in ,

Μνημόσυνο για τα θύματα των τροχαίων

 
Την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου τελέσθηκε το ετήσιο μνημόσυνο, που έχει καθιερωθεί πλέον για όλα τα θύματα των τροχαίων. Οι διοργανωτές ,που ήταν η Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου, η Περιφέρεια Κρήτης, οι Δήμοι : Χανίων, Πλατανιά, Αποκορώνου, Κισσάμου, Σφακίων, Καντάνου- Σελίνου και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Τροχαίων Δυστυχημάτων « Άγιος Χριστοφόρος» τέλεσαν Θεία Λειτουργία και ετήσιο Μνημόσυνο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου, εντός του Πάρκου Τροχαίων Δυστυχημάτων « Χ. Πολέντα», στη Νερατζιά Βουκολιών Δήμου Πλατανιά Χανίων.
Μεταξύ των τοπικών αρχών και φορέων ήταν και ο Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων κ. Γεώργιος Ουρσουζίδης, που μετέφερε και μήνυμα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαου Βούτση. Αφού ξεναγήθηκε στο Πάρκο από τον πρόεδρο του Συλλόγου μας, κ. Σταύρο Πολέντα, άκουσε με μεγάλη προσοχή μία – μία τις οικογένειες των θυμάτων δείχνοντας απόλυτη κατανόηση και μεγάλο, πραγματικό και ουσιαστικό ενδιαφέρον για την επίλυση όλων των προβλημάτων και δυσκολιών των οικογενειών από τροχαίους θανάτους και τάχθηκε υπέρ της δικαίωσης του αγώνα και της βελτίωσης που απαιτείται, για αλλαγές στο νομικό και όχι μόνο πλαίσιο και μας διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει θεσμικά το δίκαιο αγώνα μας για τη δικαίωση των τροχαίων θυμάτων και των οικογενειών τους.
Ο πόνος και η δυστυχία των οικογενειών, το πραγματικό ενδιαφέρον τους για τη μείωση των τροχαίων θυμάτων και η επιθυμία τους να αποδίδεται ο οφειλόμενος φόρος τιμής στα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων, μας ώθησαν στο να δημιουργήσουμε με τη βοήθεια της Εκκλησίας, της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων, το μοναδικό παγκοσμίως πάρκο τροχαίων δυστυχημάτων «Χρήστου Πολέντα» αφιερωμένο στη μνήμη όλων των θυμάτων στο βωμό της ασφάλτου. Επίσης ιδρύσαμε το Σύλλογο για Αρωγή και Αλληλεγγύη στις οικογένειες των θυμάτων των τροχαίων ( απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου  Χανίων αρ. 470/2011)
Τον χώρο αυτό θεμελίωσε ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.κ. Κάρολος Παπούλιας, εγκαινίασε ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, επισκέφτηκε το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, τίμησαν πρωθυπουργοί της Ελλάδος, η Βουλή των Ελλήνων, Υπουργεία των Ελληνικών Κυβερνήσεων και ο Ο.Η.Ε., που με απόφασή του εγκρίθηκε, στο πλαίσιο της δεκαετίας δράσεων για την οδική ασφάλεια 2011-2020, η κατασκευή και τοποθέτηση στο χώρο αυτό, του Δέντρου των Εθνών του Ο.Η.Ε. .
Ο αγώνας μας για τη μείωση των τροχαίων θανάτων και αναπηριών είναι συνεχής και επίμονος, η δε δράση του Συλλόγου μας για την Αρωγή και Αλληλεγγύη στις οικογένειες είναι πλέον παγκόσμια γνωστή. Έχει δε καταχωρηθεί  στο χάρτη του Ο.Η.Ε. και αποτελεί πλέον φάρο για τη δημιουργία φορέων καθαρά εθελοντικού χαραχτήρα.
Ας συνειδητοποιήσουμε επιτέλους όλοι μας ότι μόνο με το συνδυασμό δράσεων πρόληψης και καταστολής θα δούμε τους τροχαίους θανάτους να μειώνονται στον τόπο μας. Ας παραδειγματιστούμε από άλλες χώρες, όπως η Ελβετία, η Σουηδία, ΗΠΑ κλπ.
Οικογένεια Μάρκου Τσίγκου,
Θύματος τροχαίου ( πεζός στο πεζοδρόμιο 26/09/2014),
Υπεύθυνη ενημέρωσης νομού Λασιθίου- Ηρακλείου
Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης
Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων
«Άγιος Χριστοφόρος»