in

Νέο πακέτο στήριξης των αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα

“Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες. Όπως είναι ήδη δύσκολες για τους εργαζόμενους συμπολίτες μας, οι οποίοι καλούνται να υποστούν τις συνέπειες αυτής της δεύτερης οριζόντιας παρέμβασης στη λειτουργία της οικονομίας. Για αυτό, όμως, βγήκαμε μπροστά και είπαμε ότι θα στηρίξουμε πάνω από όλα τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας”.
Η συγκεκριμένη πρωθυπουργική αποστροφή, στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, μόνο τυχαία δεν είναι. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το πρόσθετο πακέτο μέτρων ενίσχυσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, που φτάνει το ύψος των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε προς την κατεύθυνση της περαιτέρω θωράκισης όσων συμπολιτών μας βιώνουν τις… Συμπληγάδες της πανδημίας. Γιατί, μπορεί η προστασία της δημόσιας υγείας και η μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία της χώρας να αποτελεί τη νούμερο ένα προτεραιότητα του Μεγάρου Μαξίμου, ωστόσο η στρατηγική εκτείνεται και στο μέτωπο που ο πρωθυπουργός έχει… βαφτίσει με τη φράση-κλειδί “κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω”. Το…θέλουμε και μπορούμε που συνοδεύει τις αναφορές των κυβερνητικών στελεχών, όταν ερωτώνται για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, είναι το ένα σκέλος της θεώρησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού και του δεύτερου και πλέον σφοδρού κύματός του. Το δεύτερο σκέλος σχετίζεται με ένα πρόγραμμα, που δεν παραμένει στάσιμο, αλλά εξελίσσεται διαρκώς, έχοντας ως παράγοντα διαμόρφωσης τις ανάγκες που προκύπτουν από ημέρα σε ημέρα. Τις ανάγκες των πολιτών που μεταλλάσσονται, κάθε φορά που τίθεται σε εφαρμογή το επόμενο “πακέτο” των παρεμβάσεων για την πανδημία. Και τις επόμενες κινήσεις στην… οικονομική σκακιέρα περιέγραψε, από το βήμα της Ολομέλειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αυτές;
-Αναστολή πλειστηριασμών. Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα φέρει άμεσα σχετική ρύθμιση, η οποία αναμένεται, όπως σχολιάζουν στελέχη, να δώσει…περαιτέρω ανάσες στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
-Οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα. “Το πόσα χρήματα θα δώσουμε, το πού θα το δώσουμε, το πώς θα τα δώσουμε, είναι κάτι το οποίο θα εξειδικευτεί από το οικονομικό επιτελείο. Από τη στιγμή, όμως, που προφανώς η ταμειακή δυνατότητα υπάρχει και αναγνωρίζουμε εμείς ότι υπάρχουν νοικοκυριά, τα οποία μπορεί για οποιοδήποτε λόγο έχουν μείνει έξω από το πλαίσιο προστασίας, το οποίο έχουμε θεσπίσει ή που χρειάζονται μία ειδική στήριξη, η κυβέρνηση  θα σταθεί, όπως το έχει κάνει μέχρι σήμερα, με απτή στήριξη κοντά στους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν περισσότερη ανάγκη”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μάχη με τον χρόνο

Με τις επόμενες δέκα ημέρες να θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες όσον αφορά στην απόδοση των μέτρων του γενικού lockdown, ο… μαραθώνιος αναμένεται να κάνει μία πρώτη… στάση για να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων σε τρία εικοσιτετράωρα από σήμερα. Μέχρι τη Δευτέρα και τη νέα τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, το Μέγαρο Μαξίμου θα έχει στα χέρια του μία πρώτη ασφαλή εκτίμηση, η οποία θα δείξει κατά πόσο οι τρεις εβδομάδες του lockdown είναι ικανές να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα της μείωσης των κρουσμάτων και της αποσυμπίεσης στο σύστημα της υγείας. “Τα στοιχεία δείχνουν μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική τις τελευταίες ημέρες. Δεν βλέπουμε μία εκθετική αύξηση, όπως είχαμε δει στη Θεσσαλονίκη. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για το lockdown. Εάν κάτι πάει άσχημα στην Αττική και δούμε να αυξάνονται τα κρούσματα πολύ, τότε μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, σημείωσε (Real) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Τα σενάρια, πάντως, για το τι… όπλα μπορεί να βγάλει από τη… φαρέτρα της η κυβέρνηση, σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης είναι πολλά. Από το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, μέχρι τον περαιτέρω περιορισμό της κινητικότητας. Μετά, πάντως, από το ένα εκατομμύριο sms της Κυριακής για σωματική άσκηση, που ήχησε συναγερμό, από την Τρίτη και μετά παρατηρείται κάμψη στη κινητικότητα. Σε μέσα επίπεδα, στο 40% και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και στο 80%. “Πρώτος σταθμός μας αυτή τη στιγμή θα είναι οι γιορτές. Αν πετύχουμε μπορούμε να τις κάνουμε σε ομαλότερες συνθήκες. Και βέβαια σήμερα περισσότερο παρά ποτέ χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε την απαραίτητη ωριμότητα και υπευθυνότητα. Ξέρω ότι η κοινωνία είναι φοβισμένη, κουρασμένη, αγχωμένη, αγανακτισμένη. Και η διαπίστωση την οποία κάνουμε κοιτάζοντας τα πραγματικά δεδομένα είναι ότι δεν πείθουμε τους πολίτες όλοι μαζί, με την ίδια αποτελεσματικότητα, ότι πρέπει να τηρήσουν αυτά τα βασικά μέτρα περιορισμού της κινητικότητας για να περιορίσουμε τον ιό”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Σταθερή πυξίδα παραμένει η έννοια της ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Την επαναλαμβάνουν συχνά στην κυβέρνηση, έχοντας να… ξορκίσουν ακόμα μία παράμετρο. Μία νέα ενδεχόμενη χαλάρωση της κοινωνίας, όταν το δεύτερο lockdown του έτους αποτελέσει παρελθόν, μπροστά στην αναμονή για την έλευση του εμβολίου. Και αυτήν ακριβώς τη χαλάρωση σπεύδει να θέσει εκτός πλάνου ο πρωθυπουργός. “Όταν βλέπουμε την κορυφή του βουνού, το φως στην άκρη του τούνελ, μπορούμε να αντιδράσουμε ψυχολογικά με δύο διαφορετικούς τρόπους: Ο ένας είναι να χαλαρώσουμε και να πούμε “δεν βαριέσαι, θα βρεθεί το εμβόλιο, όλα καλά είναι”. Ο δεύτερος είναι να είμαστε ακόμα πιο συγκρατημένοι, να σφίξουμε τα δόντια, γιατί γνωρίζουμε πια ποιο είναι  το τέλος αυτής της διαδρομής. Πρέπει, επιβάλλεται να κάνουμε το δεύτερο. Θα έχουμε εμβόλια στη διάθεσή μας, ενδεχομένως και από τον Ιανουάριο. Τα εμβόλια αυτά θα έρθουν τμηματικά. Θα χρειαστεί χρόνος να εμβολιαστεί ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού ώστε να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης και βέβαια σε αυτό το διάστημα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε”, τόνισε.
ΠΗΓΗ: capital.gr