in

Φιλικό Γκέραρντ: Ήταν όλοι εκεί για να τιμησουν τον κορυφαίο [VIDEOS – PICS]

Με τη λαμπρότητα που του αξίζει τιμήθηκε ο Ευγένιος Γκέραρντ από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που γαλούχησε ο ίδιος ποδοσφαιρικά, αλλά και τους φίλους του, οι οποίοι μολονότι ήταν αντίπαλοί του στο παρελθόν τον αγαπούν και τον εκτιμούν απεριόριστα.
Όλη η «αφρόκρεμα» της σύγχρονης ποδοσφαιρικής ιστορίας του ΟΦΗ, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα, έδωσε το παρών στο γήπεδο «Θ. Βαρδινογιάννης», στην εξαιρετική εκδήλωση τιμής προς τον άνθρωπο ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα προκειμένου να γίνει ο ΟΦΗ ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά μεγέθη της χώρας. «Ράγισαν και τα τσιμέντα» με την παρουσία του τιμώμενου Ολλανδού στο γήπεδο, τόσο κατά την προσέλευση, όσο και την αποχώρησή του.

Γκέραρντ 1


Η εκδήλωση ξεκίνησε λίγο πριν τις 6, με τον παρουσιαστή της βραδιάς Γιώργο Βιτώρο να αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Ευγένιου Γκέραρντ, ενώ ακολούθησε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τις σχολές χορού Μαυρόκωστα.
Αμέσως μετά ήταν η στιγμή που ρίγη συγκίνησης κυρίευσαν όλους όσους βρέθηκαν στο γήπεδο, καθώς στον αγωνιστικό χώρο του «Γεντί Κουλέ» έκανε την εμφάνισή του ο Ευγένιος Γκέραρντ. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τα δάκρια συγκίνησής τους, με πλέον χαρακτηριστική την αντίδραση του Πέτρου Μαρινάκη, ο οποίος πραγματικά ξέσπασε σε λυγμούς συγκίνησης.
 

Γκέραρντ


Δεκάδες καπνογόνα και βεγγαλικά φώτισαν τον ουρανό, με το κοινό να μην σταματά να φωνάζει ρυθμικά το όνομα του μεγάλου Ολλανδού! Παιδιά από ποδοσφαιρικές ακαδημίες του Ηρακλείου έδωσαν με την παρουσία τους, ξεχωριστό τόνο στην όλη εκδήλωση. Όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν ένα μεγάλο κύκλο βάζοντας στη μέση το τιμώμενο πρόσωπο και δείχνοντας και με τις πράξεις τους τη μεγάλη τους ευγνωμοσύνη προς τον άνθρωπο ο οποίος δημιούργησε αγωνιστικά το τεράστιο μέγεθος που λέγεται ΟΦΗ. Ο Γκέραρντ κατευθύνθηκε και πήρε θέση στα… γνωστά του λημέρια, την άκρη του πάγκο του ΟΦΗ.

Γκέραρντ 2


Αποθέωση γνώρισαν και όλοι οι συμμετέχοντες κατά την παρουσίασή τους, οι οποίοι χειροκρότησαν και χειροκροτήθηκαν έντονα. Ο Ντράγκαν Τζουγκάνοβιτς μάλιστα, σήκωσε τη φανέλα και την έβαλε στο κεφάλι του, όπως έκανε τότε στον χαρακτηριστικό τρόπο με τον οποίο πανηγύριζε τα γκολ του, με το κοινό να τον καταχειροκροτεί ασταμάτητα. Μαζί με τους αθλητές στον αγωνιστικό χώρο βρέθηκαν και δύο από τις μεγαλύτερες μορφές του κρητικού πολιτισμού, οι κ.κ. Βασίλης Σκουλάς και Αντώνης Ξυλούρης ή όπως είναι ευρύτερα γνωστός, Ψαραντώνης.

Γκέραρντ 3


Πριν γίνει η σέντρα της ξεχωριστής αυτής αναμέτρησης, ο εμπνευστής της Ηλίας Πουρσανίδης πήρε το λόγο και μίλησε για αυτή του την πρωτοβουλία, απευθύνοντας ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της. Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους των «φίλων» του Γκέραρντ ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, για να ακολουθήσουν σύντομες ομιλίες από τους πλέον εμβληματικούς ξένους που φόρεσαν τη φανέλα του Ομίλου, τους «δαιμόνιους» Ίσις και Βέρα, αλλά και τον Τζουγκάνοβιτς.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε εκ μέρους της οικογένειας του Ευγένιου Γκέραρντ, η σύζυγός του Κατερίνα Παπαδάκη η οποία αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον Γρηγόρη Τσινό τον άνθρωπο που όπως είπε ήταν αυτός που έφερε τον Γκέραρντ στην Ελλάδα, στον ΟΦΗ, τον αείμνηστο Θόδωρα Βαρδινογιάννη, σε όλους τους φιλάθλους, στους διοικούντες την ΕΠΣΗ και τον Τζώρτζογλου, σε όλους τους καλεσμένους οι οποίοι έδωσαν το παρών στην εκδήλωση και φυσικά στον Ηλία Πουρσανίδη. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΕΠΣΗ Ν. Τζώρτζογλου.
Το πρώτο σφύριγμα του Μιχάλη Γαρεφαλάκη, ήταν και το… σύνθημα για να ανάψουν δεκάδες πυρσοί περιμετρικά του γηπέδου και για το λόγο αυτό υπήρξε και μια μικρή καθυστέρηση στην έναρξη, προκειμένου να καθαρίσει η ατμόσφαιρα. Με το που αποκαταστάθηκε η… ατμόσφαιρα, ξεκίνησε να ξετυλίγεται και το κουβάρι των ποδοσφαιρικών αναμνήσεων, με τον… γαλαξία αστέρων του παρελθόντος, να μας θυμίζει τις ποδοσφαιρικές αρετές που διαθέτει…
Οι περισσότεροι από τους αγωνιζόμενους με κάποια παραπανίσια κιλά, με λιγότερα μαλλιά και τα εναπομείναντα να έχουν γκριζάρει, έδειξαν πως το… τόπι δεν ξεχνιέται. Περίτεχνες ενέργειες, ωραίοι συνδυασμοί, ατομικές, αλλά και ομαδικές κινήσεις, θύμισαν σε όλους τους λόγους για τους όποιους όλοι όσοι βρέθηκαν στο χορτάρι ήταν από τους κορυφαίους παίκτες της γενιάς τους…

Γκέραρντ αποθέωση


Από πάθος και διάθεση; Άλλο τίποτα… Χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις τους σε κάθε χαμένη ευκαιρία, όπως και σε κάθε λανθασμένη ενέργεια, ενώ δεν έλειπαν και οι… διαμαρτυρίες προς τη διαιτησία, με πιο χαρακτηριστική αυτή του Τσιάρτα προς τον επόπτη Μαυραντωνάκη σε υπόδειξή του οφ σάιντ σε γκολ του Καραγκούνη το οποίο ακυρώθηκε.

Στην ανάπαυλα τιμήθηκε ο επί σειρά ετών ταμίας και πρόεδρος της ΠΑΕ ΟΦΗ Κώστας Καζανάκης, ενώ αντιπροσωπεία των οργανωμένων τίμησε και αυτή από την πλευρά των φιλάθλων τον μεγάλο Ολλανδό. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν στον Ευγένιο Γκέραρντ να παραμείνει μέχρι τέλος, ο οποίος αποχώρησε λίγο μετά την έναρξη της επανάληψης, με τα χειροκροτήματα και την ιαχή «δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, Ολλανδέ, Ολλανδέ» να δονεί το γήπεδο…
Στο αγωνιστικό σκέλος, το σκορ άνοιξε με σουτ ο Τζόρτζεβιτς, ο οποίος έγινε κάτοχος της μπάλας έπειτα από σουτ του Λαγωνικάκη το οποίο κτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι, σημειώνοντας το 0-1 για τους «φίλους». Το 0-2 έγινε από τον Καραγκούνη, μετά από πάσα του Τζόρτζεβιτς μέσα στην περιοχή. Ο Γιαννακόπουλος με κοντινή προβολή μετά από πάσα του Λαγωνικάκη διαμόρφωσε το 0-3, ενώ ο Μάρκος με πλασέ το 0-4, σκορ το οποίο ήταν και το τελικό της αναμέτρησης.

Τα Παιδιά που ξεκίνησαν, ήταν οι: Χανιωτάκης, Σταυρακάκης, Γκουλής, Παυλόπουλος, Πατεμτζής, Ίσις, Μαρινάκης Πέτρος, Πουρσανίδης, Μαχλάς, Νιόπλιας, Τζουγκάνοβιτς. Προπονητής τους ήταν ο Μίλτος Ανδρεανίδης.
Ενώ στη συνέχεια της αναμέτρησης έπαιξαν και οι: Σηφάκης, Χοσάδας, Γιαλαμάς, Μπεκιάι, Αγιομαμίτης, Αδάμος, Αθανασιάδης, Αναστασίου, Βάβουλας, Βασιλείου, Βέρα, Βλαστός, Γεωργαμλής, Δέδες, Δερμιτζάκης, Διγκόζης, Θωμαΐδης, Ιορδανίδης, Καργιώτης, Κιάσσος, Κοζανίδης, Κολιτσιδάκης, Κορωνάκης, Κωνσταντινίδης, Κώτσιος, Μαρινάκης Γιάννης, Μιχαλίτσιος, Μπατσινίλας, Παπαβασιλείου Νικόδημος, Παπαβασιλείου Γρηγόρης, Παπαγιαννάκης, Παπαδάκης, Παπαδόπουλος, Πίτσος, Σαμαράς, Σκέντζος, Τσίμπος, Τσινός, Τσιφούτης, Φρατζέσκος.
Με τους Φίλους ξεκίνησαν οι: Νικοπολίδης, Αποστολάκης, Κωστούλας, Καψής, Γκούμας, Μπασινάς, Κατσουράνης, Λυμπερόπουλος, Καραγκούνης, Τσιάρτας, Γκόγκιτς, με προπονητή τον Γιάννη Χατζηνικολάου.
Στη συνέχεια έπαιξαν και οι: Κατεργιαννάκης, Βενετίδης, Γιαννακόπουλος, Κωστένογλου, Κωφίδης, Λαγωνικάκης, Μαλέκος, Μάρκος, Νταμπίζας, Τζόρτζεβιτς.
Διαιτητές αυτής της ξεχωριστής αναμέτρησης ήταν δυο από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της κρητικής διαιτησίας διαχρονικά, οι Μιχάλης Γαρεφαλάκης στο πρώτο μέρος και Θέμης Θέμελης στο δεύτερο, με επόπτες τους Φώτη Παπαδάκη και Γιάννη Μαυραντωνάκη, όλοι τους σημαντικά πρόσωπα του χώρου.

Παρόντες στο σπουδαίο φιλικό και ο Ψαραντώνης με τον Βασίλη Σκουλά


Φωτογραφίες: image services
ΠΗΓΗ: grandsport.gr