in , ,

Ξεκίνησε η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Σε έκδοση 15ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ, όπως ανακοινώθηκε λίγο πριν τις 14.30, στο χρηματιστήριο.
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch οδηγεί τον ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει στην έκδοση 15ετούς ομολόγου.
Είναι πρώτη φορά που βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Το ελληνικό δημόσιο ανέθεσε την έκδοση στις Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του capital.gr και της Ελευθερίας Κούρταλή:
“Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η άντληση ποσού 2 με 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικό επιτόκιο τοποθετείται κοντά στο 2% και περίπου 165 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (40 μ.β).
Η έκδοση είχε προετοιμαστεί εδώ και μέρες, μετά από τηλεδιασκέψεις με τους Primary dealers, και τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και ο ΟΔΔΗΧ περίμεναν τις εξελίξεις γύρω από την πολιτική αστάθεια της Ιταλίας, καθώς υπήρχε ενδεχόμενο – όπως είχε συμβεί στο παρελθόν – να μεταδοθούν τυχόν τριγμοί και στην ελληνική αγορά.
Ωστόσο, όλες αυτές τις ημέρες που η γειτονική χώρα βίωνε τη νέα πολιτική αναταραχή καθώς και την αβεβαιότητα γύρω από τις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, τα ελληνικά ομόλογα παρέμειναν ανθεκτικά με τους επενδυτές να συνεχίζουν το “κυνήγι της Ελλάδας” και των αποδόσεων. Παράλληλα σήμερα τα ιταλικά ομόλογα σημειώνουν ράλι, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων όλων των διαρκειών υποχωρούν σε νέα ιστορικά χαμηλά, κάτι που στρώνει ένα ακόμη πιο ευνοϊκό έδαφος για την Ελλάδα.
Η ετυμηγορία της Fitch την Παρασκευή η οποία έφερε την Ελλάδα δύο σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, έδωσε και το τελικό “σήμα” στον ΟΔΔΗΧ, κι έτσι η διαδικασία την έκδοσης του ομολόγου αυτού, το οποίο αποτελεί και ένα μεγάλο τεστ για την Ελλάδα, ξεκινά”.
Φωτογραφία: Pexels / Pixabay