in , , ,

"Να αφήσουμε την ψυχή μας να δείξει αυτό που νιώθει… "

Συνέντευξη του Προέδρου του τοπικού τμήματος του  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού  κ.  Άρη Πάγκαλου στο fonien.gr και την ‘Αννα Μετζογιαννάκη Τζώρτζη.
Αναλυτικά:
Τι είναι για εσάς κ. Πάγκαλε η ιδέα του εθελοντισμού;
– Ο εθελοντισμός δεν περιγράφεται με λόγια αλλά  με πράξεις . Είναι κάτι που βγαίνει από μέσα μας και που  αποκτά υπόσταση και έχει νόημα εφόσον γίνεται  στην πράξη. Να αφήσουμε την ψυχή μας να δείξει αυτό που νιώθει. Γιατί καθένας το έχει μέσα του, ειδικά  ο Έλληνας σαν ράτσα έχει την διάθεση για εθελοντισμό. Και ο καθένας τη δημιουργεί κατά τα δικά του πρότυπα.
– Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι μια εθελοντική ομάδα;
– Ναι είναι μια εθελοντική ομάδα που έχει προσφέρει σπουδαίο έργο. Έχει όμως και  προβλήματα που όταν υπάρχει καλή διάθεση όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Ο Πρόεδρος του έχει αλλάξει.  Όμως δεν έχουν τόσο σημασία   οι δομές, αλλά το έργο που επιτελείτε.
– Πότε ξεκίνησε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στην πόλη μας;
– Πριν από 17 χρόνια . Εγώ είμαι Πρόεδρος τα τελευταία 3 χρόνια. Μαζί μ΄εμένα  υπάρχει και το Δ. Σ, άνθρωποι που αφιερώνουν χρόνο, επιτελούν έργο και αξίζουν σεβασμό.
– Ποια είναι τα τμήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην πόλη μας;
– Πρώτα ξεκίνησαν οι εθελόντριες Νοσηλεύτριες, μετά οι Σαμαρείτες και τελευταία το τμήμα της Κοινωνικής Πρόνοιας. Τώρα είμαστε στη διαδικασία να φτιάξουμε ομάδα Σαμαρειτών στο οροπέδιο Λασιθίου που θα είναι υπό την εποπτεία μας.
– Στεγάζεστε σε  κάποιο δικό σας χώρο;
– Ναι έχουμε κάποιους χώρους, όπως για παράδειγμα στη Παιδόπολη της Νεάπολης αλλά υπάρχουν  οικοδομικά προβλήματα, έχουμε στο Γηροκομείο της Αγίας Τριάδας ένα μικρό χώρο γραφείου που μας τον  έχουν παραχωρήσει, μία αποθήκη στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων με ιματισμό  και  2 μεγάλες στρατιωτικές  σκηνές  που  χρησιμοποιούνται σε έκτακτες περιπτώσεις. Τέλος το νοσοκομείο, μας έχει επιτρέψει όποτε θέλουμε να χρησιμοποιούμε την αίθουσα συνεδριάσεων. Όμως εμείς  θα θέλαμε να τα συγκεντρώναμε όλα αυτά  σ΄ένα μόνο κτίριο. Και επί τη ευκαιρία απευθυνόμαστε στους αναγνώστες σας για προσφορά κάποιου χώρου για να στεγαστούμε. Θα μπορούσαμε να πληρώνουμε ενοίκιο,  αλλά αν υπάρχει προσφορά κάποιου κτιρίου, τα χρήματα του ενοικίου θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
– Συνεργάζεστε με άλλους φορείς;
– Συνεργαζόμαστε με τον Δήμο, την Πρόνοια, με το Επιμελητήριο που μας δίνει και κάποια χρήματα και  με την Εκκλησία .
 
– Αν κάποιος θέλει να έρθει που θα απευθυνθεί;
– Θα πρέπει να αποφασίσει πρώτα με τι θέλει να ασχοληθεί. Το  τελευταίο τμήμα της Πρόνοιας είναι ένα τμήμα που στηρίζει οικογένειες και καταστάσεις, πάντα με εχεμύθεια. Οι εθελόντριες Αδελφές που το έργο τους είναι καθαρά νοσηλευτικό, οι Σαμαρείτες που είναι στη πρώτη γραμμή για έκτακτες περιπτώσεις, και το τμήμα Νεότητος με τις μικρότερες ηλικίες . Σε όποιο τμήμα και αν αποφασίσει να γίνει εθελοντής  θα εκπαιδευτεί για να έχει τις απαραίτητες γνώσεις.
– Συνεργάζεστε με άλλα τμήματα σε άλλες πόλεις;
– Φυσικά και συνεργαζόμαστε και κάνουμε δράσεις από κοινού. Και μάλιστα το επόμενο Σαββατοκύριακο με δική μας προτροπή θα γίνει μια Παγκρήτια Ανώτατη Εκπαίδευση στο τμήμα των Σαμαρειτών που διοργανώνεται σε συνεργασία με τα κεντρικά της Αθήνας με την συμμετοχή και του Αρχηγού. Θα στηθούν οι 2 στρατιωτικές σκηνές, στο Σχολείο του Κρούστα ή στο ΤΕΙ στα Λακώνια (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) μέσα στις οποίες θα μείνουν οι εκπαιδευόμενοι.
– Εσείς σαν Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στην τοπική κοινωνία;
– Ο εθελοντισμός προσφέρει πρώτα σ΄εμάς τους ίδιους και μετά στους συνανθρώπους μας. Να αρχίσουμε να δείχνουμε όλοι μας μια συναισθηματική ωριμότητα γιατί το απαιτούν οι καιροί.
 
Επιμέλεια: Άννα Μετζογιαννάκη – Τζώρτζη