in

Με τις θεμελιώδεις Αρχές του Ερυθρού Σταυρού  να ακούγονται από τα στόματα των εθελοντών έγινε η κοπή της πίτας του Περιφερειακού Τμήματος Αγίου Νικολάου [PICS]

Με την παρουσία όλων των Τομέων του Περιφερειακού Τμήματος Αγίου Νικολάου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου  η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο μεζεδοπωλείο ΄΄Καραφάκια΄΄.

Εθελοντές της μεγάλης Ερυθροσταυρικής οικογένειας: παιδιά της Νεότητας,  Σαμαρείτες, Νοσηλεύτριες  αλλά και κυρίες της Πρόνοιας συναντήθηκαν όλοι μαζί παρουσία του Δ.Σ, βάζοντας νέους στόχους που θα αναδείξουν ακόμα εντονότερα το κοινωνικό, αλληλέγγυο πρόσωπο του Ε.Ε.Σ.

Την Βασιλόπιτα ευλόγησε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. πατήρ Γεώργιος Τζάβλας ο οποίος τόνισε πόσο χαρούμενος είναι που ανήκει στην οικογένεια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και έδωσε συγχαρητήρια σε όλα τα τμήματα για το έργο τους. Μετά  εξήγησε στα παιδιά της νεότητας το έθιμο με το φλουρί που σύμφωνα  με την παράδοση ο Αγ. Βασίλειος ζήτησε από τους πιστούς να προσφέρουν κάποια χρυσαφικά ώστε να τα δώσει στον άπληστο έπαρχο-τύραννο της περιοχής που απειλούσε να λεηλατήσει την πόλη. Ωστόσο ο τύραννος “εξουδετερώθηκε” με τη βοήθεια του Θεού πριν προλάβει να πάρει το χρυσάφι.

Έτσι, ο Αγ. Βασίλειος έπρεπε να επιστρέψει στους πιστούς τα πολύτιμα αντικείμενα που είχαν προσφέρει χωρίς να αδικήσει κανέναν. Τότε, σύμφωνα πάντα με τον μύθο, ο Θεός του είπε να φτιάξει ζεστά ψωμάκια, να κρύψει μέσα τα χρυσαφικά και να τα μοιράσει στους πιστούς. Ο Αγ. Βασίλειος υπάκουσε και λέγεται ότι κάθε πιστός όταν άνοιξε το ψωμάκι βρήκε μέσα τα δικά του χρυσαφικά.

Όλοι μαζί είπαν τις 7 θεμελιώδεις αρχές του Ερυθρού Σταυρού: ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ, ΑΜΕΡΟΛΗΨΙΑ, ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΕΝΟΤΗΤΑ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΤΗΤΑ, ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ.

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος του Ε.Ε.Σ ευχήθηκε σε όλους υγεία, δημιουργικότητα και τόνισε ότι είναι τιμή του να είναι Πρόεδρος και να ανήκει στην οικογένεια του Ερυθρού Σταυρού . Μια μεγάλη οικογένεια που τις αξίες που πιστεύει τις κάνει πράξεις.

Ο κ. Πάγκαλος στη συνέχεια μίλησε για τις επικείμενες εκλογές στο fonien.gr :
Οι εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αποτελούν κομβικό σημείο για την ιστορία του. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει εγγραφή νέων μελών και η άποψη της Περιφέρειας και των μάχιμων εθελοντών να καταγραφεί στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Μέχρι σήμερα οι κεντρικές διοικήσεις  του ΕΕΣ λειτουργούσαν βάση ενός συγκεντρωτικού μοντέλου εξουσίας και όχι βάση μιας υγιούς αμφίδρομης διαδικασίας συνδιαμόρφωσης αποφάσεων με τις περιφερειακές δομές. Στις εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου, είναι εξαιρετικά σημαντικό, στην κεντρική διοίκηση, να προκύψει αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση για όλη τη χώρα, για όλα τα σώματα και για όλες τις επιμέρους δομές. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα πρέπει να αξιολογηθεί, επιτέλους, στον τόπο της δράσης και της προσφοράς και όχι βάσει εγγράφων και δικαστικών αποφάσεων, ταπεινωμένος στα ΜΜΕ. Για τους παραπάνω λόγους και ορμώμενος κυρίως από την παρότρυνση των εθελοντών του Τμήματός μου αλλά και του νησιού μας, αποφάσισα να είμαι υποψήφιος στο κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΕΣ. Δεν ταυτίζομαι με καμία τάση ή συντονισμένη κίνηση, ούτε με αφορά καμία αντιπαράθεση των υποψηφίων μελών, παραμένω ανεξάρτητος απλός εθελοντής αφού αυτό αυστηρά επιβάλουν οι βασικές αρχές του Ερυθροσταυρικού κινήματος” .

Άννα Μετζογιαννάκη Τζώρτζη