in

Μεγάλες οι καταστροφές από τις φωτιές στο Λασίθι – Αποζημιώσεις ζητούν οι πυρόπληκτοι

Ενώ ο Δήμος Ιεράπετρας και η τοπική Κοινότητα Ανατολής, αναζητούν κονδύλια από την περιφέρεια Κρήτης, για να αποκαταστήσουν άμεσα τα αρδευτικά δίκτυα και τα δίκτυα ύδρευσης που κάηκαν, στην πυρκαγιά του περασμένου Σαββάτου, οι αγρότες που είδαν τα λιόφυτα τους κυρίως, και κάποια περιβόλια τους, να γίνονται στάχτη, ζητούν να αποζημιωθούν για την ηρτημένη παραγωγή τους και το φυτικό τους κεφάλαιο, το οποίο για να αναγεννηθεί, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον έξι χρόνια.
«Η πυρκαγιά δεν αποτελεί ζημιογόνο αίτιο σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και επομένως δεν δικαιούνται οι ελαιοπαραγωγοί αποζημίωση για τον ελαιόκαρπο η τα δέντρα τους που κάηκαν. Ο ανταποκριτής του ΕΛΓΑ στην Ιεράπετρα, έκανε ήδη την αναγγελία της ζημιάς όπως όφειλε, και οι γεωπόνοι μας θα έρθουν άμεσα να κάνουν την πρώτη αυτοψία. Αν η καμένη γη ξεπερνά τα 500 στρέμματα, θα ακολουθήσουν έπειτα οι αιτήσεις αποζημίωσης και οι εξατομικεύσεις των ζημιών, για να ζητήσουμε να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τα ΠΣΕΑ, μέσα από τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις(ΚΟΕ), οι οποίες απαιτούν και πολιτική απόφαση αλλά και έγκριση από την Ε.Ε. Αν όλα πάνε καλά, οι αποζημιώσεις από τα ΠΣΕΑ, θα δοθούν μετά από περίπου 1,5 χρόνο», μας είπε ο κ Νίκος Δασκαλάκης, προϊστάμενος Κρήτης του ΕΛΓΑ.

Στην προσπάθεια για άμεση αποκατάσταση των δικτύων εν μέσω μάλιστα και της καλοκαιρινής περιόδου και των αυξημένων αναγκών άρδευσης αναφέρθηκε ο δήμαρχος Ιεράπετρας, υπογραμμίζοντας ότι από πλευράς Δήμου, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να γίνει γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών και να μην προκύψουν επιπλέον προβλήματα. Όπως ανέφερε, «οι υπηρεσίες του Δήμου Ιεράπετρας ήδη από σήμερα προβαίνουν στις καταγραφές των ζημιών και στην αποκατάσταση τους. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σε επίπεδο Κρήτης, υπογράμμισε ο κ. Θ. Καλαντζάκης, καθώς οι συντονισμένες ενέργειες και η άμεση παρουσία πυροσβεστικών ελικοπτέρων, είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η εξάπλωση της πυρκαγιάς και να μην κινδυνεύσουν περιοχές με θερμοκηπιακές καλλιέργειες».


 
Αποκαρδιωτική η εικόνα
Στο μεταξύ η εικόνα που βλέπει ο επισκέπτης της Ανατολής μετά την πυρκαγιά, ανεβαίνοντας απο τους Καλογέρους, προς τον παραδοσιακό οικισμό είναι αποκαρδιωτική.
Παντού κυριαρχεί το μαύρο της στάχτης που έχει απομείνει, σε μια περιοχή όπου πριν μερικές μέρες κυριαρχούσε το πράσινο.
«Καταφέραμε τουλάχιστον να σώσουμε με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των πυροσβεστών, των ελικοπτέρων και των εθελοντών, τα σπίτια, τα θερμοκήπια και το νεκροταφείο της Ανατολής», μας λέει ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ιεράπετρας Γιώργος Ασπραδάκης.

«Το σίγουρο είναι ότι η περιφέρεια Κρήτης θα κάνει ότι μπορεί όπως έκανε και πέρυσι, για να αποκατασταθούν οι ζημιές στα αρδευτικά δίκτυα και στα δίκτυα ύδρευσης. Αυτό ζητάμε κι εμείς οι περιφερειακοί σύμβουλοι της περιοχής από τον κ. Αρναουτάκη. Αλλά θα πρέπει το κεντρικό κράτος να καταλάβει επιτέλους ότι, οι περιφέρειες θα πρέπει να έχουν και τους ανάλογους πόρους για να μπορούν να καλύψουν τέτοιες έκτακτες ανάγκες», μας είπε ο υπεύθυνος περιφερειακός σύμβουλος για την Πολιτική Προστασία στο Νομό Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης.
 
Η ΔΕΗ υπεύθυνη στο παρελθόν
Η ΔΕΗ στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί, και σε κάποιες περιπτώσεις είχε καταδικαστεί και είχε αποζημιώσει ανθρώπους, που είδαν την περιουσία τους να χάνεται από κάποια πυρκαγιά, η οποία εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι, είχε ξεσπάσει λόγω του σπινθήρα των καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος σε σημεία όπου υπήρχαν ξερόχορτα και φυσούσε ισχυρός άνεμος.

Ένα παρόμοιο σενάριο ερευνά το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η προανάκριση, η οποία διενεργείται με πάσα μυστικότητα, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να εκδηλώθηκε η πυρκαγιά λίγο πριν την Ανατολή Ιεράπετρας από τσιγάρο που μπορεί να πέταξε διερχόμενος ή από εγκληματική ενέργεια που κάποιος σχεδίασε για άγνωστους λόγους, καθώς από την ίδια σχεδόν περιοχή και πέρυσι είχαν ξεσπάσει σε διάστημα λίγων ημερών άλλες δύο παρόμοιες πυρκαγιές.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι εθελοντικές ομάδες πυρασφάλειας, και η Πολιτική Προστασία, έχουν ζητήσει από όλους τους πολίτες, αυτές τις μέρες που ακολουθούν, με τον δεύτερο καύσωνα του Ιούλη να έχει ήδη ξεκινήσει, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, για να μην αποτελέσουν με την αμέλεια τους, την αφορμή για την εκδήλωση μιας νέας καταστροφικής πυρκαγιάς.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr