in

Ντράγκι: Ζήτημα της Eλληνικής κυβέρνησης αν θα ζητήσει 4ο Μνημόνιο

Δεν απέκλεισε ένα τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα ο Μάριο Ντράγκι ρίχνοντας το μπαλάκι και την…ευθύνη αν χρειαστεί στην  ελληνική πλευρά. Στην καθιερωμένη συνέντευξη του μετά από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ όπου αποφασίστηκε ότι τα επιτόκια να παραμείνουν αμετάβλητα ο Μάριο Ντράγκι ρωτήθηκε για την Ελλάδα από την DW.
O επικεφαλής της  EKT μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τοποθετήθηκε για το ελληνικό ζήτημα εξ αφορμής ερώτησης δημοσιογράφου της DW.
Στο ερώτημα αν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 4ο πρόγραμμα είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει αν θα χρειαστεί ένα ακόμη πρόγραμμα, αν η ελληνική οικονομία έχει αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω ενός προγράμματος, αυτό θα το αποφασίσουν οι ίδιοι, πρόσθεσε ο κ. Ντράγκι πετώντας το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά.
Στο ίδιο μήκος και η τοποθέτησή του αναφορικά με τις τράπεζες. Σημείωσε ότι η ρευστότητά τους εξαρτάται από τις οικονομικές πολιτικές των κυβερνήσεων και από το πώς αποκωδικοποιούν οι αγορές την πολιτική τους.
Ο Μάριο Ντράγκι ρωτήθηκε και για την υπόθεση Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ απαντώντας ότι η ανεξαρτησία της στατιστικής υπηρεσίας είναι πολύ σημαντική για την αξιοπιστία των στοιχείων που παρουσιάζει.
Συγκεκριμένα είπε πως «το έχουμε πει πολλές φορές, ότι η ανεξαρτησία των στατιστικών Αρχών και των ανθρώπων που τις διοικούν είναι το σημαντικότερο συστατικό για την διασφάλιση της αξιοπιστίας των στοιχείων που εκδίδονται. Συνεπώς, όλες οι ενέργειες που τείνουν να υποσκάψουν την αξιοπιστία δεν είναι αποδεκτές από την ΕΚΤ».
Αμετάβλητα τα επιτόκια
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά του 0%, όπως αναμενόταν. Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο, πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα αγορών ομολόγων.
Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε πως η κεντρική τράπεζα βλέπει προοπτικές  ανάπτυξης, παρουσιάζοντας δε τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό,  επισήμανε πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4% το 2017 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,2%. Το 2018 η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2,3%, υψηλότερα από το 1,8% που αναμενόταν προγενέστερα. Επιβράδυνση περιμένει το 2019 στο 1,9% και το 2020 στο 1,7%.  Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,5% το 2017, στο 1,4% το 2018, στο 1,5% το 2019 και στο 2020 το 2017.
πηγη thetoc.gr