in ,

Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ενορίας Αγίας Τριάδος: 10 χρόνια προσφέρει στον συνάνθρωπο και χρειάζεται τη στήριξη όλων μας

Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ενορίας Αγίας Τριάδος:
10 χρόνια προσφέρει στον συνάνθρωπο και χρειάζεται τη στήριξη όλων μας

Του π. Κων/νου Χαλκιαδάκη
Εφημερίου Ι. Ναού Αγ. Τριάδος

Η φιλάνθρωπη δράση της Ενορίας Αγίας Τριάδος μέσω των δύο δομών της (Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κέντρο Κοινωνικής Διακονίας) είναι γνωστή και πέραν των ορίων της πόλεως του Αγίου Νικολάου και του Δήμου μας.
Από το 2009 που άρχισε τη λειτουργία της, η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ενορίας Αγίας Τριάδος συνθέτει ένα εξαίρετο κοινωφελές φιλανθρωπικό έργο. Η Μονάδα ολοκληρώνει φέτος την πρώτη δεκαετία αθόρυβης προσφοράς της.
Βασικός σκοπός της Μονάδας είναι η φιλοξενία και η φροντίδα αυτοεξυπηρετούμενων ατόμων άνω των 60 ετών προσφέροντας στέγαση, σίτιση, προστασία, προπάντων όμως ασφάλεια και στοργή. Κάθε ηλικιωμένος αναζητά πρωτίστως σεβασμό και αναγνώριση και αυτό που περιμένει από όλους μας είναι η αγάπη. Αυτή η σταυρική αγάπη είναι ο αυτοσκοπός της Μονάδος Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η Μονάδα στοχεύει σε ένα κλίμα συντροφικότητας σε ένα κοινωνικά οργανωμένο χώρο αλληλοκατανόησης και σ’ ένα φιλικό περιβάλλον, άνετο και καλαίσθητο.

το αυτοκινητο του Κέντρου ετοιμάζεται για την διανομή του φαγητού”

Σήμερα προσφέρεται οικογενειακή ζεστή διαμονή σε 22 ηλικιωμένους, άντρες και γυναίκες με δυνατότητα φιλοξενίας 25 συνολικά προσώπων.

Το προσωπικό του Ιδρύματος αποτελείται από 9 έμμισθους εργαζόμενους. Αφοσιώνεται επί 24ώρου βάσεως στην πλήρη ψυχική και σωματική υγεία, στην ιατροφαρμακευτική και γηριατρική περίθαλψη των ηλικιωμένων. Όλα τα δωμάτια είναι μελετημένα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας.
Σημαντική βαρύτητα δίνεται στη σωστή, πλήρη και ισορροπημένη διατροφή, προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες των διαμενόντων με χρήση τοπικών πρώτων υλών.
Για την ψυχική ανάταση και πνευματική ενίσχυση των φιλοξενουμένων αλλά και των εργαζομένων, κάθε Δευτέρα απόγευμα, στον Ι. Ναό της Μονάδας που είναι αφιερωμένος στον Αγ. Παντελεήμονα, τελείται η Παράκληση στον Αγ. Παντελεήμονα και στον Αγ. Λουκά τον ιατρό, εναλλάξ. Συχνά τελούνται Θείες Λειτουργίες, ενώ επίσης τελούνται επίκαιρες Ιερές Ακολουθίες, όπως το Μέγα Απόδειπνο, οι Χαιρετισμοί και η Παράκληση προς την Παναγία κατά τις αντίστοιχες εκκλησιαστικές περιόδους.
Για τη λειτουργία της Μονάδος υπεύθυνο είναι το Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται με τριετή θητεία από τη Γενική Συνέλευση των Μελών του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Φίλοι Ατόμων Τρίτης Ηλικίας ενορίας Αγ. Τριάδος».

Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων αποτελεί το νεότερο παρακλάδι του Κέντρου Κοινωνικής Διακονίας της Ενορίας της Αγίας Τριάδος, ένα κέντρο παρασκευής και διανομής φαγητού σε καθημερινή βάση, που λειτουργεί επί 23 συνολικά έτη. Το Κέντρο Κοινωνικής Διακονίας ιδρύθηκε το 1996 και πρωτολειτούργησε στην οδό Γιαμπουδάκη. Τώρα το Κέντρο έχει ενσωματωθεί στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων και λειτουργεί μέσα σε αυτήν.

Το Κέντρο Κοινωνικής Διακονίας έχει αναλάβει για το έτος 2019 τη σίτιση 90 συνανθρώπων μας, που κατοικούν στην πόλη του Αγίου Νικολάου και στα προάστιά της, όπως στο Μαρδάτι και στην Κριτσά. Η σίτιση αυτή παρέχεται σε καθημερινή βάση, διανέμεται κατ’ οίκον από τη Μονάδα και για κάθε σιτιζόμενο αναλογεί μιάμιση περίπου μερίδα.

Καθημερινά αποστέλλονται 64 μερίδες σε οικογένειες ή μοναχικά άτομα που πέραν της οικονομικής δυσπραγίας ενδέχεται να αντιμετωπίζουν κοινωνικές και ψυχικές δυσκολίες. Γι’ αυτό τον λόγο η καθημερινή διανομή φαγητού, τους προσφέρει πολλαπλή υλική αλλά και ψυχική ανακούφιση.

Το Κέντρο Κοινωνικής Διακονίας, καλύπτοντας το κενό της πολιτείας, ανέλαβε και για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, τη σίτιση 26 φοιτητών της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (ΑΣΤΕΚ), ύστερα από σχετική παράκληση και υπόδειξη του Φοιτητικού Συλλόγου και της Διεύθυνσης της Σχολής.

Με τη βοήθεια του Θεού, προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε αξιοπρεπώς στις πολυποίκιλες υλικές και πνευματικές ανάγκες των δύο αυτών δομών. Το έργο αυτό υλικά, στηρίζεται κυρίως στις δωρεές που μας προσφέρουν ιδιώτες, ξενοδοχειακές μονάδες και δευτερευόντως εταιρείες και οργανισμοί. Στηρίζεται ακόμη σε πολύ μεγάλο βαθμό στο «δίλεπτο της χήρας», δηλαδή στο κεράκι που ανάβουμε στον Ι. Ναό της Αγ. Τριάδος και στον Ι. Ναό του Αγ. Αθανασίου, αφού το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, διαχρονικά, μεριμνά και για το φιλανθρωπικό έργο της Ενορίας.

Πνευματικά, στηρίζεται στην προσευχή όλων, πρωτίστως του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Γερασίμου και στην εθελοντική εργασία ευάριθμων εθελοντών που προσφέρουν από το υστέρημα του χρόνου τους και το περίσσευμα της καρδιάς τους.
Όλους τους ευχαριστούμε θερμά για την πίστη τους στην αξία της προσφοράς και για την εμπιστοσύνη τους στο σπουδαίο έργο που επιτελείται.

Κάθε χρόνο, παρατηρείται δυστυχώς σημαντικό οικονομικό έλλειμμα λόγω των υπέρογκων λειτουργικών εξόδων των δύο πολυδιάστατων δομών, που καλύπτουν όμως πάγιες και πολύ σημαντικές ανάγκες συνανθρώπων μας και προσφέρουν θέσεις εργασίας σε συμπολίτες μας. Σύμφωνα με τον τελευταίο οικονομικό απολογισμό, το έτος 2018 παρουσιάστηκε οικονομική ζημία περίπου 20.000 €.

Ακόμη, αν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες φιλοξενίας είναι υψηλού επιπέδου υπάρχει ακόμα αρκετός χώρος για βελτίωση στην ψυχική επαφή και ξεκούραση των φιλοξενουμένων.

Αξίζει καθένας μας να ενδιαφερθεί στηρίζοντας τις δράσεις αυτές και να τις ενισχύσει με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί, δηλαδή :
με εθελοντική εργασία
με επισκέψεις και προσφορά δραστηριοτήτων στους τροφίμους
με επισκέψεις και προγράμματα σχολείων για την επίτευξη διαγενεακής επικοινωνίας
με οικονομική συνεισφορά μέσω δωρεών σε διάφορα γεγονότα της ζωής αλλά και με κάθε ευκαιρία
με την προσφορά γεύματος
με συνεισφορά σε τρόφιμα και είδη μακράς διαρκείας.

Το Γηροκομείο και το Κέντρο Κοινωνικής Διακονίας έχει ανάγκη τη βοήθεια όλων μας. Επικοινωνήστε με τους Εφημερίους της Ενορίας ή με τη Διεύθυνση της Μονάδας στο τηλέφωνο 28410-22180. Τολμήστε να προσφέρετε ένα κομμάτι από την καρδιά σας σε ανθρώπους ενδεχομένως άγνωστους, που το έχουν όμως ανάγκη .
Η μικρή αυτή θυσία θα σας αποζημιώσει και θα φέρει μεγάλη ευλογία και χαρά στη ζωή σας.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 ετών λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων κρίναμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε για το έργο που επιτελείται με τη βοήθεια του Θεού και όλων όσων το στηρίζουν με την πίστη και την αγάπη τους.
Θεωρούμε χρέος μας να γνωστοποιήσουμε και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει, ώστε όλοι μας να είμαστε σε θέση να αναλογιστούμε τη συλλογική και ατομική μας ευθύνη και τρόπους συνδρομής μας, ώστε να διασφαλιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του.

Σας προσκαλούμε να συνεορτάσετε μαζί με τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Γεράσιμο, με τους τροφίμους και όλους τους φίλους των φιλανθρωπικών μας δομών την εορτή του Αγίου Παντελεήμονα, που είναι και ο υπέρμαχος προστάτης της Μονάδας.
Το παράδειγμα του ας μας εμπνέει και ας μας καθοδηγεί όλους ανεξαιρέτως!