in ,

Η αγωνιστική κίνηση εργαζομένων του ΓΝΑΝ για επίσκεψη υπουργού υγείας

Aνακοίνωση της Αγωνιστικής Κίνησης Εργαζομένων Nοσοκομείου Αγ. Νικολάου, για την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας
Το Σάββατο 14/3/15 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΓΝΑΝ ανοιχτή συνάντηση του Υπουργού Υγείας Ανδρ.Ξανθού με εργαζόμενους του νοσοκομείου μας.
Σίγουρα είναι θετικό  που πραγματοποιήθηκε η συνάντηση αυτή, μετά από αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων, και ο  Υπουργός άκουσε με  προσοχή όλες τις τοποθετήσεις των εργαζομένων που έθεσαν τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αναμένοντας  απαντήσεις  και λύσεις.
Δυστυχώς όμως για τα περισσότερα θέματα που τέθηκαν από τους εργαζόμενους  δεν υπήρξαν από την πλευρά του Υπουργού σαφείς απαντήσεις. Δεν μπορούμε να πούμε ότι από τα όσα απάντησε ο Υπουργός Υγείας προέκυψαν θετικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους και για το Νοσοκομείο.
Αντίθετα ο κ. Ξανθός επικεντρώθηκε  στη διαφήμιση  της θητείας του στο Υπουργείο Υγείας, λες και μιλούσε σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος του και όχι σε συνάντηση με εργαζόμενους, ενώ για μια σειρά από ζητήματα  που τέθηκαν οι απαντήσεις του κ. Ξανθού ήταν ασαφείς ή ακόμα και αρνητικές ως προς τα αιτήματα:
Για το αίτημα για μεγάλο αριθμό μόνιμων προσλήψεων στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, το οποίο έχει το μικρότερο ποσοστό στελέχωσης στην Κρήτη, ο κ. Ξανθός είπε ότι πριν τις βουλευτικές εκλογές (το καλοκαίρι) θα γίνει πανελλαδική προκήρυξη μόνιμου προσωπικού, χωρίς να πει όμως πόσες θέσεις θα προκηρυχθούν για το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου.
Στην επισήμανση για την αδυναμία του προϋπολογισμού του ΓΝΑΝ  να καλύψει τη μισθοδοσία ώστε να μπορέσουν να προσληφθούν 15 επικουρικοί εργαζόμενοι όπως είχε δεσμευτεί η διοικήτρια της ΥΠΕ στις 1/11/2018, ο κ. Ξανθός απάντησε  ότι τα οικονομικά δεδομένα είναι συγκεκριμένα και ότι  ανάλογα με το αν το Υπουργείο Οικονομικών επιτρέψει αύξηση των προϋπολογισμών και πόσο το επόμενο τρίμηνο, θα ακολουθήσει η διαδικασία έγκρισης αύξησης και τροποποίησης των προϋπολογισμών ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να υποβληθούν αιτήματα έγκρισης για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Ο κ. Ξανθός δεν ανέφερε ούτε ποιο ποσό θα εγκριθεί για το ΓΝΑΝ, ούτε πόσοι εργαζόμενοι θα προσληφθούν , ούτε πότε και αν θα γίνει αυτό. Με δεδομένο ότι- κάθε έτος η ανακατανομή κονδυλίων γίνεται το Σεπτέμβριο, και με δεδομένο ότι το Σεπτέμβριο θα γίνουν βουλευτικές εκλογές και θα υπάρξει  αναστολή προσλήψεων για ένα μήνα πριν τις εκλογές, είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν ακολουθηθεί η διαδικασία  που είπε ο κ. Ξανθός, να γίνουν προσλήψεις επικουρικών για το ΓΝΑΝ φέτος.
Για το αίτημα για την ασφαλιστική ένταξη των επαγγελματιών υγείας που έχουν διοριστεί μετά το 2011 στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι το αίτημα είναι δίκαιο, αλλά δεν είναι της αρμοδιότητας του. Βεβαίως το ότι ο κ. Ξανθός μετέχει σε μια κυβέρνηση και σε ένα υπουργικό συμβούλιο που αποφασίζει για όλα τα θέματα (και για τα ασφαλιστικά), είναι απλή λεπτομέρεια… Είναι πραγματικά εξοργιστικό να ακούμε έναν υπουργό να λέει  πρώτα ότι οι εργαζόμενοι κράτησαν με τις πλάτες τους ζωντανό το σύστημα υγείας και μετά από λίγο να λέει ότι η ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος των εργαζομένων “δεν είναι αρμοδιότητα του”! Ως εργαζόμενοι αισθανθήκαμε εκείνη τη στιγμή ότι ο Υπουργός Υγείας μας κοροϊδεύει!
Για το αίτημα νομοθετικής παρέμβασης  από τη σημερινή κυβέρνηση για τη διατήρηση και επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, ο Υπουργός Υγείας παρέπεμψε στην ήδη ψηφισμένη ρύθμιση για παράταση της χορήγησης του επιδόματος μέχρι το τέλος του έτους. Η ρύθμιση αυτή βέβαια επί της ουσίας μεταθέτει στην επόμενη κυβέρνηση την τελική απόφαση για αν θα κοπεί το επίδομα και από σε ποιους. Ο Υπουργός όμως απάντησε λες και δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο δίνοντας διαβεβαιώσεις για μη περικοπή του επιδόματος από τους υγειονομικούς, ενώ την απόφαση την έχουν μεταθέσει να τη λάβει η επόμενη κυβέρνηση, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό.  Και σε αυτό το θέμα ως εργαζόμενοι νοιώσαμε ότι ο Υπουργός μας κοροϊδεύει και μάλιστα για ένα σοβαρό μισθολογικό θέμα που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους στην υγεία.
Για το ζήτημα της άρσης της διασύνδεσης και της συνένωσης στα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου, όπως έγινε στην περίπτωση ΠΑΓΝΗ – Βενιζελείου ο Υπουργός Υγείας απάντησε αρνητικά. Μάταια πολλοί από τους παρόντες εργαζόμενους προσπάθησαν να επισημάνουν τον κ. Ξανθό τις στρεβλώσεις και τις αρνητικές επιπτώσεις στο ΓΝΑΝ της διασύνδεσης με τα άλλα Νοσοκομεία του νομού. Ο κ. Ξανθός ήταν ανένδοτος και απέκλεισε την άρση της διασύνδεσης, λέγοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει περίπτωση ακύρωσης της γενικότερης πολιτικής των συνενώσεων Νοσοκομείων γιατί σε πολλές περιπτώσεις είναι σωστή.. Θα θέλαμε να θυμίσουμε στον κ. Ξανθό ότι μαζί είχαμε διαδηλώσει στο Ηράκλειο (και δίπλα δίπλα είχαμε δεχθεί χημικά από την αστυνομία)  τον Ιούνιο του 2011 ενάντια στο σχέδιο του τότε Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για τις συνενώσεις και διασυνδέσεις Νοσοκομείων. Τώρα που έγινε Υπουργός στη θέση του Λοβέρδου υπερασπίζεται και εφαρμόζει την ίδια πολιτική επιλογή  συνενώσεων Νοσοκομείων που τότε πολέμησε…
Για το αίτημα για μετατροπή των μακροχρόνιων συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου ο κ. Ξανθός απάντησε αρνητικά. Απέκλεισε κάθε τέτοια περίπτωση επικαλούμενος αρχικά ότι το απαγορεύει το Σύνταγμα. Όταν επισημάνθηκε ότι αν η κυβέρνηση ήθελε, θα μπορούσε να αλλάξει το Σύνταγμα στη διαδικασία αναθεώρησης που είναι σε εξέλιξη, ο κ. Υπουργός απάντησε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει  μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου γιατί το απαγορεύει η εφαρμογή του μνημονιακού κανόνα 1 πρόσληψη προς 1 αποχώρηση. Βεβαίως η αλήθεια είναι ότι δεν το απαγορεύει το 1 προς 1 , αλλά το απαγορεύει η τροϊκα και η συμφωνία που έχει υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση. Θα θέλαμε να θυμίσουμε στον κ. Ξανθό ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο απαγορεύουν αυτό ακριβώς που κάνει η κυβέρνηση, απαγορεύουν δηλαδή την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών του δημοσίου με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Επίσης, υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου που επιβάλει στην κυβέρνηση της Ιταλίας να μονιμοποιήσει συμβασιούχους του δημοσίου που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είχαν υπερβεί τους 24 μήνες υπηρεσίας.
  Για το αίτημα να δοθεί δυνατότητα αύξησης του πλαφόν δαπάνης για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην  καθαριότητα του ΓΝΑΝ ώστε να μπορούν να εργάζονται οι εργαζόμενοι/ες 8ωρα και όχι 6ωρα ο Υπουργός δεν απάντησε. Για το αίτημα να δοθεί η δυνατότητα να συνάπτονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου ΣΟΧ σε ιματισμό και τεχνική υπηρεσία ώστε να μην υπάρχουν εργολαβίες όπως γίνεται σήμερα, ο Υπουργός είπε ότι θα εξετάσει το θέμα, χωρίς να δώσει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση.
Για το ζήτημα της νομοθετικής ρύθμισης για παράταση της θητείας των επικουρικών που προσλήφθηκαν 2013-2016  ο Υπουργός απάντησε ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί σχετική ρύθμιση στη Βουλή, δεν διευκρίνισε όμως ακριβώς μέχρι πότε θα είναι η παράταση. Για το αίτημα παράτασης της θητείας των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ ο Υπουργός δεν έδωσε κάποια σαφή απάντηση, ενώ είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί ειδική μοριοδότηση τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ για προκηρύξεις μόνιμων θέσεων, δεν διευκρίνισε όμως πόση θα είναι η ειδική μοριοδότηση και αν θα είναι αντίστοιχη με αυτή των επικουρικών.
Για το αίτημα για βελτίωση των κτιριακών υποδομών του Νοσοκομείου ο Υπουργός δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη απάντηση και παρέπεμψε σε γενικότερα ζητήματα οικονομικής ενίσχυσης των Νοσοκομείων.
Όπως ανάφερε και κάποιος από εμάς στη συνάντηση με τον Υπουργό, οι λύσεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε επί της ουσίας βρίσκονται στα δικά μας χέρια και εξαρτώνται από τις διεκδικήσεις και τους αγώνες μας ως εργαζόμενοι. Είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο με βάση όσα ανέφερε ο Υπουργός μέσα στο 2019 να γίνουν από ελάχιστες έως μηδενικές προσλήψεις μόνιμων ή συμβασιούχων στο Νοσοκομείο μας, τη στιγμή που συνεχίζονται οι αποχωρήσεις. Μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν αποχωρήσει 10 εργαζόμενοι και το επόμενο διάστημα αναμένονται τουλάχιστον άλλες 5 αποχωρήσεις. Αν δεν υπάρξει έντονη και συντονισμένη αντίδραση από την πλευρά των εργαζομένων για τη διεκδίκηση άμεσων προσλήψεων (όπως κάναμε πέρυσι) οι συνθήκες εργασίας θα επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο. Παράλληλα πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για αύξηση των χρηματοδοτήσεων του Νοσοκομείου, για βελτίωση του εξοπλισμού και των υποδομών του ΓΝΑΝ, για ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών μας και των δώρων, για ασφαλιστική ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, για διατήρηση και επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
Χαμένος Αγώνας είναι αυτός που δεν έγινε ποτέ!
 
Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων Nοσοκομείου Αγ. Νικολάου