in ,

Νέα σχολική χρονιά, νέες συνθήκες, νέα δεδομένα.

…«Με την Ματιά της Μαρίας »

 

 

«ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΜΕ ΜΑΣΚΑ ΚΑΙ

ΓΕΜΑΤΗ ΤΣΑΝΤΑ»

Έφτασε λοιπόν η στιγμή για την επιστροφή στα θρανία, την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για μικρούς και μεγάλους μαθητές .

Μια νέα χρονιά ξεκινάει με πολλές αλλαγές λόγω του covid-19 και ξεκινάει σίγουρα με προβληματισμό και ανησυχία σχετικά με την προσαρμογή και την εξέλιξη των μαθητών.

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μιλήσαμε με την Ψυχολόγο – Εκπαιδευτικό Σοφία Κοκολάκη σχετικά, ώστε να μας πει την άποψη της για το πως βλέπει το νέο ξεκίνημα.

-Κα Κοκολάκη η τσάντα του μαθητή δεν θα είναι φέτος όπως κάθε χρόνο για την νέα σχολική τι πρέπει να περιέχει ;

 

Η τσάντα του μαθητή και όχι μόνο ,πέρα από όλα όσα περιείχε τα προηγούμενα χρόνια υλικά και άλλα (βιβλία ,κασετίνα ,θάρρος, κουράγιο,επιμονή, εμπιστοσύνη),θα πρέπει να δώσει το χώρο της σε συνήθειες συμπεριφορές που ευτυχώς δεν μας είναι εντελώς άγνωστες καθώς κληθήκαμε να τις εφαρμόσουμε από τον περασμένο Φεβρουάριο.

 

-Κατά την γνώμη σας ποιοί κανόνες πρέπει να ακολουθούνται;

 

Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους συνανθρώπους μας , σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων Υπουργείων είναι:

Φοράμε μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους .

Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας.

Αποφεύγουμε να ανταλλάσουμε αντικείμενα μεταξύ μας .

Τηρούμε τα μέτρα αποστάσεων με τους διπλανούς μας.

Αν δεν αισθανόμαστε καλά, μένουμε σπίτι και επικοινωνούμε με το γιατρό μας ακολουθώντας τις οδηγίες που θα μας δώσει.

Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και την αισιοδοξία μας , έχοντας στο μυαλό μας ότι και αυτή η δύσκολη περίοδος θα περάσει .

Εφαρμόζοντας ουσιαστικά τις οδηγίες που κατά καιρούς στέλνονται το επόμενο διάστημα από τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας , με γνώμονα εύχομαι το κοινό καλό και συμφέρον , θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλή σχολική και όχι μόνο χρονιά.

-Η χρήση της μάσκας κα Κοκολάκη είναι υποχρεωτική, πιστεύετε ότι αυτό θα επηρεάσει τα παιδιά ειδικά σε μικρές ηλικίες ;

 

Η χρήση της μάσκας ,όπως φαίνεται είναι υποχρεωτική σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης ξεκινώντας από τα προνήπια.

Νέο μέτρο, που από τη μια είναι χρήσιμο γιατί λειτουργεί προστατευτικά για όλους και από την άλλη δύσκολα διαχειρίσιμο και εφαρμόσιμο κυρίως στα παιδιά των μικρότερων βαθμίδων εκπαίδευσης.

Για να μπορέσει να υιοθετηθεί από τα παιδιά , θα είναι καλό πρώτα να αρχίσει να εφαρμόζεται με συνέπεια από τους ενήλικους ,οι οποίοι θα δώσουν το παράδειγμα στους νεότερους.

Στις μικρές ηλικίες των παιδιών που θα πάνε προνήπια και νήπια ,φαίνεται πως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος προσαρμογής και εφαρμογής του μέτρου καθώς υπάρχει δυσκολία λόγω της ηλικίας των νηπίων.

Ίσως μια προοδευτική και σταδιακή αύξηση του χρόνου χρήσης της μάσκας ,να μπορέσει να λειτουργήσει βοηθητικά προς αυτή την κατεύθυνση .

Επίσης μην ξεχνάμε πως η μάσκα είναι ένα από τα μέτρα πρόληψης και προστασίας ,καθώς η πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει και να προάγει με αποτελεσματικούς τρόπους , με συντονισμένες και οργανωμένες ενέργειες , για την υγεία όλων μας.

Η μάσκα, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση είναι το δέντρο και όχι το δάσος .

Κι εμάς πιστεύω , πως το κύριο μέλημα μας ως κοινωνία οφείλει να είναι το δάσος .

 

-Κα Κοκολάκη Σοφία , κλείνοντας τη συζήτηση μας και αφού σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για όσα μας είπατε. Θα ήθελα να μου πείτε τι εύχεστε για την νέα σχολική χρονιά ;

 

Αρχικά κα Κασωτάκη θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ που μέσα από τη στήλη σας δίνεται τη δυνατότητα στον κόσμο να ενημερωθεί για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα ,που εύλογα λειτουργεί αισθήματα ανασφάλειας και αγωνίας .

Εύχομαι λοιπόν από καρδιάς , καλή σχολική χρονιά σε όλους με υγεία .

Εύχομαι επίσης, η δυσκολία της κατάστασης λόγω του κορωνοϊού , να μην επισκιάσει την χαρά και τον ενθουσιασμό για μάθηση και γνώση.

ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΩΤΑΚΗ