in , , ,

Οι απάτες χτυπούν την πόρτα μας, πως να τις αντιμετωπίσουμε, άκουσε το

Πολλές είναι οι περιπτώσεις που το τελευταίο πολίτες έχουν εξαπατηθεί με πολλούς τρόπους και στην περιοχή του Μεραμπέλλου, στην εκπομπή του 104,4 ΠΑΜΕ ΑΕΡΑ με τον Θάνο Κορομπύλια το πρωί της Τετάρτης 11 Μαρτίου μίλησε ο υπεύθυνος πληροφορικών θεμάτων στην αστυνομική διεύθυνση του νομού Κώστας Φραγκάκης
ακούστε εδώ την πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση σχετικά με τις απάτες:

 

Ο Κώστας Φραγκάκης επισημαίνει:

1.Πως λειτουργεί η απάτη με την εταιρεία Microsoft.

Οι απατεώνες καλούν απευθείας στο τηλέφωνό σας και παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι της Microsoft . Μπορεί ακόμα και να πλαστογραφήσουν τα στοιχεία καλούντος, ώστε να μοιάζει με γνήσιο αριθμό τηλεφώνου της υποστήριξης της Microsoft.

Το τηλέφωνο που θα δούμε μπορεί να είναι από Ελλάδα ή κάποια άλλη χώρα αν και προφανώς είναι από κάποιο τηλεφωνικό κέντρο με VOIP (εικονικό διαδικτυακό τηλεφωνικό κέντρο). Αξίζει να τονιστεί πως ο εντοπισμός του δράστη από το τηλέφωνο είναι δύσκολος καθώς είτε πρόκειται για διαδικτυακό νούμερο, ή πρόκειται για ανύπαρκτους κατόχους είτε σε όσες χώρες παραπέμπουν δεν συνεργάζονται με την INTERPOL.

Στη συνέχεια, μπορεί να σας ζητήσουν να εγκαταστήσετε εφαρμογές που τους παρέχουν απομακρυσμένη πρόσβαση στη συσκευή σας όπως το Any Desk ή το TeamViewer. Χρησιμοποιώντας την απομακρυσμένη πρόσβαση, οι έμπειροι απατεώνες αποκτούν τον έλεγχο του Η/Υ σας και των αρχείων σας. Προσπαθούν να υποκλέψουν χρήσιμα αρχεία προκειμένου να κλειδώσουν την πρόσβαση από τον χρήστη και να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με προσωπικά δεδομένα όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών και κωδικούς του χρήστη ακόμα και προσωπικά αρχεία με σκοπό την απειλή για δημοσίευση.

Τι πρέπει να κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση

Καταργούμε Άμεσα την εγκατάσταση των εφαρμογών που οι απατεώνες μας ζήτησαν να εγκαταστήσουμε.

Θα πρέπει να επαναφέρουμε τον Η/Υ μας σε προηγούμενη ημερομηνία και να πραγματοποιήσουμε έλεγχο του Η/Υ με κάποιο πρόγραμμα προστασίας προκειμένου να εντοπιστούν τυχών προγράμματα που εγκατέστησε ο απατεώνας στον Η/Υ μας. Τα γνωστά “spyware” ή “key locker”.

Επιπλέον, προτείνεται η αλλαγή κωδικών πρόσβασης και η χρήση ισχυρών κωδικών, καθώς επίσης και η άμεση επικοινωνία με το αρμόδιο, κατά περίπτωση, τραπεζικό ίδρυμα σε περίπτωση πραγματοποίησης ύποπτων συναλλαγών, όπως μεταφορά χρηματικών ποσών που δεν αναγνωρίζει ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού.

2.Απατηλά μηνύματα στη κινητή μας συσκευή

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, διαπιστώθηκε μαζική διακίνηση, μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, σύντομου μηνύματος (SMS) με απατηλό περιεχόμενο, που έχει ως σκοπό την εξαπάτηση των πολιτών. Οι απατεώνες προσπαθούν να πείσουν με διάφορους τρόπους το υποψήφιο θύμα τους να απαντήσει με μήνυμα, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται υπηρεσία υψηλής χρέωσης (όπως ονομάζονται Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης) και να βλέπουν το λογαριασμό τους να είναι αρκετά φουσκωμένος. Βέβαια σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητο να απαντήσουμε μιας και τέτοιου είδους υπηρεσίες ενεργοποιούνται μέσω εφαρμογών που κατεβάζουμε από το app Store ή το Play store (σχεδόν κανένας μας δεν διαβάζει τα ψηλά γράμματα)

Προτείνεται να μην απαντάμε σε τέτοιου είδους μηνύματα και αν διαπιστώσουμε ότι συνεχίζουν να έρχονται να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον πάροδο κινητής τηλεφωνίας μας για να μπλοκάρει τέτοιου είδους υπηρεσίες υψηλής χρέωσης. Σαφέστατα να έχουμε εγκατεστημένο κάποιο πρόγραμμα προστασίας στις κινητές μας συσκευές και βεβαίως να είναι ενημερωμένο το λογισμικό μας στην τελευταία επίσημη έκδοση. Σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας προτείνεται να μεταβούν στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που έχουν και να μπλοκάρουν τέτοιου είδους μηνύματα μιας και δεν υπάρχει περίπτωση να τους χρειαστεί.

3.Απάτη με δήθεν συγκέντρωση χρημάτων για τον στρατό

Αναφορικά με κάποιους επιτήδειους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τη χώρα και να «πλουτίσουν».

Κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το αίσθημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης των Ελλήνων για όσους βρίσκονται στα σύνορα και προσπαθούν να τα κρατήσουν κλειστά.

Συγκεκριμένα δηλώνουν πως συγκεντρώνουν χρήματα υπέρ των Ειδικών Δυνάμεων και του Ελληνικού Στρατού, που όλες αυτές τις μέρες βρίσκονται στις Καστανιές δίνοντας τους τραπεζικό λογαριασμό, τάχα για τον σκοπό, με τα χρήματα να πηγαίνουν φυσικά στην τσέπη των επιτήδειων.

Σημαντικό!!!Κανένας τραπεζικός λογαριασμός δεν υπάρχει για οικονομική ενίσχυση από πολίτες που θέλουν να συνεισφέρουν. Μη δίνετε χρήματα σε κανέναν που επικαλείται «τάχα» βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων και του Ελληνικού Στρατού.

Άλλη μια απάτη η οποία δεν σχετίζεται με το ηλεκτρονικό έγκλημα αλλά είναι σημαντικό να ειπωθεί προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες είναι η

4.Απάτη με τον κορονοϊό

Άτομα, προφασιζόμενα την ιδιότητά τους ως “Υπάλληλοι υπηρεσίας Υγείας” επιχειρούν να εισέλθουν σε οικίες των ανυποψίαστων πολιτών, προκειμένου να “ενημερώσουν για θέματα υγείας που σχετίζονται με την εμφάνιση του κορωνοϊού”.

Όλοι οι πολίτες αλλά ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι να είναι πολύ προσεκτικοί και να επικοινωνήσουν με το Αστυνομικό Τμήμα την περιοχής τους σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να εισέλθει στην οικία τους, προφασιζόμενος ενημερώσεις για θέματα υγείας.