in ,

«Ξύπνησαν» μνήμες δίπλα στο κοιμητήριο

Στον τόπο όπου οι ναζί εξωτερίκευσαν μερικά απ’ τα πιο άγρια και απάνθρωπα ένστικτά τους, εκεί όπου 35 εθνομάρτυρες θυσιάστηκαν για χάρη της πατρίδας και των ιδανικών τους, προβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής το δεύτερο ιστορικό ντοκιμαντέρ των Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, που φέρει τον τίτλο «Το Αμάρι στις φλόγες».

Έξω απ’ το κοιμητήριο της Κρύας Βρύσης, όπου πραγματοποιήθηκε η προβολή, το παρόν συνάντησε το παρελθόν και το… μέλλον, κάτω απ’ την λεβέντικη «κορμοστασιά» του Κέντρους, του βουνού που πότισε τις ρίζες του με το αίμα των ηρώων και στέκεται με αρχοντιά πλάι στον Ψηλορείτη.
Οι παλιοί ξαναθυμήθηκαν εκείνες τις φρικτές στιγμές, που όλοι εύχονται να μην ξανάρθουν. Έφεραν και πάλι στο νου τις αποτρόπαιες εικόνες, οι οποίες ξεπρόβαλλαν μέσα απ’ τα πλάνα και τις μαρτυρίες του ιστορικού ντοκουμέντου των δύο δημοσιογράφων . Και οι νέοι είτε εμβάθυναν το ιστορικό τους υπόβαθρο, είτε το «έχτισαν» με τις πιο γερές βάσεις! Γιατί, αλίμονο στον τόπο που πορεύεται χωρίς ιστορική πυξίδα! Ειδικά, όταν τα μηνύματα μιας ιστορικής περιόδου, όπως η Γερμανική Κατοχή, είναι και θα είναι πάντοτε επίκαιρα!

Μια εκπληκτική… ωδή!
Αμέσως μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρύας Βρύσης, ο Αντώνης Μανουσάκης, κάλεσε στο βήμα τον Κωστή Χαροκόπο, έναν νεαρό από τις Μέλαμπες που έχει γράψει ένα εξαιρετικό ποίημα για τα όσα δεινά πέρασε το χωριό κάτω απ’ τη… μπότα των στρατιωτών του Χίτλερ.
Σας παραθέτουμε δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματά του:
«Με θάρρος και με μια καρδιά στο μπέτη λιονταρίσσια
κοιτούσανε το θάνατο και τους ναζί στα ίσια (…)
Μα ο σκληρός κατακτητής έμελλε να τση κάψει
Και φρόντισε να μη βρεθεί πτώμα παπάς να θάψει»
 
Η ανάδειξη, η γνώση και η συνεχής επαφή των νεότερων γενιών με το ιστορικό τους παρελθόν, καθορίζει το «σήμερα» και το «αύριο» των ίδιων αλλά κα της κοινωνίας μας γενικότερα, όπως υπογράμμισε ο φιλόλογος κ. Γιώργος Μαυροτσουπάκης, ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη.
 
«Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους δημιουργούς. Όσες φορές κι αν ακούσουμε γι’ αυτά τα γεγονότα δεν αισθανόμαστε κορεσμό. Και είναι ανάγκη να τ’ ακούν, να τα ζουν και να τα αισθάνονται οι νέοι άνθρωποι, γιατί αποτελούν το βασικό συστατικό της ιστορικής τους αυτοσυνείδησης (ποιοι είναι και από πού προέρχονται). Μέσω των ντοκιμαντέρ η Ιστορία γίνεται άμεση εμπειρία και μας στέλνει άμεσα τα μηνύματά της. Μας αγγίζει, επομένως, εντονότερα στην ψυχή μας», είπε χαρακτηριστικά.
Την άποψη του κ. Μαυροτσουπάκη ασπάστηκε και ο Μανόλης Παντινάκης, εμμένοντας στη θέση ότι «η τοπική Ιστορία πρέπει να μπει στα σχολεία της Κρήτης». Εξάλλου, το βιβλίο του «Το Αμάρι στις φλόγες» μοιράστηκε στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του νομού, κάτι που θα γίνει τόσο με το ομότιτλο ντοκιμαντέρ όσο και με άλλα βιβλία του.
«Ποτέ πια πόλεμος πουθενά!» ήταν το ευχετήριο μήνυμα του προέδρου της τοπικής κοινότητας κ. Γιάννη Μανουσάκη, που απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και… ευχαριστίες προς τους παραγωγούς.
Ξεσηκωτικός, όπως πάντα, ήταν ο λόγος του Γιάννη Κανελλάκη, ο οποίος συνυπογράφει με τον Μανόλη Παντινάκη το  ιστορικό ντοκουμέντο για τα εγκλήματα των ναζί στα χωριά του Κέντρους.
«Ο Χίτλερ και ο στρατός του καταδικάστηκαν από την Ιστορία! Οι ναζί απ’ όπου κι αν πέρασαν άφησαν πίσω τους θάνατο, πόνο  και αίμα.  Η ψυχή των Κρητικών και των υπόλοιπων Ελλήνων, φυσικά, έδωσε ένα γερό μάθημα Ελευθερίας, Δημοκρατίας και Αξιοπρέπειας στους αδίστακτους κατακτητές!», τόνισε. Γι’ αυτό, όπως κατέληξε, «πρέπει να περιφρουρούμε τις αξίες μας»!