in ,

Ξανά στην Κρήτη ο Παυλόπουλος

Επίτιμος δημότης Κισσάμου θα ανακηρυχτεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στη διάρκεια ειδικής τελετής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή το απόγευμα στο Δημαρχείο του Καστελίου. Στη συνέχεια ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας θα προχωρήσει στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου Γαλανάκη στην πλατεία Δημαρχείου.
Η τελετή ανακήρυξης του Προκόπη Παυλόπουλου ως επίτιμου δημότη θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου. Ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Θοδωρής Σταθάκης θα προσφωνήσει τον πρώτο πολίτη της χώρας, πριν αναγνωστεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ακολουθήσει η ανακήρυξη του προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη Κισσάμου.

Πρόσφατη είναι η ανακήρυξη του κ. Παυλόπουλου ως επίτιμου δημότη Αποκορώνου, ενώ το πρόσωπό του στην Κρήτη έχει τιμηθεί επίσης από τους Δήμους Ρεθύμνου, Ανωγείων, Βιάννου, Σητείας, Κανδάνου-Σελίνου και Σφακίων.

Αποκαλυπτήρια

Ιδιαίτερη στιγμή για την Κίσσαμο θεωρείται η τελετή αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου Γαλανάκη, που φιλοτέχνησε ο Χανιώτης γλύπτης Γιάννης Μαρκαντωνάκης. Με τον τρόπο αυτό η δημοτική Αρχή της Κισσάμου αποδεικνύει έμπρακτα την αναγνώριση του τεράστιου έργου και της προσφοράς του γέροντα Ειρηναίου. Του επισκόπου που κλήρος και λαός αποκαλούσαν Άγιο και που με τον ταπεινό βίο του δίδαξε τις αρχές και της αξίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Βίος και έργο του κυρού Ειρηναίου Γαλανάκη

Γεννημένος του 1911 στο Νεροχώρι Αποκορώνου, ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κυρός Ειρηναίος Γαλανάκης σπούδασε στο Ιεροδιδασκαλείο Κρήτης και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1937. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογία και στην Κοινωνιολογία στη Γαλλία, στα Πανεπιστήμια της Λιλ και του Παρισιού. Εργάστηκε ως καθηγητής Θεολογίας σε σχολεία του νομού Χανίων την περίοδο 1938-1945. Εκάρη μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων υπό του Επισκόπου Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθαγγέλου.
Το 1946 χειροτονήθηκε Διάκονος και κατόπιν Πρεσβύτερος υπό του Επισκόπου Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθαγγέλου και του δόθηκε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Χρημάτισε υποδιευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης και επίσης προσέφερε τις υπηρεσίες του ως εφημέριος και ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου. Τον Δεκέμβριο του 1957 η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης τον εξέλεξε διά κλήρου Επίσκοπο της Ιεράς Επισκοπής Κισσάμου και Σελίνου και χειροτονήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1957.
Στις 25 Σεπτεμβρίου 1962 με την ανύψωση των Επισκοπών της Εκκλησίας Κρήτης σε Μητροπόλεις προήχθη σε Μητροπολίτη. Χρημάτισε δύο φορές τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Στις 16 Δεκεμβρίου 1971 εξελέγη, από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας. Επί αρχιερατείας του αναγνωρίστηκε η Ορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας ως τρίτη επίσημη εκκλησία στη χώρα, οικοδομήθηκε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Τριάδος και το μητροπολιτικό μέγαρο στη Βόννη, αλλά και πολλοί άλλοι Ιεροί Ναοί σε άλλα μεγάλα κέντρα της Γερμανίας.
Στις 26 Ιανουαρίου 1981 ο Μητροπολίτης Ειρηναίος με την επιμονή κλήρου και λαού των επαρχιών Κισσάμου και Σελίνου επανήλθε εκ νέου στη Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου. Στις 24 Αυγούστου 2005 υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους υγείας στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης, η οποία και έγινε αποδεκτή.
Επί αρχιερατείας του οραματίστηκε και ίδρυσε την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης. Επί των ημερών του, με τη συνεργασία και άλλων κοινωνικών παραγόντων δημιουργήθηκε η μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία ΑΝΕΚ, η ΕΤΑΝΑΠ, η Εταιρεία Ανάπτυξης Σελίνου και η ΑΝΕΝ (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου). Ήταν ισόβιος πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και είχε τιμηθεί με το ανώτατο παράσημο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Απεβίωσε τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου 2013 σε ηλικία 102 ετών, και ετάφη στον αύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καστελίου.
Επί της αρχιερατείας του και μετά από ενέργειές του, ιδρύθηκαν και οικοδομήθηκαν τα μαθητικά Οικοτροφεία σε Καστέλι, Κάντανο, Παλαιόχωρα, Κολυμβάρι και Βουκολιές, οι Τεχνικές Σχολές Καστελίου, η Οικοκυρική Σχολή, ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καστελίου, το Αννουσάκειο Γηροκομείο-Θεραπευτήριο στο Καστέλι, η Σχολή Κωφαλάλων, τα Πνευματικά Κέντρα Κισσάμου, το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Σχολή Αγγειοπλαστικής, οι Σχολές Βυζαντινής Μουσικής και Ορθόδοξης Αγιογραφίας, το Ίδρυμα Αγίας Σοφίας Αποκορώνου, το Ίδρυμα Κισσαμικών Μελετών κ.ά.

neakriti.gr