in

Νέα μέτρα ανακούφισης της μεσαίας τάξης

Στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής πολιτικής φέρνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμα δύο θετικά μέτρα, που “αγκαλιάζουν”, κατά κύριο λόγο, τη μεσαία τάξη και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης,  μέσα στο 2020 και νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν έρχεται και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι καθώς μήνα με το μήνα θα δημιουργείται με ασφάλεια πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, θα ξεκινήσει μέσα στο 2020 και η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Παράλληλα, σημείωσε πως ο εθνικός πλούτος το 2020 θα αυξηθεί κατά 7,3 δισεκατομμύρια ευρώ και θα αγγίξει τα 197,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Κάτι που μεταφράζεται σε 1.600 ευρώ περισσότερα για κάθε νοικοκυριό.
Επισημαίνοντας ότι ο πρώτος προϋπολογισμός του “γαλάζιου” κυβερνητικού οικοσυστήματος δεν περιέχει “εκπλήξεις και πυροτεχνήματα”, αλλά αποτυπώνει σε αριθμούς “τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού”, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, διεμήνυσε πως κάνει πράξει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει έναντι των πολιτών, πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Παράλληλα, έδειξε προς την κατεύθυνση της αναγέννησης της μεσαίας τάξης και της στήριξης των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού.
“Είχα δεσμευτεί απέναντι στον Ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω. Ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του, τα χαρακτηριστικά του πρώτου “γαλάζιου” προϋπολογισμού είναι δύο:
-Συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και αυτό το υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες και ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές.
“Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους. Ο εθνικός πλούτος το 2020 θα αυξηθεί  κατά 7,3 δισεκατομμύρια, αγγίζοντας τα 197,3 δισεκατομμύρια. Κάτι που μεταφράζεται σε 1.600 ευρώ περισσότερα για κάθε νοικοκυριό. Ενώ στην απασχόληση, στόχος είναι του χρόνου να έχουμε 100.000 λιγότερους άνεργους”, ανέφερε.

-Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μεσαία τάξη

“Ο προϋπολογισμός δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς. Ξέρω ότι μέχρις στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν. Αυτό όμως αλλάζει. Καθώς, μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

-Εμείς όσα είπαμε τα κάνουμε πράξη. Αυτή η συνέπεια επιβραβεύεται από τους Έλληνες πολίτες.
-Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε. Αντιμετωπίζω την αποψινή διαδικασία ως πεδίο διαλόγου. Το αναπτυξιακό νήμα του προϋπολογισμού διαπερνά κάθε μέτρο του. Δημιουργεί εύφορο έδαφος για επενδύσεις.
-Με το σχέδιο “Ηρακλής” ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Οι τράπεζες θα μπορούν και πάλι να προσφέρουν ρευστότητα σε όλες τις επιχειρήσεις.
-Μείωση εισαγωγικού συντελεστή στο 9%. Αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Απονομή 66.000 συντάξεων χηρείας. Οι δαπάνες δε γίνονται χωρίς μελέτη και ευθύνη απέναντι στη δημοσιονομική ισορροπία. Κοινωνική μέριμνα και ανάπτυξη δεν είναι για εμάς αντιφατικές στοχεύσεις.
-Η αγορά των ακινήτων αυξήθηκε κατά 11% το 2019. Αυτό σημαίνει αύξηση της περιουσίας του κάθε νοικοκυριού. Η αγορά ακινήτων θα είναι κύριος βραχίονας αναπτυξιακής πολιτικής. Εμείς στηρίζουμε αυτήν την αγορά.
-Η μείωση του φόρου στα μερίσματα αφορά κάθε ελληνική επιχείρηση. Κάθε μείωση φόρου αφορά επιχείρηση που σήμερα πληρώνει φορολογία, πληρώνει φόρο στα μερίσματα. Ο κανόνας λέει ότι η οικονομία παίρνει μπροστά, όταν μειώνεις φόρους χωρίς να ξεφεύγεις.
-Θα έχουμε μία νέα ΔΕΗ. Η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ μία ημέρα πριν τις ευρωεκλογές ήταν στο 1,46. Στο κλείσιμο της χθεσινής ημέρας στο 4,12. Τριπλασιάστηκε η αξία της επιχείρησης. Διαθέτουμε σαφές σχέδιο για μία μεγάλη πρόκληση που δεν είναι άλλη από την οριστική απεξάρτηση από το λιγνίτη. Την οριστική απεξάρτηση το αργότερο μέχρι το 2028. Μέχρι το 2023, με εξαίρεση την “Πτολεμαΐδα 5” θα έχουν κλείσει όλες οι ρυπογόνες μονάδες.
-Δίνουμε έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, γιατί οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επενδύουν περισσότερο. Να προλαμβάνουν περισσότερους.  Το στοίχημα της μείωσης της φορολογίας η κυβέρνηση θα το κερδίσει, με την κοινωνία σύμμαχο. Κάνετε διάκριση κύριε Τσίπρα μεταξύ μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Εμείς θέλουμε όλες οι επιχειρήσεις να μεγαλώνουν.

-Ο μύθος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απογύμνωσε και αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε “δήθεν επιτυχίες” του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της οικονομίας.
“Κατά την τριετία 2016-2018, αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια, πέραν των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Την ίδια ώρα, όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 18,1 δισεκατομμύρια. Ιδού, λοιπόν, με ποια λογιστική -αλλά και ολέθρια- αλχημεία προέκυπταν οι δήθεν επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται, σήμερα, η αντιπολίτευση”, είπε. “Οι εταίροι μας επέβαλαν λιτότητα με το τρίτο μνημόνιο. Εσείς, κύριε Τσίπρα, την κάνατε υπερλιτότητα. Η χώρα χρειάζεται πλεόνασμα επενδύσεων”, είπε ο πρωθυπουργός.

-Θα πετύχουμε τη μείωση των πλεονασμάτων

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε και πάλι το δρόμο προς την επίτευξη του μείζονος κυβερνητικού στοιχήματος. Τη μείωση, δηλαδή, των πρωτογενών πλεονασμάτων.
“Η δέσμευσή μου ήταν να κερδίσουμε πρώτα αξιοπιστία και μετά να διεκδικήσουμε τη μείωση των πλεονασμάτων. Αυτό είχα πει προεκλογικά και αυτό κάνω και τώρα. Θα διεκδικήσουμε και θα πετύχουμε τη μείωση των πλεονασμάτων το 2021”, επεσήμανε.

-Νέο ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα

Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, τρεις εβδομάδες πριν την κομβική επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο, έστειλε νέο μήνυμα στην Άγκυρα, επισημαίνοντας ότι προϋπόθεση για κάθε συζήτηση με την Τουρκία είναι να εγκαταλείψει την εμπρηστική ρητορική και την προκλητική πρακτική.
“Η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισχύουσες Συμφωνίες Είμαστε πάντα υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας. Υπέρ των ανοιχτών διαύλων, της επικοινωνίας και του διαλόγου. Ουδέποτε αυτή η κυβέρνηση σκέφτηκε να αναστείλει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Εμείς ανταποκρινόμαστε και στο αίτημα να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές. Δεν προσερχόμαστε σε αυτόν το διάλογο ούτε πιεζόμενοι, ούτε από θέση αδυναμίας…Το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρο. Αυτό συμπεριλαμβάνεται και στο συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Διαμορφώνεται μία πλατιά διακομματική συμμαχία που θεωρεί τη σχέση με τις ΗΠΑ σχέση στρατηγικής συμμαχίας. Όμως, κύριε Τσίπρα, δεν είμαστε δεδομένοι για κανέναν. Παρά μόνο για τον ελληνικό λαό. Από πλευράς αμερικανικής έχει υπάρξει ρητή καταδίκη της “συμφωνίας” Λιβύης-Τουρκίας. Έχουμε διαμορφώσει πλαίσιο διακομματικής συναίνεσης. Θέλω να επαναλάβω ότι η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοιχτή. Κι αν υπάρχουν ζητήματα που κρίνω ότι πρέπει να ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς, αυτό θα το κάνω με το σωστό τρόπο”,  ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.
“Προσυπογράφω την ανάγκη εθνικής ενότητας. Δε διέκρινα σε όσα είπαν οι αρχηγοί των κομμάτων διαφοροποίηση από τον τρόπο που ασκείται η εξωτερική πολιτική”, πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε:
-Τα κέρδη από τη διακράτηση θα επιστρέψουν στην Ελλάδα χωρίς αστερίσκους. 5,1 δισ. θα μπουν στα δημόσια ταμεία και θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη. Σε τομείς, όπως η Παιδεία και η Υγεία. Μέσα στο χρόνο θα ξεκινήσει η πιλοτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το σουηδικό μοντέλο.
-Αναλαμβάνω δράση, για να αλλάξω τα κακώς κείμενα. Η συγγνώμη που ζήτησα από τους συμπολίτες μας για τη στάση στο Μέτρο θα γίνει αφετηρία για μεγαλύτερο αλληλοσεβασμό. Θα πλαισιωθεί με ρύθμιση που δε θα εμποδίσει την ελεύθερη διαμαρτυρία ορισμένων, αλλά θα υπερασπίζεται την ελεύθερη δυνατότητα κυκλοφορίας των πολλών. Οι αλλαγές θα φανούν σύντομα και σε σύνθετα προβλήματα. Ό,τι λέμε το κάνουμε. Η μεταρρυθμιστική ορμή μπορεί να σκοντάφτει. Θα είμαι ο τελευταίος που θα αρνηθεί ότι σε ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο δε θα σημειωθούν λάθη. Θα είμαι ο πρώτος που θα τα θεραπεύσει. Εμείς πέντε μήνες κάνουμε λάθη και τα διορθώνουμε. Εσείς, κύριε Τσίπρα, επί πέντε χρόνια κάνατε λάθη και παραμένετε αδιόρθωτη.
-Οι ψυχολόγοι λένε ότι υπάρχουν πέντε στάδια διαχείρισης συναισθημάτων, μετά από κάποια απώλεια. Και η απώλεια αυτή είναι η εξουσία. Αν κρίνω από το ύφος σας είστε στο στάδιο του θυμού. Εύχομαι να περάσετε στην αποδοχή. Και επειδή μιλήσατε για απάτη, είστε παραγωγός απάτης και όχι ανιχνευτής,. Η απάτη και το ψέμα είναι λέξεις απαγορευμένες για εσάς”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Α. Τσίπρα.
ΠΗΓΗ: capital.gr