in

Νέες προκλήσεις από την Τουρκία: Μικρές εστίες φωτιάς στις Καστανιές- Παρενόχληση σκάφους στη Λέσβο [VIDEOS]

Επιμένει στην προσπάθεια τεχνητής έντασης- με κάθε μέσο- η Τουρκία, την ώρα που τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. υπόσχονται ευρωπαϊκή ασπίδα προστασίας στα σύνορα.

Νέα επεισόδια στις Καστανιές του Έβρου. Μικρές εστίες φωτιάς έχουν ξεσπάσει κοντά στις Καστανιές του Έβρου, καθώς λίγες δεκάδες ατόμων πλησίασαν τον φράχτη.

Πηγές του Μαξίμου ανέφεραν ότι από την τουρκική πλευρά βάζουν μόνοι τους φωτιές, προκειμένου να κατηγορήσουν εκ νέου την Ελλάδα ότι προσπαθεί να τους κάψει. Παράλληλα βίντεο που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές αρχές δείχνουν τη ρίψη μεγάλου αριθμού δακρυγόνων από την τουρκική πλευρά κατά των Ελλήνων στρατιωτών.
Οι ήχοι που ακούγονται  στα βίντεο είναι αβολίδοτα και από τις δύο πλευρές. Όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές πρόκειται για κάτι που συμβαίνει συχνά και είναι μόνο για αποτροπή.

Ξεχωριστό βίντεο δείχνει επίσης πως η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις και μέσω της ακτοφυλακής της, η οποία προχώρησε σε μια προκλητική παρενόχληση ελληνικού σκάφους στη Λέσβο με αποτέλεσμα να υπάρξει κίνδυνος σύγκρουσης.
Να θυμίσουμε ότι το πρωί υπήρξε νέος γύρος έντασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ομάδα ατόμων από την τουρκική πλευρά του φράχτη πέταξε και πάλι χημικά προς την ελληνική πλευρά, ενώ «αύρα» της ΕΛΑΣ προχώρησε σε ρίψη νερού. Πυκνός καπνός σκέπασε τον ορίζοντα κατά μήκος του φράχτη.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα δεδομένα σχεδόν 2.900 απόπειρες παράνομης εισόδου στη χώρα εμποδίστηκαν από την Πέμπτη έως και τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής. Συνελήφθησαν οκτώ άτομα, επτά από το Αφγανιστάν κι ένα από τη Συρία.
Στην συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των 27 της Ένωσης εκφράστηκε έντονη ανησυχία για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποφασίστηκε πως η Ε.Ε. και τα κράτη- μέλη της θα λάβουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εμποδίσουν την παράνομη είσοδο μεταναστών».
Στο κοινό ανακοινωθέν των 27 αναφέρεται δε πως «οι παράνομες διαβάσεις δεν θα γίνουν ανεκτές». Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κάλεσε τους μετανάστες να μην μεταβαίνουν στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα, «διότι αυτά δεν είναι ανοικτά».
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr