in

Μπορεί το να είσαι αδύνατος να είναι αιτία κατάθλιψης;

Συνήθως η κατάθλιψη σχετίζεται με την υπερβαρότητα και με την παχυσαρκία. Μάλλον, όμως, ανάλογα είναι τα ευρήματα και για όσους είναι πολύ αδύνατοι.

Η “δικτατορία” των “ωραίων” σωμάτων, που είθισται να καταβαραθρώνει τις καμπύλες, αποθεώνοντας τα λιπόσαρκα μοντέλα, έχει κατά καιρούς ενοχοποιηθεί για περιστατικά νευρικής ανορεξίας και ψυχογενούς βουλιμίας, βυθίζοντας πλήθος ανθρώπων – γυναικών κυρίως – στην κατάθλιψη.

Όμως η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι και οι πολύ αδύνατοι δεν είναι ευτυχισμένοι με την εικόνα τους είναι γεγονός, αν και δεν είναι, ακόμη, σαφές, εάν η κατάθλιψη είναι η αιτία της ανορεξίας ή αν η εικόνα ενός πολύ αδύνατου εαυτού οδηγεί σταδιακά στην κατάθλιψη…

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση British Journal of Psychiatry και προέκυψαν από ανάλυση δεδομένων από 183 προγενέστερες μελέτες (μετα-ανάλυση).

Σύμφωνα με τους  ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Σεούλ, ενώ και τα δύο φύλα βασανίζονται από αρνητικές σκέψεις όταν το βάρος τους είναι πολύ χαμηλό, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν, όταν είναι παχύσαρκες, ενώ οι άνδρες είναι πιθανότερο να αντιμετωπίζουν τα «παχάκια» τους με έναν πιο «χαλαρό» τρόπο.

Η διαφορετική αντιμετώπιση των δύο φύλων σημαίνει ότι (και) οι παχύσαρκες γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ οι παχύσαρκοι άνδρες όχι και τόσο. Ο κίνδυνος, πάντως, είναι ανάλογος του αριθμού, που δείχνει η ζυγαριά. Όσα περισσότερα περιττά κιλά έχει κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι να εκδηλώσει κατάθλιψη.

ΠΗΓΗ: healthmag.gr

Back to Top
close

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπo μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

How to disable? Refresh

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website. %privacy_policy%

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

Hide picture