in , , , ,

Μοναδικό μουσείο που πρέπει να πας…. [video]

Είχαμε την τύχη και την χαρά να βρεθούμε την Κυριακή στα πλαίσια της φιλοξενίας από τον Δήμο Ρεθύμνου για την γιορτή της Κρητικής διατροφής στο αρχαιολογικό μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας που πρόσφατα εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Η χαρά δε ήταν διπλή διότι μας ξενάγησε προσωπικά ο επιστημονικός υπεύθυνος και δημιουργός του έργου, Καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, ο οποίος κάθε φορά που ξεναγεί τους επισκέπτες βγάζει από την ψυχή του όλα εκείνα τα στοιχεία από την τριαντάχρονη πορεία των ανασκαφών και την υλοποίηση του μεγαλόπνοου έργου του αρχαιολογικού πάρκου και του Μουσείου, που σε κάνουν να νιώθεις το δέος του αρχαίου πλούτου μας και πόσα ακόμα πολλά δεν έχουμε βρει ή δεν έχουμε ανακαλύψει.
20160703_131238 p2
Στην ερώτηση μας γιατί πρέπει όλοι οι Κρητικοί αλλά και οι Έλληνες να επισκεφθούν το μουσείο αυτό είπε είναι το μοναδικό μουσείο που λόγω της διφυούς λειτουργίας του αποδεικνύεται η αλήθεια του Ομήρου, κάτι που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο μουσείο της χώρας ή του εξωτερικού.» είπε.


Η ξενάγηση στο συγκεκριμένο μουσείο είναι συγκλονιστική με τον πλούτο και την παρουσίαση των εκθεμάτων του να παρασύρουν το νου σε ένα ταξίδι στα βάθη των αιώνων και να δείχνουν την σημασία που έχουν έως και σήμερα, όχι μόνο για την Κρήτη ή την χώρα αλλά για όλο τον κόσμο όλα αυτά τα ευρήματα. Μέσα από το μουσείο αυτό η περιοχή παρουσιάζει στην παγκόσμια κοινότητα μια σειρά από τα σημαντικότερα ευρήματα και τους θησαυρούς από την νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας και την πόλη της αρχαίας Ελεύθερνας.
 
Στόχος του Μουσείου, που αποτελεί το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη και το τέταρτο ανάλογο στην Ελλάδα, είναι να ταξιδέψει όλους τους επισκέπτες στην αυγή του ελληνικού πολιτισμού και τον Όμηρο, να τους δώσει την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το πλήθος των ευρημάτων της μακροχρόνιας αρχαιολογικής ανασκαφής η οποία συνεχίζεται. Μέσα σε ένα αλώβητο, φυσικού κάλλους τοπίο τόσο το αρχαιολογικό πάρκο όσο και το Μουσείο αποτελούν πόλο έλξης πολύμορφου τουρισμού από όλο τον κόσμο καθημερινά ενώ πληθαίνουν οι ομάδες των επισκεπτών από όλη την Κρήτη με τον ίδιο τον καθηγητή να λέει πως το μουσείο αυτό πρέπει να το δουν πρώτα όλοι οι ντόπιοι και οι Κρήτες ώστε να γνωρίσουν το δικό τους μουσείο.
20160703_115320 p3
Σε αυτό και μέσα σε τρείς μεγάλες αίθουσες στεγάζονται όλα τα κινητά ευρήματα και οι θησαυροί από την ανασκαφή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πρόκειται για το 4ο μεγαλύτερο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Ελλάδα μετά από αυτά της Ολυμπίας, των Δελφών και της Βεργίνας, πάνω στην επαρχιακή οδό, και εύκολα προσβάσιμο από τον επισκέπτη είτε έρχεται από τα Χανιά και το Ρέθυμνο δυτικά είτε ανατολικά από το Ηράκλειο. Οι τρεις αίθουσες μπορούν να φιλοξενήσουν με άνεση συγχρόνως τουλάχιστον 4 ομάδες 50 επισκεπτών η κάθε μία, ενώ η κάθε αίθουσα έχει τη δική της οθόνη στην οποία προβάλλονται ιστορίες που διηγούνται και σχετίζονται με τα πρωταγωνιστικά αντικείμενα της κάθε αίθουσας, ταινίες με αναφορές στον Όμηρο και τον Ηρόδοτο, ορισμένες από τις οποίες έχουν βραβευθεί σε διεθνή φεστιβάλ αρχαιολογικών ταινιών. Στη Νότια Πτέρυγα του Μουσείου, υπάρχει το Ερευνητικό Κέντρο και το Κέντρο Μελέτης, με τη βιβλιοθήκη, τα γραφεία και το αρχείο των ανασκαφών.
 
Πρόκειται για το μέρος όπου γίνεται όλη η έρευνα από Έλληνες και ξένους επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων, αρχαιολόγους, ανθρωπολόγους, αρχιτέκτονες, παλαιοβοτανολόγους, επιγραφολόγους κ.ά. καθώς και ερευνητές και σπουδαστές διαφόρων ειδικοτήτων από τα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ασίας και της Αυστραλίας.
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ