in ,

Νεκρό το 2017, πέρασε και δεν έγινε τίποτα στον τόπο μας.

Την λύπη τους εκφράζουν τα μέλη του Δ.Σ. του Αναπτυξιακού Συλλόγου Σισίου με την επιστολή που ακολουθεί στην οποία περιγράφουν ότι δεν έγινε τίποτα στον τόπο τους:
“Με την λήξη της εορταστικής περιόδου και την έλευση  του νέου έτους, αποτελεί υποχρέωσή μας, να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας για την παρέλευση και του 2017 χωρίς καμία ουσιαστική βελτίωση στην καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής της Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου.  Ακόμη και απλά θέματα, όπως ο δημοτικός φωτισμός και η βατότητα των δρόμων φαίνεται δύσκολο να τύχουν φροντίδας από τις αρμόδιες Δημοτικές Υπηρεσίες.
Με λύπη μας αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε σε ζητήματα στα οποία είχαμε αναφερθεί σε επιστολές μας προς τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της Κ.Βραχασίου αλλά και να αναφερθούμε σε άλλα που προέκυψαν στην πορεία:

  1. Κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου, για την οποία ακούμε από τον πρώτο χρόνο ανάληψης καθηκόντων της δημοτικής αρχής, αλλά μεταφέρεται από χρόνο σε χρόνο.
  2. Κάλυψη των αυξημένων αναγκών στέγασης του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Σισίου. Πρόβλημα το οποίο οδήγησε στην «εύκολη» λύση της απόφασης έξωσης του Συλλόγου μας από την προκατασκευασμένη αίθουσα που βρίσκεται στον δημοτικό χώρο στάθμευσης Σισίου και η χρήση της οποίας του παραχωρήθηκε με ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου της Κοινότητας Βραχασίου. Η απόφαση έξωσης του Συλλόγου, μας έγινε γνωστή προφορικά και δεν έχει ακόμα εφαρμοσθεί, απειλεί δε την λειτουργία και την ίδια την ύπαρξη του Αναπτυξιακού Συλλόγου Σισίου.
  3. Κατασκευή σταθμού βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων και αποχετευτικού δικτύου. Βρισκόμαστε στο έτος 2018 σε μια ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου η οποία δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί με βόθρους. Ήδη έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ιδιωτών που διοχετεύουν λύματα με αντλίες σε παρακείμενα χωράφια, ώστε να αποφύγουν το κόστος εκκένωσης με νόμιμο τρόπο.
  4. Λειτουργία Δημοτικού βρεφονηπιακού σταθμού, αναγκαίου για τις πολλές εργαζόμενες μητέρες της περιοχής.
  5. Κατασκευή του Πολυιατρείου Σισίου για το οποίο ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει παραμείνει στα λόγια.
  6. Αντικατάσταση λαμπτήρων στο δίκτυο Δημοτικού φωτισμού, καθώς μεγάλος αριθμός αυτών δεν ανάβουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά τις οχλήσεις κατοίκων.
  7. Επεμβάσεις επιδιόρθωσης του ασφαλτοτάπητα στο οδικό δίκτυο εντός αλλά και εκτός οικισμών, καθώς υπάρχουν ήδη αρκετές λακκούβες που δυσχεραίνουν ή και καθιστούν επικίνδυνη την κυκλοφορία των οχημάτων.
  8. Επισκευή της Παιδικής Χαράς Σισίου, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα ασφάλειας για τα δεκάδες παιδιά που την χρησιμοποιούν. Σχετική επιστολή μας δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα.
  9. Εφαρμογή έστω και τμηματικά της υπάρχουσας μελέτης (Μελέτη Σκουτέλη) για το παραλιακό μέτωπο Σισίου. Κρίνεται αναγκαία η βελτίωση της εικόνας και της λειτουργικότητας  στον Λιμένα Σισίου, περιοχή που είναι η βιτρίνα του χωριού και πόλος έλξης των επισκεπτών. Αποτελεί άμεση ανάγκη ο τερματισμός της αβεβαιότητας για τους επαγγελματίες ώστε να είναι δυνατή η νόμιμη και εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων και η πραγματοποίηση νέων επενδύσεων.
  10. Φωτισμός στη στάση του ΚΤΕΛ στην διακλάδωση Σισίου και διευκόλυνση της ασφαλούς διάβασης των πολιτών. Πραγματοποιήθηκε εθελοντικός καθαρισμός καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση σε προηγούμενη επιστολή μας για το ίδιο θέμα.
  11. Επαναλειτουργία του ΚΕΠ Σισίου, η λειτουργία του οποίου έπαυσε παρά την αντίθετη θέληση των κατοίκων, όπως εκφράσθηκε σε νόμιμη Λαϊκή Συνέλευση.
  12. Εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας, καθώς υπάρχουν σημεία ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων, κλαδιών και μπάζων σε πλήρη θέα των επισκεπτών, σε ιδιοκτησίες ιδιωτών, δίπλα σε κάδους απορριμμάτων ή και ακόμη στην παραλιακό δρόμο δυτικά του Λιμένα Σισίου.
  13. Επισκευή του επί σειρά ετών σχεδόν κατεστραμμένου λιμενοβραχίονα στο λιμένα Σισίου, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής είσοδος/έξοδος των τουριστικών σκαφών τα οποία καθημερινά μεταφέρουν δεκάδες επισκέπτες, με θετικές επιπτώσεις για την οικονομία του τόπου.
  14. Οριστική λύση στην νόμιμη και πλήρη λειτουργία της μοναδικής οργανωμένης παραλίας στον Μπούφο Σισίου, ώστε να εξυπηρετούνται οι παραθεριστές αλλά και οι κάτοικοι.
  15. Καθαρισμός και κλαδέματα των δένδρων του αλσυλλίου πεύκων αλλά και ολόκληρης της πρασιάς μεταξύ νέας και παλαιάς εθνικής οδούς από την διακλάδωση Σισίου έως την έξοδο προς Μάλια. Επίσης έλεγχος για τα τοποθετημένα μπάζα στις άκρες του ίδιου δρόμου λίγο πριν την προαναφερόμενη έξοδο. Η γενική εικόνα της περιοχής όπως και η κατάσταση του οδοστρώματος προδίδει την πλήρη εγκατάλειψη από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
  16. Παύση του αυθαίρετου κλεισίματος από παρακείμενο ξενοδοχείο, του παραλιακού δρόμου που ενώνει το Σίσι με την Μίλατο.
  17. Παύση της ανεπιτήρητης βόσκησης που προκαλεί καταστροφές κυρίως στην ελαιοκαλλιέργεια και μειώνει το εισόδημα πολλών συμπολιτών μας, όπως και έλεγχος για την παράνομη υλοτόμηση δασικών και μη δένδρων. Η συνάντηση που έγινε με υπαλλήλους της Δασικής Υπηρεσίας πέρυσι, δεν έφερε ορατά αποτελέσματα.

Από τις  καθημερινές επαφές με τους συμπολίτες μας αλλά και όπως καταδεικνύει η  ως άνω μακροσκελής παράθεση μέρους των προβλημάτων της περιοχής, διάχυτη είναι πλέον η εντύπωση ότι αποτελούμε αποπαίδι του Δήμου Αγίου Νικολάου αλλά και των Υπηρεσιών, με απουσία έργων υποδομής και φροντίδας για την βελτίωση της καθημερινότητας.
Ζητάμε την διάψευση της αίσθησης αυτής από τον Δήμο αλλά και από κάθε άλλο αρμόδιο φορέα όπως η  Περιφέρεια Κρήτης και η Αποκεντρωμένη, με έργα και όχι με λόγια ή απαντητικές επιστολές. Δηλώνουμε δε ότι θα συνεχίσουμε την διεκδίκηση των αιτημάτων μας, με κάθε νόμιμο μέσο.
 
Για το Δ.Σ. του Αναπτυξιακού Συλλόγου Σισίου