in

Νόμπελ Ιατρικής: Σε τρεις επιστήμονες για το έργο τους πάνω στην Ηπατίτιδα C

Το Νόμπελ Ιατρικής 2020 δόθηκε σε δύο αμερικανούς και έναν βρετανό επιστήμονα για την έρευνα τους πάνω στον ιό της Ηπατίτιδας C, που προκαλεί κύρωση και καρκίνο του ήπατος.
Όπως τόνισε η Σουηδική Ακαδημία, οι ανακαλύψεις των τριών επιστημόνων, Χάρβεϊ Άλτερ, Τσαρλς Ράις και Μάικ Χάουτον μπορούν να οδηγήσουν στην πλήρη εξάλειψη της Ηπατίτιδας C.
Στην ανακοίνωση της, η Σουηδική Ακαδημία τονίζει ότι «η ανακάλυψη της Ηπατίτιδας Α και Β υπήρξαν κρίσιμη βήματα προόδου», για να προσθέσει ότι «η ανακάλυψη της Ηπατίτιδας C αποκάλυψε την αιτία των υπόλοιπων περιπτώσεων χρόνιας ηπατίτιδας και έδωσε τη δυνατότητα σε εξετάσεις αίματος και νέα φάρμακα που έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές».
Παρότι τα βραβεία Νόμπελ θα δοθούν κανονικά εφέτος, η πανδημία του κορωνοϊού επισκιάζει όλες τις παραδοσιακές εκδηλώσεις, οι οποίες αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθούν για λόγους ασφαλείας. Ως εκ τούτου, αφού ακυρώθηκε η παραδοσιακή εκδήλωση απονομής των βραβείων, που πραγματοποιείται κάθε Δεκέμβριο.
Το Νόμπελ Ιατρικής είναι το πρώτο που ανακοινώνεται κάθε χρόνο. Τα εν λόγω βραβεία απονέμονται από το 1901 προς τιμήν του σουηδού εφευρέτη και επιχειρηματία, Άλφρεντ Νόμπελ.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr