in

Μπλόκο για όσους εισπράττουν με "πλαστικό" χρήμα, αλλά δεν εκδίδουν απόδειξη

Νέες δράσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προγραμματίζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απολογιστική έκθεση πεπραγμένων της για το 2015 που αναρτήθηκε στον δικτυακό τόπο της Γραμματείας www.publicrevenue.gr.
Στην έκθεση περιλαμβάνεται προγραμματισμός για νέες δράσεις, όπως ο εντοπισμός επιχειρήσεων, οι οποίες ενώ εισπράττουν με πλαστικό χρήμα (χρήση POS), δεν εκδίδουν το σχετικό παραστατικό, όπως είναι η απόδειξη λιανικής πώλησης.
Παράλληλα, περιλαμβάνονται δράσεις, όπως η επέκταση του μητρώου τραπεζικών καταθέσεων, προκειμένου να περιληφθούν σε αυτό και τα στοιχεία για τις πληρωμές δανείων και τις χρηματιστηριακές και άλλες συναλλαγές χρηματοοικονομικών προϊόντων.
Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο προγραμματισμός δράσης της ΓΓΔΕ περιλαμβάνει επίσης και τη διενέργεια 50.000 ελέγχων σε επιχειρήσεις και φορολογούμενους.
Ειδικότερα, ο προγραμματισμός της ΓΓΔΕ για το 2016 περιλαμβάνει:
– Διενέργεια 22.000 ελέγχων από Δ.Ο.Υ., ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ.
– Διενέργεια 28.000 προληπτικών ελέγχων από Δ.Ο.Υ. και Υ.Ε.Δ.Δ.Ε..
– Διενέργεια 200 ερευνών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της απάτης Φ.Π.Α. και του λαθρεμπορίου.
– Διαπίστωση διαφορών προς καταλογισμό τουλάχιστον στο 30% των υποθέσεων έρευνας φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου που ερευνούν οι Υ.Ε.Δ.Δ.Ε..
– Προτεραιοποίηση (βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου) εκκρεμών υποθέσεων ελέγχου Ελεγκτικών Υπηρεσιών και έκδοση σχετικών οδηγιών προς αυτές, προς επίτευξη των στόχων τους.
– Σταδιακή ανάπτυξη και υλοποίηση e-περιουσιολογίου (συγχρηματοδοτούμενο έργο).
– Σχεδιασμός και ανάπτυξη συστήματος με σκοπό τον εντοπισμό όσων επιτηδευματιών πληρώνονται με πλαστικό χρήμα, χωρίς έκδοση παραστατικού λιανικής πώλησης.
– Υλοποίηση Πλάνου Προώθησης Ηλεκτρονικών Πληρωμών.
– Επέκταση του υφιστάμενου Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πλη- ρωμών (Σ.Μ.Τ.Λ. & Λ.Π.) σε: α) δανειακές συναλλαγές β) χρηματιστηριακά προϊόντα.
– Δημιουργία ολοκληρωμένου προφίλ φορολογούμενου στο Elenxis με στοιχεία μεταβολών, ληξιπρόθεσμα, εισπράξεις, δηλώσεις, δελτία πληροφοριών, ταυτοποιημένα στοιχεία τρίτων και λοιπά στοιχεία που διαθέτουν τα υποσυστήματα της Γ.Γ.Δ.Ε..
– Διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα της “Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση Α.Ε.” για τη λήψη πληροφοριών ιδιοκτησίας σε υποθέσεις ελέγχου και είσπραξης.
Πόσοι πιάστηκαν στην “τσιμπίδα” των ελέγχων για φοροδιαφυγή
Από την έκθεση προκύπτει κατά κανόνα αύξηση της συνολικής βεβαίωσης εσόδων από δράσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.
Ειδικότερα, από την έκθεση προκύπτουν τα εξής:
– Αύξηση των εισπράξεων από τη διενέργεια πλήρων και μερικών ελέγχων του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.) κατά 14,87%, σε σχέση με το 2014 (εισπράξεις 2015 ύψους 344,61 εκατ. ευρώ, έναντι εισπράξεων 300 εκατ. ευρώ το 2014).
– Διενέργεια 488 ελέγχων από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.).
– Διενέργεια 24.317 έλεγχων από τις Δ.Ο.Υ. (πλήρων 3 και μερικών) με αντίστοιχη βεβαίωση 2,6 δισ. ευρώ.
– Διενέργεια 62.238 μερικών επιτόπιων 4 (προληπτικών) ελέγχων από τις Δ.Ο.Υ..
– Ολοκλήρωση 149 ερευνών για φορολογική απάτη και διενέργεια 2.078 μερικών επιτόπιων (προληπτικών) ελέγχων από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.), με την αντίστοιχη ωφέλεια του Δημοσίου να ανέρχεται στα 82 εκατ. ευρώ.
– Εντοπισμός παραβατικότητας 28,5% στους ελέγχους της Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. το 2015, έναντι 16% το 2014 .
– Σύσταση δύο νέων τμημάτων ελέγχου στο Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π., με αρμοδιότητα διενέργειας φορολογικών ελέγχων σε πρόσωπα σε όλη την επικράτεια, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.
capital.gr