in

Ναι, είναι ψίχουλα για εκείνους που δεν τα χρειάζονται!

 
 
Ομοβροντία κατηγοριών και χλευασμών εκτόξευσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό της διανομής του κοινωνικού μερίσματος του υπερπλεονάσματος του 2017.
 
«Ψίχουλα, προπαγάνδα, εκλογές, Αι Βασίλης, πανικός, κοροϊδία, τα λεφτά που μας έκλεψε» και άλλοι ευφάνταστοι χαρακτηρισμοί για να απαξιώσουν την αυτονόητη ενέργεια της Κυβέρνησης να επιστρέψει στην κοινωνία, και κυρίως σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, το πλεόνασμα που υπήρξε από τις μεγάλες θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός για να βγει από τα μνημόνια και την επιτροπεία.
 
Βέβαια την επόμενη μέρα στη Βουλή ψήφισαν όλα τα κόμματα το νομοσχέδιο για την απόδοση του πλεονάσματος. Δεν επανέλαβαν ευτυχώς την περσινή απαράδεκτη στάση της Ν.Δ. να αποχωρήσει από τη Βουλή και να καταγγείλει !!! την Κυβέρνηση στους δανειστές γιατί έδωσε το βοήθημα στους συνταξιούχους.
 
            Όμως γιατί έχουμε υπέρ – πλεόνασμα;
 
            Ο βασικός λόγος, είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που πέτυχε η κυβέρνηση μετά τη σκληρή διαπραγμάτευση του 2015. Στο  πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε συμφωνήσει σε δημοσιονομικούς στόχους 4,2% και 4,5% για τα έτη 2016 και 2017, τα οποία η τωρινή Κυβέρνηση μείωσε σε 0,5% και 1,75%.
 
Το υπερπλεόνασμα προκύπτει από τρεις πηγές:

  1. την υποεκτίμηση της απόδοσης των μέτρων από το ΔΝΤ και την επιμονή του για μεγαλύτερες αποδόσεις.
  2. το πλεόνασμα που παρουσιάζει από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του ο ΕΦΚΑ λόγω του εξορθολογισμού και της αύξησης της απασχόλησης.
  3. την είσπραξη μεγάλων ποσών (450 εκατ. Ευρώ) από την «αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων», δηλαδή τη φοροδιαφυγή των προηγούμενων ετών που έκαναν κάποιοι συμπολίτες μας με την ανοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτή τη φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και την οποία οι θεωρητικοί των offshore της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν ηθική!

 
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε το ότι δεν φεύγουν πια πόροι σε διάφορα ΚΕΕΛΠΝΟ, καναλάρχες, αναξιοπαθούντες τραπεζίτες και άλλα τρωκτικά, προκύπτει ως αποτέλεσμα η υπεραπόδοση του 1,4 δις ευρώ που διανέμεται στους ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες μας και είναι διπλάσια από πέρυσι.
Από το κοινωνικό μέρισμα θα επωφεληθούν σχεδόν 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε νέους, ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Από τα 1,4 δισεκατομμύρια,

  • 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης, έτσι ώστε να γίνει στοχευμένα και να ωφεληθούν σημαντικά όσοι και όσες το έχουν πραγματικά ανάγκη.
    Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 27.000 ευρώ. Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί. Ενώ παράλληλα, δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ.
  • 315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων, πρόβλημα που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και αποκαθίσταται μια ακόμα αδικία.
  • 360 εκατομμύρια θα δοθούν στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Έτσι, διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ. Το κόστος της κοινωνικής πολιτικής το αναλαμβάνει το κράτος και όχι οι καταναλωτές.

 
Ελπίζουμε στο πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς να συμπεριληφθούν και τα 400 εκατομμύρια ευρώ που οφείλουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ από τα δανεικά κι αγύριστα.
 
 
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ
 ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ