in

Μπάχαλο με τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

Στα λόγια θα μείνουν τελικά οι εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών για ριζικές αλλαγές στα φετινά τέλη κυκλοφορίας προς τη δημιουργία “ενός συστήματος δικαιότερου και αναλογικού”. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι σχεδιασμοί για τις αλλαγές έπεσαν πάνω σε… τοίχο καθώς διαπιστώθηκε ότι προκαλούσαν δημοσιονομικό κόστος για την κάλυψη του οποίου “δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος”.
Η ιστορία με τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας έχει ξεκινήσει από πέρυσι τον Οκτώβριο όταν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με μια μακροσκελέσταση ανακοίνωση έκανε γνωστό ότι θα προχωρήσει στη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα μελετήσει όλα τα πιθανά σενάρια για τη δημιουργία ενός νέου τρόπου υπολογισμού των τελών ο οποίο θα λαμβάνει υπόψη, πέρα από τον κυβισμό και την παλαιότητα, και στοιχεία όπως η εμπορική αξία των οχημάτων.
Οι εξαγγελίες αυτές δημιούργησαν έντονες προσδοκίες σε πολλούς φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους οχήματα μεγάλου κυβισμού αλλά -λόγω των εξοντωτικών τεκμηρίων, του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και της εκτόξευσης των τιμών των καυσίμων- μηδαμινής εμπορικής αξίας για πληρωμή σημαντικά χαμηλότερων τελών. Ωστόσο, αυτές οι προσδοκίες διαψεύδονται.
Το υπουργείο Οικονομικών εξέτασε διάφορα σενάρια για μειώσεις των τελών σε οχήματα που πρωτοκυκλοφόρησαν έως και το 2005 και ήταν άνω των 2.000 κυβικών, ως κίνητρο για τους ιδιοκτήτες προκειμένου να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας που έχουν καταθέσει. Διαπιστώθηκε, ωστόσο, ότι η μείωση των τελών θα προκαλούσε και καθαρή μείωση φορολογικών εσόδων.
Και αυτό διότι για να λειτουργήσει πραγματικά ως κίνητρο άρσης ακινησίας θα έπρεπε η μείωση των τελών να είναι πολύ μεγάλη. Παράλληλα, για να χρηματοδοτηθεί αυτή η μείωση εξετάστηκε το σενάριο της αύξησης των τελών κυκλοφορίας για τα μεσαία ΙΧ, κάτι όπως που κρίθηκε ότι θα προκαλούσε πολιτικό κόστος αλλά και κύμα κατάθεσης πινακίδων και για μικρότερα ΙΧ (π.χ το δεύτερο ΙΧ της οικογένειας).
Τελικά η μοναδική αλλαγή που εξετάζεται σοβαρά είναι να δοθεί μια έκπτωση από τα τέλη στα οχήματα που ανήκουν σε πολύτεκνους. Η μείωση αυτή αναμένεται να γίνει αυτόματα από το υπουργείο Οικονομικών βάση του αρχείου οχημάτων στο οποίο έχουν καταγραφεί τα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί με την έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης που δικαιούνται οι πολύτεκνοι.
Τα ειδοποιητήρια με τα τέλη κυκλοφορίας του 2018 αναμένεται να “φορτωθούν” στο taxisnet έως το τέλος Οκτωβρίου. Η εξόφληση θα πρέπει να γίνει έως το τέλος του έτους. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει εφόσον θέλουν να πληρώσουν τα τέλη στην τράπεζα ή το ταχυδρομείο, να εκτυπώσουν το σχετικό ειδοποιητήριο και να το προσκομίσουν στο γκισέ. Η εξόφληση των τελών μπορεί να γίνει και μέσω των δικτύων ιντερνετικής τραπεζικής εξυπηρέτησης (web banking) και των ATM.
ΠΗΓΗ: capital.gr