Menu
in

Οι Η.Π.Α. επιβάλλουν δασμούς 25% στο ισπανικό ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές – εξαιρούν τα αντίστοιχα ελληνικά προϊόντα

Οι Η.Π.Α. επιβάλλουν δασμούς 25% στο ισπανικό ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές, ενώ εξαιρούν τα αντίστοιχα ελληνικά και ιταλικά προϊόντα.

Ο λόγος είναι ότι η Ελλάδα και η Ιταλία δεν μετέχουν στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία  παραγωγής του αεροσκάφους Airbus, στην οποία μετέχουν η Ισπανία, όπως και η Γαλλία, η Γερμανία κ.α. Το «πράσινο φώς» της επιβολής των δασμών άναψε η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ότι η Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις του αεροσκάφους Airbus είναι παράνομες.
Η επιβολή των δασμών αφορά μόνο στο τυποποιημένο ελαιόλαδο, σε συσκευασίες έως 18 κιλά.
Μπορείτε να δείτε τη λίστα των προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί – σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις – στο: EU_Large_Civil_Aircraft_Final_Product_List. Δεν αποκλείονται μεταβολές, ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων.
Η εξαίρεση ελληνικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές, αποτελούν χαρμόσυνη είδηση, όμως θα πρέπει να αναλογιστούμε τα υπόλοιπα προϊόντα (π.χ. την φέτα, τις κονσέρβες ροδάκινων κ.ά. ), που δεν «τη γλύτωσαν», ενώ δεν παύει η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ να αποτελεί μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη.
ΠΗΓΗ: olivenews.gr

Leave a Reply

Exit mobile version