in , , , ,

Νεάπολη – Πολιτισμός – Ανάπτυξη

EL GRECO 1567  Η θεραπεία του τυφλού.

Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση στη Νεάπολη με συμμετοχή πολιτών αλλά και υποψηφίων ή εκπροσώπων τους στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.

 Να υπενθυμίσω το θέμα. Τέθηκε επί τάπητος ιδέα-πρόταση στην τοπική κοινωνία, στα πλαίσια της προσπάθειας ανάπτυξης θρησκευτικού τουρισμού, για τοποθέτηση και έκθεση δύο καλλιτεχνικών ενοτήτων στην κεντρική πλατεία της πόλης.
 
 Με φιλοτέχνηση 12 περίπου μεγάλων ανάγλυφων με θαύματα του Ιησού, ως μόνιμη έκθεση:
 
 Το “Πάρκο των Θαυμάτων“.
 Και συμπληρωματική δίπλα της έκθεση, ανανεούμενη κάθε τόσο, με αντίγραφα πινάκων που θα ασχολούνται με θρησκευτικά σημαντικά θέματα, τα ίδια τα θαύματα, με το Καλό και το Κακό (τρομερή π.χ η κόλαση του Ιερώνυμου Μπος), με ιστορίες ή θρύλους, το σχίσμα των εκκλησιών, το Άγιο Δισκοπότηρο ή το κυνήγι μαγισσών.
 Αισθανθήκαμε υπερήφανοι. Ακούσθηκαν υπέροχα πράγματα για τη Νεάπολη, για τον πολιτιστικό και ιστορικό της πλούτο. Δυστυχώς ανεκμετάλλευτα τόσα χρόνια. 
 Με αγωνιστική διάθεση που εκφράστηκε απο όλους και αποφασιστικότητα να γίνουν επιτέλους όλα αυτά γνωστά ευρύτερα, φροντίζοντας τα και αναδεικνύοντάς τα.
 
 Μέσα όμως εκεί, από ενδιαφέρον και αγάπη για τον τόπο, γλίστρησε διαβρωτικά, κατά την άποψή μας, το “καλύτερο, αυτός ο ορκισμένος εχθρός, ο καταστροφικός, του καλού.
 
 Να ασχοληθούμε με όλους τους θησαυρούς της πόλης, επιτέλους, είπαν οι παριστάμενοι. 
 Καταπληκτική ομοψυχία και ομοφωνία.
 
 Λησμονώντας λόγω κατανοητών ευσεβών πόθων ότι από την άλλη πλευρά οι δύο προταθείσες εκθέσεις είναι σχετικά εύκολο έργο. 
 
 Σύντομο, σε ένα έτος έτοιμο. Κόστους λίγων δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Που ίσως εξευρεθούν.
 Με άμεσο αποτέλεσμα. Ορατό, απτό. Μαγνήτης, φάρος, βιτρίνα. Τρομερά συγκινησιακά 
επικοινωνιακό.
 
 Με διαφορετικούς, διεθνείς καλλιτέχνες, που θα προσελκύουν ήδη με το όνομά τους.
 Και που θα ανοίξουν το δρόμο για την αξιοποίηση της –σίγουρα πολύ ανώτερης αξίας– κληρονομιάς της πόλης και της περιοχής. Που θα στοιχίσει όμως εκατοντάδες χιλιάδες και παραπάνω ίσως, ευρώ. Με πολύχρονες μελέτες και σχεδιασμούς και ίσως πολεοδομικές και ιδιοκτησιακές και αρχιτεκτονικές έριδες.
 
 Με άλλα λόγια, θα μας επιτρέψετε να επιμείνουμε: Ώρα για ρεάλ πολίτικ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΣΤΙΚΗ 
πολιτική, για να μην βρεθούμε σε πολλά πάλι χρόνια να ανεμίζουμε ακόμη λάβαρα με πολεμικές ιαχές ότι ιδού, αυτή τη φορά δεν μας ξεφεύγει, θα το πετύχουμε και στην πυρά θα στείλουμε όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα μας.
 
 Το “Πάρκο των Θαυμάτων”, επείγει. Ας κοιτάξουμε κατάματα την αλήθεια μέσα στα πλαίσια των στριμωγμένων δυνατοτήτων μας, είναι το μόνο εφικτό.
 Με πολύ σεβασμό, για την παραμελημένη στα θέματα αυτά περιοχή από τις δημοτικές αρχές τις τελευταίες δεκάδες χρόνια,
  Στέλιος Αδαμάκης