in , , , ,

Να γίνει επιτέλους μια αρχή…

Η ανάγκη της δέσμευσης της τωρινής και αυριανής Δημοτικής αρχής ότι θα γίνουν κάποιες άμεσες κινήσεις για την σωτηρία της μονής του Φραρό στη Νεάπολη σε πρώτη φάση, προέκυψε από την συνάντηση της ομάδας πολιτών της Νεάπολης που έγινε το απόγευμα της Κυριακής στην αίθουσα συνεδριάσεων της τοπικής δημοτικής κοινότητας.

 30 περίπου άτομα εξέφρασαν την κοινή τους αγωνία για την σωτηρία, εκ πρώτης όψεως του μνημείου την στιγμή που έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που δέχθηκε κάποιες υπηρεσίες συντήρησης με αποτέλεσμα ο χρόνος να το γονατίζει όλο και περισσότερο. 

Ακόμα ακούστηκαν συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν την ανάδειξη του σε προορισμό θρησκευτικό και ιστορικό ενώ με λίγη επιπλέον προσπάθεια κάλλιστα μπορεί να αποτελέσει τον τόπο ιστορικής και όχι μόνο συνάντησης Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας, με βάση την ζωή και το έργο του Πάπα  που πέρασε και έζησε για λίγα χρόνια στο Φραρό. 

Στην συνάντηση το παρόν έδωσαν δημοτικοί σύμβουλοι, κ.κ. Δημοσθένης Μεθυμάκης και Μιχάλης Μαρής, ο νυν και ο τέως πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κίμων Χουρδάκης και Γιάννης Τσιχλής, οι νέοι εκλεγμένοι τοπικοί σύμβουλοι Νεάπολης, Γεωργία Πολυχρονάκη και Δημήτρης Γαλανάκης, παλιά μέλη του Δημοτικού συμβουλίου Δήμου Νεάπολης, και πολίτες της περιοχής. 

Από την συζήτηση και την πληροφόρηση που υπήρχε πριν την συνάντηση προέκυψε ότι το μείζων πρόβλημα και θέμα που άμεσα πρέπει να ξεκαθαρίσει είναι οι ιδιοκτησίες που βρίσκονται γύρω από το μνημείο ώστε να υπάρξει μια κάποια παραχώρηση επιτέλους επίσημα και να βρεθεί νόμιμος τρόπος και δρόμος προσέγγισης με το μνημείο και άμεσα να επισκεφτεί τον χώρο ειδικός αρχαιολόγος για μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης του μνημείου. 

Με βάση τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις εκτιμήσεις των ειδικών σαφώς το Φραρό δεν είναι μόνο το κομμάτι που φαίνεται αλλά υπάρχουν ευρήματα και σε άλλη σημεία της περιοχής. Ακόμα εκφράστηκε η αγωνία να μην γίνει εκ νέου καμία αυθαίρετη παρέμβαση μηχανημάτων που θα αλλοιώσει την περιοχή όπως έχει γίνει ήδη στο παρελθόν. 

Ακόμα και η ιδέα να γίνει εκ νέου στην περιοχή μια εκδήλωση που θα τραβήξει το ενδιαφέρον όχι μόνο των τοπικών φορέων αλλά εκέινων σε επίεπδο Κρήτης και όχι μόνο έδειξε να μπορεί να βοηθήσει όπως επισης και να φρεσκαριστεί ξανά μια παλαιότερη πρόταση λειτουργίας στον χώρο από καθολικό ιερέα στο ηράκλειο. 

Είναι δε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι και η τοπική εκκλησία έχει εκφραστεί θετικά υπέρ της ανάδειξης του μνημείου αυτού. Οι πολίτες που συμμετείχαν δεσμεύτηκαν ότι θα επανέλθουν στο θέμα κάνοντας επαφές με τις τοπικές αρχές άμεσα ώστε το θέμα να μην πέσει ξανά σε κάποιο από τα συρτάρια της καθημερινότητας και ατονήσει.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ