in , , ,

Μισή ντουζίνα συμβούλους από το νομό στο Περ. Συμβ.

Πέντε περιφερειακούς συμβούλους εκλέγει τελικά η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, παρά το γεγονός ότι δικαιούται έξι έδρες. 

Η μία έδρα χάνεται από το συνδυασμό της πλειοψηφίας με επικεφαλής τον επανεκλεγέντα Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη, εξαιτίας του εκλογικού νόμου.

Συγκεκριμένα από την πλειοψηφία εκλέγονται κατά σειρά κατάταξης οι κύριοι Μανόλης Κλώντζας, Γιάννης Γουλιδάκης και Νίκος Δασκαλάκης ενώ δεν εκλέγεται ο κ. Στάθης Γραφανάκης που ήταν τέταρτος στη σειρά κατάταξης. Λογικά αναμενόταν να εκλεγεί, αλλά η εφαρμογή της δεύτερης κατανομής δεν το επιτρέπει.

Έτσι η πλειοψηφία στο Λασίθι παίρνει τρεις, δύο ο συνδυασμός του κ. Σεραφείμ Τσόκα που είναι ο κ. Γιώργος Ζερβάκης ως υποψήφιος και ο κ. Μανόλης Δελημπαλταδάκης και ο υποψήφιος περιφερειάρχης του τρίτου συνδυασμού που είναι ο κ. Μανόλης Θραψανιώτης.

Ωστόσο, από την καραμπόλα αυτή προκύπτει και η παρουσία έκτου περιφερειακού συμβούλου από το Λασίθι που είναι ο κ. Αντώνης Ανηψητάκης, ο οποίος εκλέγεται ως υποψήφιος Περιφερειάρχης αλλά η έδρα του χρεώνεται στο Ηράκλειο.

Έτσι, το Λασίθι αυτή τη φορά βρέθηκε να μην ευνοείται από τον εκλογικό νόμο και να σημειώνει την απώλεια ενός περιφερειακού συμβούλου από τους έξι που του αναλογούν συνολικά από τα 51 μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ