in , ,

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο

Έχοντας εξασφαλίσει την συναίνεση των τεσσάρων εκ των έξι κομμάτων της Βουλής, το νομοσχέδιο για την μείωση του ΕΝΦΙΑ και την βελτίωση και διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων ψηφίστηκε από την Ολομέλεια.

Επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Με το “παρών” τοποθετήθηκε το ΚΚΕ. Το ΜεΡΑ25 ψήφισε “όχι” επί της αρχής και “ναι” στην ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Μητσοτάκης: «Ταυτότητα» της νέας κυβέρνησης το φορολογικό

Νομοσχέδιο «ταυτότητα» χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Από το βήμα ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το φορολογικό νομοσχέδιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η ταυτότητα της νέας κυβέρνησης «διότι ανταποκρίνεται στις προεκλογικές μας υποσχέσεις και έχει κοινωνικό πρόσημο».

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι αποτελεί ένα από τα τρία νομοσχέδια της κυβέρνησης που θα ψηφιστούν έως τις 9 Αυγούστου και ένα από τα εννέα που θα ψηφιστούν στο πρώτο τετράμηνο και θα αναδείξουν την πολιτική «πυξίδα» τη κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό έδωσε μια πρώτη «γεύση» της κύριας φορολογικής μεταρρύθμισης που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση στο προσεχές διάστημα η οποία θα περιλαμβάνει σωρεία παρεμβάσεων υπέρ των πολιτών αλλά και προς την κατεύθυνσης ανάπτυξης της οικονομίας «θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά μέχρι να πάμε τη χώρα ψηλά» δήλωσε.

Ο αρχηγός της κυβέρνησης μίλησε για αλλαγή του κλίματος επικαλούμενος και τη βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος που από τα τελευταία στοιχεία προκύπτει ότι τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 4,3 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2008. Εκτίμησε μάλιστα ότι μπορούμε να πετύχουμε ανάπτυξη της τάξης του 3%-4%.

Σε ότι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο είπε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ οδηγεί στην αναγέννηση της μεσαίας τάξης στην αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων και κατά συνέπεια στην μεγέθυνση του εθνικού προιόντος για να οδηγηθούμε σε μεγαλύτερο εισόδημα για όλους τους Έλληνες.

Για τις 120 δόσεις δήλωσε ότι χαλαρώνει η θηλιά στους οφειλέτες αφού ξεπαγώνουν οι κατασχεμένοι λογαριασμοί και δίνεται έτσι μια δεύτερη ευκαιρία στους επαγγελματίες.

Γεννηματά: Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν προοδευτικό χαρακτήρα

«Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν προοδευτικό χαρακτήρα και την αποδοχή της κοινωνίας. Να απαλλάσσουν τη χώρα από ό,τι την καθηλώνει, να αντιμετωπίζουν τις κρατικοδίαιτες λογικές και τα συμφέροντα, να ενισχύουν τη διαφάνεια, την αποκομματικοποίηση και την αξιοπιστία του κράτους, την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης, να κατοχυρώνουν ένα σταθερό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της στην Ολομέλεια η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

«Να επισημάνω ότι η παρούσα ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το 2019. Δεν διασφαλίζεται η εφαρμογή του μέτρου για τα επόμενα χρόνια», είπε η κ. Γεννηματά και τόνισε: «Είναι προφανές ότι οι αποσπασματικές ρυθμίσεις “ανακούφισης” πολιτών και επιχειρήσεων, όσον κι αν είναι αναγκαίες, δεν αντιμετωπίζουν οριστικά τα προβλήματα, γιατί δεν εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Σταϊκούρας: Κίνηση της οικονομίας επί ενός ανοδικού ενάρετου «σπιράλ»

Η επιστροφή της οικονομίας και της χώρας στην κανονικότητα έχει δρομολογηθεί να γίνει με την κίνηση της χώρας και πρωτίστως της οικονομίας επί ενός ανοδικού, ενός ενάρετου «σπιράλ», δήλωσε στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. Επί αυτού, όπως ανέφερε. «ιεραρχημένοι στόχοι είναι το χαμηλός κόστος δανεισμού, η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, η βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και συνακόλουθα η ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας δυνατότητας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων»

Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία έχει έντονες διαστάσεις, κοινωνικές και αναπτυξιακές. Αποτελεί βήμα προς τα πάνω, στο ενάρετο σπιράλ, είπε χαρακτηριστικά  ο κ. Σταϊκούρας.

Με το παρόν Σχέδιο Νόμου καθίσταται σαφές ότι αυτή η εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση θα είναι η τελευταία. Εξαρχής θέτουμε ένα γνωστό και σταθερό πλαίσιο κανόνων, συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Πυρά» Τσακαλώτρου στον Γιάννη Στουρνάρα

«Θέλω να αρχίσω με τα συγχαρητήριά μου στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί, από ό,τι φαίνεται –θα δείτε γιατί λέω «από ό,τι φαίνεται»-, έχουμε πείσει τις τελευταίες είκοσι ημέρες τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ότι τελικά, στο τέλος του χρόνου δεν θα έχουμε ένα πλεόνασμα 2,9%, αλλά θα έχουμε 3,5% και με αυτά τα μέτρα που πάρθηκαν» τόνισε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος..

Και συνέχειας: «Λέω «από ό,τι φαίνεται», γιατί ενώ πριν από τις ευρωεκλογές για έναν μήνα και πριν από τις εθνικές εκλογές έβγαινε κάθε μέρα σχεδόν και μας έλεγε για το πρόβλημα που έχουμε και πόσο η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δαπανά λεφτά που δεν υπάρχουν και θα έχουμε πρόβλημα, τώρα δεν τον έχω ακούσει ούτε μία φορά να τοποθετηθεί για την Κυβέρνηση. Βέβαια, θα μου πείτε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας είναι μια ανεξάρτητη αρχή. Τέτοια ανεξαρτησία έχουμε να δούμε από τότε που ο Μεγάλος Βεζίρης Ιζνογκούντ ήθελε να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη!»

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Eurokinissi