in ,

Οι συνοδοί του βουνού στην Κάτω Ζάκρο με το Δ. ΙΕΚ

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου του Αγ. Πνεύματος, το τμήμα ΣΥΝΟΔΩΝ ΒΟΥΝΟΥ του ΔΙΕΚ ΣΗΤΕΙΑΣ, πραγματοποίησε την πρακτική εξάσκηση του στα μαθήματα της Αναρρίχησης, Διάσχισης Φαραγγιού, Κατάβασης σε Σπήλαιο, Παρατήρησης Φυτών, Φρυγάνων και Πετρωμάτων, και  των Α΄. Βοηθειών.

Ιδανική περιοχή για την πραγματοποίηση όλων των παραπάνω δραστηριοτήτων ήταν βεβαίως η  περιοχή της Κάτω Ζάκρου και του Γεωπάρκου  Σητείας.

Το Σάββατο το απόγευμα, 6/6/2020, έγινε η σηματοδότηση του μονοπατιού «Γύρος της Ζάκρου» στην επάνω Ζάκρο, (από γέφυρα Ρίχτη έως πηγές Ζάκρου), με συμμετοχή και τοπικών παραγόντων.

Την Κυριακή το πρωί, 7/6/2020,  πραγματοποιήθηκε αναρρίχηση των σπουδαστών στα αναρριχητικά πεδία  του Γεωπάρκου που βρίσκονται στην έξοδο του φαραγγιού των Νεκρών. Έγινε επίσης μάθημα Πρώτων Βοηθειών.  Την ίδια μέρα το απόγευμα οι σπουδαστές, οι συνοδοί καθηγητές και τα μέλη του Σπηλαιολογικού Τμήματος του ΦΟΡΣ Σητείας, πραγματοποίησαν πορεία 5 ωρών περιμετρικά από το φαράγγι των Νεκρών, μια νέα εξαιρετική και απαιτητική διαδρομή που ξεκινά από την κάτω Ζάκρο ακολουθώντας πορεία βόρεια προς τη Ζάκρο και την περιοχή Βακλιάς. Στην συνέχεια με πορεία μέσα από το μικρό αλλά εντυπωσιακό φαράγγι του Ξεροπόταμου η διαδρομή συναντάει το φαράγγι των Νεκρών και καταλήγει  στην Κάτω Ζάκρο.

Την Δευτέρα το πρωί, 8/6/2020, όλοι μαζί ακολουθήσαμε πορεία από Κάτω Ζάκρο προς το σπήλαιο των Πελεκητών, ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα σπήλαια του Γεωπάρκου, τόσο για τις μεγάλες αίθουσες που διαθέτει, τον πλούσιο διάκοσμο, την σημαντική του βιοποικιλότητα και την αρχαιολογική του αξία. Έγινε κατάβαση στο σπήλαιο μέχρι και το τρίτο επίπεδο.

Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση των σπηλαιολόγων, των καθηγητών μας Παύλου Καπετανάκη, Μαρίας Μουστάκη και Βαγγέλη Περάκη, του προσωπικού του ΔΙΕΚ Σητείας και την βοήθεια  τοπικών παραγόντων οι οποίοι φρόντισαν για την φιλοξενία και την ξενάγηση των σπουδαστών και επισκεπτών.

Ευχαριστούμε θερμά τους σπηλαιολόγους του Φ.ΟΡ.Σ. ΣΗΤΕΙΑΣ, Τμήμα Σπηλαιολογίας (τον εκπαιδευτή  σπηλαιολογίας Νίκο Πασπαλιάρη και τα μέλη Βασίλη Παπαβασιλείου του Γεωργίου, Γιώργο Τσιρακάκη και Γεωργία Βεριγάκη). Επίσης την επιχείρηση της Στέλλας Αϊλαμάκη και του Ηλία Παγανίδη για την δωρεάν παραχώρηση των διαμερισμάτων STELLA APARTMENTS για την διαμονή μας και το Γεωπάρκο Σητείας για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε στην αναρρίχηση και στην κατάβαση του σπηλαίου των Πελεκητών.

Περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη εξόρμηση μας και προετοιμαζόμαστε για την επαγγελματική μας αποκατάσταση μετά το πέρας των σπουδών μας την επόμενη χρονιά.

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΣΥΝΟΔΟΙ ΒΟΥΝΟΥ» ΤΟΥ ΔΙΕΚ ΣΗΤΕΙΑΣ