in

Νέα στοιχεία παρέδωσε ο Φαλτσιανί στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές

Νέα στοιχεία που “ξεκλειδώνουν” όχι μόνο τη λίστα Λαγκάρντ αλλά και τη λίστα Μπόργιανς οι οποίες περιλαμβάνουν Έλληνες καταθέτες, παρέδωσε ο Ερβέ Φαλτσιανί στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές που μετέβησαν αιφνιδιαστικά αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι.
Ο πρώην τραπεζικός υπάλληλος της HSBC στη Γενεύη και είχε υποκλέψει τα κρίσιμα στοιχεία, συναντήθηκε για δεύτερη φορά με τους Έλληνες εισαγγελείς στους οποίους έδωσε σημαντικές πληροφορίες οι οποίες εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αξιοποίηση των στοιχείων που περιλαμβάνουν και οι δύο λίστες.
Οι  εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρα και Γιώργο Καλούδης οι οποίοι είχαν στο Παρίσι μακρά συνάντηση με τον Ερβέ Φαλτιανί σε μία προσπάθεια να του αποσπάσουν κάθε δυνατή διευκρίνιση που θα μπορούσε  να φωτίσει και να προχωρήσει την έρευνα για τις λίστες “φοροδιαφυγής”.
Το κλιμάκιο των ¨Ελλήνων εισαγγελέων παρέμεινε μάλιστα στη γαλλική πρωτεύουσα επί τρεις ημέρες αναζητώντας  κάθε επιπλέον στοιχείο που θα αποκωδικοποιήσει τις χιλιάδες κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών που περιλαμβάνουν οι λίστες.
Ο  Εβρέ Φαλτσιανί απάντησε σε σειρά ερωτημάτων που του τέθηκαν  για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται προκειμένου να χαθεί τα “ίχνη” του βρώμικου χρήματος μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η κατάθεση Φαλτσιανί, όπως έλεγε χαρακτηριστικά ανώτερη δικαστική πηγή, έδωσε πολύτιμες οδηγίες  για να αξιοποιηθεί άμεσα η λίστα Μπόργιανς που περιλαμβάνει 10.000 ΑΦΜ καταθετών στην τράπεζα UBS την περίοδο από το 2006 ως το 2008. Οι συνολικές καταθέσεις αγγίζουν τα 6,5 δισ. ευρώ.
Τα νέα στοιχεία εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν καταλυτικά στις έρευνες του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου για το “μαύρο” αφορολόγητο χρήμα που εντοπίστηκε σε τραπεζικές καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, αλλά και στην παράλληλη έρευνα που διενεργείται με εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθήνας Ηλία Ζαγοραίου, για πιθανή δράση εγκληματικής οργάνωσης με στόχο το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη συνάντηση των Ελλήνων εισαγγελέων με τον  Εβρέ Φαλτσιανί είχε πραγματοποιηθεί πάλι στο Παρίσι,  τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αμέσως μετά κάποιοι εμπλεκόμενοι στη λίστα Λαγκάρντ είχαν εμφανιστεί και είχαν πληρώσει το σύνολο των φόρων και των προστίμων που τους είχαν καταλογιστεί.
Ακολούθησε, το τεράστιο κρυπτογραφημένο αρχείο  που παρέδωσε ο Φαλτσιανί στον  γενικό γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Μιχ.Καλογήρου το οποίο και παραδόθηκε  στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο. Το αρχείο  αυτό “φωτογράφιζε”  τραπεζικές συναλλαγές που συνδέονται με τεράστια αδήλωτα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό.
Οι εισαγγελικές αρχές μετά και τη δεύτερη συνάντηση με τον Φαλτσιανί εκτιμούν ότι έκαναν το πλέον σημαντικό βήμα τους  για να οδηγηθούν στην  αποκάλυψη πραγματικών μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού και κυρίως  στον εντοπισμό των προσώπων που διακίνησαν αφορολόγητο και “μαύρο χρήμα”.
capital.gr