in , ,

Οι μαθητές με μεράκι και έμπνευση αλλάζουν την όψη του σχολείου τους! [PICS]

Ποιος είπε ότι σχολείο σημαίνει μόνο μάθημα και διάβασμα; Τουλάχιστον για το 1ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου δεν σημαίνει μόνο αυτό!

Τις τελευταίες εβδομάδες οι μαθητές με την καθοδήγηση των καθηγητών τους έχουν βαλθεί να μεταμορφώσουν την εικόνα του σχολείου τους κάνοντας το χώρο που περνούν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους, μοναδικό σε εμφάνιση με τη δική τους σφραγίδα!

26-11-1gym-compost-sc-1

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο χρόνια όταν η ομάδα των οικοδραστών, μέσα από ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με εμπνευστές και καθοδηγητές του καθηγητές Μανόλη Σησαμάκη και Αναστασία Λασθιωτάκη, ξεκίνησαν την υλοποίηση ενός μεγαλόπνοου σχεδίου! Τη Δημιουργία του πρώτου σχολικού κομποστοποιητή!

Ένα έργο σε σχεδιασμό του Μανόλη Παπαδημητρόπουλου, το οποίο κατασκευάστηκε στην πίσω αυλή του σχολείου. Παράλληλα με την κατασκευή δημιουργήθηκαν αυτολυπαινόμενα παρτέρια όπου φυτεύονται διάφορα φυτά και λαχανικά.

26-11-1gym-compost-sc-2

Η κατασκευή του έργου δεν ήταν μια απλή υπόθεση, καθώς έπρεπε να ξεπεραστούν μια σειρά από γραφειοκρατικά ζητήματα, και να γίνουν πολλαπλές μελέτες για αυτό.

Για την κατασκευή του έργου απαιτήθηκε πολλή εθελοντική εργασία από πολλούς, ενώ σημαντική ήταν και η βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και του συλλόγου γονέων για την κάλυψη σημαντικού μέρους του κόστους κατασκευής.

Μετά από την ολοκλήρωση της κατασκευής ο κομποστοποιητής λειτουργεί κανονικά ενώ και τα παρτέρια έχουν φυτευτεί και λιπαίνονται από αυτόν.

26-11-1gym-compost-sc-4

Στο σημείο αυτό έρχεται και η εικαστική παρέμβαση των μαθητών οι οποίοι ανέλαβαν να διαμορφώσουν και να διακοσμίσουν το χώρο. Με την καθοδήγηση της καθηγήτριας των εικαστικών του σχολείου Αγγελικής Σβορώνου, ζωγράφισαν τα παρτέρια και τον κομποστοποιητή με δικές τους δημιουργίες.

Το έργο θα εγκαινιαστεί με μια ανοικτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στο χώρο του σχολείου με ανοικτή πρόσκληση προς όλους να δουν από κοντά πως δουλεύει ο κομποστοποιητής και να ενημερωθούν για το θέμα.

26-11-1gym-compost-sc-5

26-11-compost-1 26-11-compost-2