in ,

Οι μαθητές του Γυμνασίου Νεάπολης τίμησαν την εξέγερση του πολυτεχνείου

Ημέρα μνήμης σήμερα και το Γυμνάσιο Νεάπολης τίμησε την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Ήταν μια εκδήλωση, που στόχο είχε, εκτός των άλλων, τον προβληματισμό των μαθητών μας.

Το εναρκτήριο ερώτημα, που τέθηκε ήταν : “Άραγε, μπορεί να αλλάξει ο κόσμος;”.
Την εισαγωγή έκανε ο Διευθυντής κ. Γ. Χαβάκης, που μεταξύ άλλων επεσήμανε το πόσο μεγάλο είναι το χρέος μας να διαφυλάξουμε τα αγαθά της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Στο τέλος, αναφερόμενος στα γεγονότα με την τραγική κατάληξη εκείνης της ημέρας είπε, πως «πάντα η αναφορά αυτή μου θυμίζει τα όσα γράφει, σε προγενέστερο χρόνο, ο Λουντέμης ότι εκείνη τη νύχτα σιωπούσαν οι λύκοι γιατί ούρλιαζαν οι άνθρωποι».

 

Ακολούθησαν :
Μουσικές επιλογές, αποσπάσματα ντοκιμαντέρ, σκετς, ποιήματα, ηχητικά ντοκουμέντα, φωτογραφικό υλικό και αφήγηση των γεγονότων από την περίοδο του εμφυλίου 1946-1949, που ουσιαστικά προετοίμασε το έδαφος για την επιβολή της δικτατορίας, μέχρι την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την μεταπολίτευση, συνέθεσαν το πλαίσιο της γιορτής, που καθ’ όλη τη διάρκειά της δόθηκε έμφαση στον αγώνα, τις θυσίες και την άρνηση των νέων εκείνης της εποχής να συμβιβαστούν με όσα επιδίωκαν να τους επιβάλλουν οι δικτατορικές δυνάμεις.


Η εκδήλωση μας προέτρεψε τους μαθητές μας σε στοχασμό για τα μηνύματα που τότε πρωτοεκφράστηκαν και σήμερα επαναπροσδιορίζονται, για όσα άλλαξαν και για όσα παρέμειναν τα ίδια, αλλά και για την ευθύνη του καθενός από εμάς για την πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση που σήμερα βιώνουμε, καταλήγοντας, ωστόσο, στο συμπέρασμα, πως “Ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, αρκεί να υπάρχει θέληση και νους”. 


Ευχή όλων μας ένας κόσμος απαλλαγμένος από την αδικία, το μίσος, τον φανατισμό.
Η γιορτή προετοιμάστηκε και πραγματοποιήθηκε από τις καθηγήτριες Γαλανάκη Κατερίνα, Δραγανίδου Λίτσα, τον καθηγητή Σφούνη Αντώνη, ενώ, όπως πάντα, τη μουσική επιμέλεια είχε η κ. Αλεξοπούλου Γιώτα

. Η επιτυχία της εκδήλωσης φάνηκε ξεκάθαρα από την προσήλωση και την ησυχία που επικρατούσε, αλλά και τα πολλά χειροκροτήματα για τους μαθητές που συμμετείχαν στη δραματοποίηση κειμένων, για τους ομιλητές και τους εξαίρετους μουσικούς και χορωδούς που έχει το σχολείο.


Ο Διευθυντής και οι Συνάδελφοι καθηγητές έδωσαν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές.