in ,

Μειώσεις 50% στις αποδοχές των διοικητών ΔΕΚΟ

Στο μισό θα πέσουν οι αμοιβές των διοικητών και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ΔΕΚΟ σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Παράλληλα, στο ίδιο προσχέδιο και – μάλιστα, για πρώτη φορά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου – προβλέπεται φορολόγηση 15% στις αποζημιώσεις των βουλευτών και των υπουργών.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του νέου αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη, οι αποδοχές ενός διοικητή ΔΕΚΟ θα πέσουν από τα 11.000 ευρώ στα 4900 ευρώ, μιας και το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης προβλέπει ότι “οι αμοιβές των Διοικητών καθώς και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών με τη μορφή Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου καθορίζονται κατ’ ανώτατο όριο σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) της κατά την προηγούμενη παράγραφο αποζημίωσης του μη κοινοβουλευτικού Υπουργού”.
Παράλληλα, οι αποζημιώσεις των διοικητών ΔΕΚΟ θα φορολογηθούν με 15%.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αμοιβές ενός κοινοβουλευτικού Υπουργού (δηλ. ενός υπουργού που είναι ταυτόχρονα και βουλευτής) ανέρχονται σήμερα στα 6500 ευρώ μηνιαίως, ενώ οι αμοιβές ενός μη κοινοβουλευτικού Υπουργού ανέρχονται σε 5500. Οι αμοιβές αυτές, όπως και εκείνες των βουλευτών, θα φορολογηθούν με 15%.
Πιο αναλυτικά το προσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη προβλέπει ότι :
“1. Η Βουλευτική μηνιαία αποζημίωση ως και η αποζημίωση συμμετοχής σε κοινοβουλευτικές Επιτροπές, φορολογούνται στο σύνολό τους σύμφωνα με τις διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπως εκάστοτε ισχύουν.
2. Από την υπαγωγή στη φορολόγηση της παραγράφου 1 εξαιρείται το επίδομα οργάνωσης γραφείου, το επίδομα κίνησης και το επίδομα διαμονής, εφόσον δικαιολογούνται βάσει των απαιτούμενων παραστατικών που θεωρούνται ως δαπάνη.
3. Οι μηνιαίες αποζημιώσεις των μη κοινοβουλευτικών Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών, Υφυπουργών, καθώς και των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων των Υπουργείων μειώνονται κατά ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%).
4. Οι αμοιβές των Διοικητών καθώς και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών με τη μορφή ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ καθορίζονται κατ’ ανώτατο όριο σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) της κατά την προηγούμενη παράγραφο αποζημίωσης του μη κοινοβουλευτικού Υπουργού.
Στο ως άνω ποσό αμοιβής περιλαμβάνεται η μηνιαία αμοιβή, καθώς και αποζημίωση συμμετοχής σε Διοικητικά Συμβούλια και πάσα άλλη σε χρήμα παροχή.
5. Η μηνιαία αποζημίωση των Προέδρων και μελών Διοικητικών Συμβουλίων ή Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις μηνιαίες αποδοχές του Προέδρου του Αρείου Πάγου”.
ΠΗΓΗ: capital.gr