
– 126 ευρώ /μήνα για την πρώτη πενταετία στην αγορά εργασίας
– 210 ευρώ/μήνα (σ.σ. κατώτατες)
– 252 ευρώ / μήνα
– 302 ευρώ / μήνα
– 363 ευρώ / μήνα
– 435 ευρώ / μήνα
– 566 ευρώ / μήνα
Οι εισφορές των 210 ευρώ/μήνα για τους άνω των 5 ετών ασφαλισμένους και των 126 ευρώ/μήνα για τους κάτω των 5 ετών θα είναι υποχρεωτικές για όλους τους επαγγελματίες. Όποιος, μόνο, επιθυμεί, μπορεί, κάθε χρόνο, να αλλάζει κλίμακα. Οι υψηλότερες κλίμακες εισφορές θα οδηγούν σε υψηλότερες κύριες συντάξεις.
*Επικουρικό/ΕΤΕΑΕΠ: Εισφορές επικουρικής ασφάλισης για αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους τέως ΕΤΑΑ
Για τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους (ασφαλισμένους τέως ΕΤΑΑ), οι προκαθορισμένες (δηλ. ανεξάρτητες από εισόδημα κλπ.) εισφορές επικουρικής ασφάλισης θα είναι από την 1η/1/2020 έως την 31η/5/2022 θα έχουν ως εξής :
– 42 ευρώ/μήνα (σ.σ. κατώτατες εισφορές ή εισφορές πρώτης κλίμακας)
-51 ευρώ/μήνα (δεύτερη κλίμακα)
-61 ευρώ/μήνα (τρίτη κλίμακα)
Από την 1η/1/20222, οι εισφορές για το επικουρικό θα μειωθούν και θα έχουν ως εξής:
-39 ευρώ/μήνα (κατώτατες εισφορές ή εισφορές πρώτης κλίμακας)
-47 ευρώ/μήνα (δεύτερη κλίμακα)
– 56 ευρώ/μήνα (τρίτη κλίμακα)
Και στην περίπτωση των εισφορών του επικουρικού μόνο η πρώτη κλίμακα θα είναι υποχρεωτική (σ.σ. κατώτατες εισφορές). Όποιος επιθυμεί, μπορεί να καταβάλλει υψηλότερες εισφορές και θα παίρνει υψηλότερη επικουρική σύνταξη μελλοντικά.
* Εφάπαξ /ΕΤΕΑΕΠ: Εισφορές υπέρ του κλάδου προνοίας -εφάπαξ για αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους τέως ΕΤΑΑ
Για τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους κλπ. (ασφαλισμένους τέως ΕΤΑΑ), οι νέες προκαθορισμένες εισφορές (δηλ. Ανεξάρτητα από εισόδημα κλπ.) υπέρ του κλάδου πρόνοιας -εφάπαξ θα έχουν ως εξής :
– 26 ευρώ / μήνα (σ.σ. κατώτατες εισφορές ή πρώτη κλίμακα)
– 31 ευρώ / μήνα (δεύτερη κλίμακα)
– 37 ευρώ /μήνα
* ΕΦΚΑ/τέως ΟΓΑ: Εισφορές κύριας σύνταξης -υγείας για τους αγρότες (ασφαλισμένους τέως ΟΓΑ)
Για το 2020, οι αγρότες θα καταβάλλουν εισφορές κύριας σύνταξης -υγείας από 119 ευρώ/μήνα (σ.σ. κατώτατες εισφορές ή 1η κλίμακα) έως 319 ευρώ (6η κλίμακα)
Το 2021 θα πληρώνουν από 121 ευρώ /μήνα (κατώτατες εισφορές ή πρώτη κλίμακα) έως 326 ευρώ/μήνα (έκτη κλίμακα).
Το 2022 οι αγρότες θα πληρώνουν από 124 ευρώ/μήνα (κατώτατες εισφορές ή πρώτη κλίμακα) έως 334 ευρώ/μήνα (έκτη κλίμακα).
Η πρώτη κλίμακα (σ.σ. κατώτατες εισφορές) θα είναι υποχρεωτική για όλους τους αγρότες. Όποιος επιθυμεί, κάθε χρόνο, μπορεί να αλλάζει κλίμακα. Οι υψηλότερες κλίμακες θα οδηγούν σε υψηλότερες κύριες συντάξεις.

Αλλαγές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις

Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να τεθούν οι γενικές κατευθύνσεις για τις επικείμενες αλλαγές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, προκειμένου αυτές να “ευθυγραμμισθούν” με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, σύμφωνα με τις όποιες κρίθηκαν αντισυνταγματικά τα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις, για όσους έχουν μακρύ ασφαλιστικό βίο, αλλά και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις το 2016.
Ο ίδιος ο Υπ. Εργασίας, Γ. Βρούτσης έχει εξαγγείλει αύξηση, κατά μέσο όρο, 30% σε 1 στις 3 επικουρικές συντάξεις.
Επίσης, εξετάζεται αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για δικαιούχους κύριων συντάξεων με πάνω από 30 έτη ασφάλισης.
ΠΗΓΗ: capital.gr