in ,

Με καταθέσεις αστυνομικών συνεχίζεται η δίκη Λεμπιδάκη

Με καταθέσεις αστυνομικών ξεκίνησε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, η εκδίκαση της υπόθεσης της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, ο οποίος παρέμεινε “όμηρος” στα χέρια των απαγωγέων του για έξι μήνες, το 2017.
Αφότου κατέθεσε αστυνομικός της Τροχαίας, σειρά είχε αστυνομικός ο οποίος συμμετείχε στην παρακολούθηση ενός από τα κρησφύγετα στην περιοχή Βρασκάς στα Χανιά.
Η σημερινή τέταρτη συνεδρίαση του δικαστηρίου για την πολύκροτη υπόθεση είναι η πρώτη για το 2019: Σήμερα η δίκη συνεχίζεται με καταθέσεις αστυνομικών που είχαν ασχοληθεί με την επίμαχη υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία – για το 2018 – συνεδρίαση του δικαστηρίου είχαν καταθέσει ως μάρτυρες του κατηγορητηρίου τέσσερις εκ των αστυνομικών.
Μεταξύ άλλων, στις 20 Δεκεμβρίου είχαμε την κατάθεση ενός εκ των αστυνομικών του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, ο οποίος προκάλεσε την έντονη αντίδραση εφετών και εισαγγελέα με τα όσα… δεν είπε. Είχαμε, ωστόσο, και την κατάθεση αστυνομικού της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Κρήτης, ο οποίος ήταν λαλίστατος. Ο εν λόγω αστυνομικός αναφέρθηκε εκτενώς στις επιχειρήσεις παρακολούθησης ύποπτων ατόμων, στις οποίες πήρε μέρος μετά το συμβάν της 6ης Ιουλίου του 2017, οπότε και ο κλοιός των Αρχών άρχισε να στενεύει γύρω από τους απαγωγείς.
Όπως ανέφερε ο εν λόγω μάρτυρας ενώπιον του δικαστηρίου, είχε πάρει μέρος σε επιχειρήσεις παρακολούθησης υπόπτων στην Ίμπρο, αλλά και τον Βρασκά, στην ευρύτερη περιοχή των Σφακίων. Μεταξύ άλλων, ο άνδρας της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Κρήτης αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχαν κάποιοι από τους κατηγορούμενους με άλλα άτομα σε σπίτι στον Βρασκά.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των ατόμων που παρευρέθηκαν στη συνάντηση βρισκόταν και άτομο το οποίο έχει καταδικαστεί για την εμπλοκή του στην υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Εκτός από το συγκεκριμένο άτομο και άλλους δύο ντόπιους, στην εν λόγω συνάντηση ήταν παρόντες ο 24χρονος Σφακιανός, ο 49χρονος Ρεθυμνιώτης – που είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους – και ίσως ο 45χρονος Ρεθυμνιώτης, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του μάρτυρα αστυνομικού.
Σύμφωνα με τον τελευταίο, οι κινήσεις των εν λόγω ατόμων – κάποια από τα οποία πέρασαν μόλις τρία μέτρα μακριά από τους κρυμμένους αστυνομικούς – υποδήλωναν ότι επρόκειτο για μυστική συνάντηση. Ειδικότερα, όπως είπε, μπαίνοντας στον δρόμο που βρίσκεται το οίκημα, οι ύποπτοι έκλειναν τους προβολείς των οχημάτων τους. Επίσης, την ώρα που μπήκαν και βγήκαν από το σπίτι κοιτούσαν προσεκτικά αριστερά-δεξιά.
Όταν ερωτήθηκε από την Έδρα για το αν θα μπορούσε στο εσωτερικό του σπιτιού να βρίσκεται ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, ο αστυνομικός απάντησε ότι θα μπορούσε, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να γνωρίζει το τι συνέβαινε μέσα στο σπίτι. Η ίδια ακριβώς απάντηση δόθηκε από τον αστυνομικό όταν ερωτήθηκε για το αν το εν λόγω οίκημα θα μπορούσε να είναι ένα από τα κρησφύγετα όπου κρατούσαν τον Λεμπιδάκη.
Η πολύκροτη δίκη ξεκίνησε την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου με την κατάθεση του ίδιου του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Ακολούθησαν στις 19 του μηνός οι καταθέσεις του αδερφού, της μητέρας, αλλά και της συζύγου τού απαχθέντος επιχειρηματία.
Ο “Γολγοθάς”
O “Γολγοθάς” του Μιχάλη Λεμπιδάκη ξεκίνησε το απόγευμα της 30ής Μαρτίου του 2017: Εκείνη την ημέρα, κουκουλοφόροι τον παγίδευσαν την ώρα που εκείνος οδηγούσε το αυτοκίνητό του με κατεύθυνση στο σπίτι του στα Καλέσα Ηρακλείου και τον απήγαγαν. Ο επίλογος στην “Οδύσσεια” του Κρητικού επιχειρηματία γράφτηκε το πρωί της 2ας Οκτωβρίου του 2017, αναίμακτα και χωρίς οι απαγωγείς να πάρουν στα χέρια τους ούτε ένα ευρώ!
Μετά την απελευθέρωση του επιχειρηματία και τη σύλληψη των δύο εμπλεκόμενων ατόμων που βρίσκονταν στη μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων, στο Ρέθυμνο, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση και για άλλους πέντε που εμπλέκονται στην υπόθεση, και οι οποίοι συνελήφθησαν τελικά την ίδια ημέρα. Ακολούθησε το επόμενο διάστημα μια ακόμη σύλληψη.
Ελεύθεροι οι τέσσερις
Δώδεκα οι κατηγορούμενοι
Συνολικά στην υπόθεση είναι κατηγορούμενα 12 άτομα. Από τους 12 κατηγορούμενους, οι 8 παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι, ενώ οι υπόλοιποι 4 είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Συγκεκριμένα, στη φυλακή βρίσκονται τα επτά άτομα που συνελήφθησαν στις 2 Οκτωβρίου του 2017, ημέρα απελευθέρωσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη από την ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για επτά άνδρες ηλικίας από 24 έως 61 ετών. Ο όγδοος κατηγορούμενος, που παραμένει πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, είναι το άτομο που συνελήφθη λίγες εβδομάδες μετά την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Αναφορικά με τους τέσσερις κατηγορούμενους που παραμένουν ελεύθεροι με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, όλοι τους οδηγήθηκαν ενώπιον των δικαστικών Αρχών πριν από λίγους μήνες. Μετά τις απολογίες τους, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους: Πρόκειται για έναν 39χρονο κάτοικο Αθηνών, έναν 46χρονο Κρητικό, μόνιμο κάτοικο Αθηνών, καθώς και δύο Ρεθυμνιώτες ηλικίας 41 και 49 ετών.