in , , ,

Μπορούμε και πολύ καλύτερα, Θετικό το πρόσημο στην τουριστική περίοδο. audio

 
 
Η τουριστική περίοδος ολοκληρώνεται με θετικό πρόσημο για την Κρήτη και την χώρα, είπε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για τον τουρισμό Μιχάλης Βαμιεδάκης μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο Λατώ 103,3.
«Σώθηκε η χρονιά στον τουρισμό αν και είχαμε τρομάξει με την αστάθεια που είχαμε σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. Σύντομα όμως άλλαξε αυτό και καταφέραμε να μην χάσουμε όσα φαίνονταν ότι μπορεί να χάναμε σε ότι αφορά τις αφίξεις. Αρνητικό φαίνεται ότι θα είναι ωστόσο το πρόσημο του οικονομικού κέρδους καθώς η ποιότητα των επισκεπτών δεν ήταν τέτοια ώστε να ξεπεράσουμε το όριο του κέρδους οπότε ίσως η χρονιά οικονομικά να μην συνάδει με την ποσότητα των αφίξεων, τελικά. Σαν τόπος και σαν τουριστικός προορισμός θα πρέπει να κινηθούμε διαφορετικά, και ήδη αυτό κάνουμε σταδιακά ώστε και αφίξεις να έχουμε όσες μπορούμε διότι εκ των πραγμάτων τα όρια μας είναι συγκεκριμένα και αφορούν τους τρόπους εισόδου στο νησί αλλά και τις κλίνες μας. Τα αεροδρόμια μας δεν μπορούν εύκολα να δεχτούν πιο πολλές πτήσεις ενώ νέα ξενοδοχεία δεν έχουμε ώστε να αυξηθεί η ποσότητα των επισκεπτών μας. Αυτό που θα κάνει την διαφορά είναι η πολιτική ηρεμία και η πολιτική, οικονομική και κοινωνική ισορροπία αλλά και οι προσπάθειες ώστε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο από την στιγμή που το κλίμα μας είναι ιδανικό».
Η χρονιά που πέρασε άφησε μια γλυκόπικρη γεύση, συνέχισε.
«Στη μέση του καλοκαιριού, τέλος Ιουλίου έως μέσα Αυγούστου αναγκάστηκαν οι ξενοδόχοι να μειώσουν επιπλέον τις τιμές τους ώστε να μην χαθούν αφίξεις λόγω των τραπεζικών θεμάτων που προέκυψαν με αποτέλεσμα τώρα να συνειδητοποιούν όλοι ότι ο πολύς κόσμος δεν έφερε και τα ίδια εισπρακτικά αποτελέσματα. Ακόμα και οι δαπάνες των επισκεπτών μας στις τοπικές αγορές και στις εκδρομές τους δεν ήταν επίσης οι αναμενόμενες με βάση τον πληθυσμό που ήρθε. Ήδη επεξεργαζόμαστε ένα νέο πλάνο προσέλκυσης των επισκεπτών διότι γνωρίζουμε ότι το 75% του κόσμου έρχεται μεταξύ των τεσσάρων μηνών Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, η κρίση δεν μας επιτρέπει να χτίσουμε νέα ξενοδοχεία ώστε να αυξήσουμε τις κλίνες μας, η μόνη δυνατότητα που έχουμε για επιπλέον ανάπτυξη είναι η χρονική με την επιμήκυνση της περιόδου αλλά και ποιοτική με την αύξηση των εσόδων και όλα αυτά για να γίνουν θέλουμε μια ισορροπία και μια πολιτική σταθερότητα. Είδαμε να ακυρώνονται προσπάθειες μεγάλων ταξιδιωτικών πρακτορείων ακόμα και για φέτος τα οποία βλέποντας ότι στην χώρα κάποια πράγματα δεν πάνε καλά, ακύρωσαν προσεγγίσεις πτήσεων και αφίξεις που είχαν σχεδιάσει έως το τέλος του επόμενου μήνα. Αν καταφέρουμε να παγιώσουμε μια πολιτική σταθερότητα, τότε, πραγματικά πολλά θα αλλάξουν και οι αγορές θα μας εμπιστευτούν ξανά. Βέβαια με το θέμα του ΦΠΑ ξανά γίνεται στις αγορές παιχνίδι από τους αντιπάλους μας οι οποίοι και τονίζουν την ακρίβεια άρα πρέπει να ανατρέψουμε το κλίμα» είπε επίσης.
 
ακούστε εδώ
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ