in , ,

Μανόλης Μαρκάκης: Δεν δικαιούμαστε να απέχουμε

Γράφει ο Μανόλης Μαρκάκης:
Η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο των βουλευτικών εκλογών της 7/7/2019 είναι αποτέλεσμα συλλογικών αποφάσεων της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑ.Ε.).

Έτσι καταθέτω και εγώ την υποψηφιότητα μου στηρίζοντας το ψηφοδέλτιο μας στο Νομό Λασιθίου μαζί με τη Καλή Χριστοδουλοπούλου, βιοκαλλιεργήτρια από την Ιεράπετρα, συντρόφισσα και συναγωνίστρια στα Περιβαλλοντικά κινήματα, στους Κοινωνικούς αγώνες, στις δράσεις για μια άλλη πορεία στην Αγροτική Οικονομία.

Όσοι με γνωρίζουν – σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό – προσωπικά, καταλαβαίνουν ότι η συμμετοχή μου αυτή είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τη μέχρι τώρα πορεία μου και τη στάση μου στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

Δεν είναι προϊόν ατομικής φιλοδοξίας, αλλά υπαγορεύεται από την κρισιμότητα των στιγμών ως ανάληψη ευθύνης επιβαλλόμενη από τη διαδρομή μου στο Μαθητικό, Φοιτητικό κίνημα, τους Πολιτιστικούς συλλόγους, το Οικολογικό κίνημα, τους επαγγελματικούς φορείς, το Γονεϊκό κίνημα και τις κοινωνικές δράσεις αλληλεγγύης.

Γιατί η συμμετοχή και η αγωνιστική μας παρουσία αποτελεί πάντοτε θετικό, ελπιδοφόρο και καθοριστικό παράγοντα για να έχουμε μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία. Για να έχουμε κατακτήσεις και δικαιώματα. Για τα Δημόσια Καθολικά αγαθά της Παιδείας, της Υγείας, του Πολιτισμού, του Νερού, του Περιβάλλοντος. Για να βάλουμε το λιθαράκι μας στα μεγάλα ζητούμενα της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, της κατάργησης της εκμετάλλευσης του ανθρώπου.
Αυτή είναι η ακλόνητη πεποίθηση μου.

Δεν δικαιούμαστε να απέχουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε αμέτοχοι και αδιάφοροι στα καθημερινά πράγματα, στους μαζικούς φορείς, στα κοινωνικά κινήματα, στο συνδικαλισμό, στην Αυτοδιοίκηση, στους αγώνες για το δίκιο. Δεν μπορούμε να αφήνουμε στον «αυτόματο πιλότο» τη μοίρα του τόπου.

Πόσο μάλλον στις μέρες μας, που βιώνουμε το σκληρό τοπίο των μνημονιακών πολιτικών οι οποίες επέφεραν συντριπτικά πλήγματα στο λαό μας. Μετέτρεψαν τη πατρίδα μας σε μια σύγχρονη αποικία των δανειστών.

Στην 9χρονη διακυβέρνηση των μνημονιακών δυνάμεων, παλιών και νέων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόστηκε με πλήρη υποτέλεια ο φαύλος κύκλος της λιτότητας,.

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι, αγρότες και επαγγελματίες συνεχίζουν να καταστρέφονται, νέοι να οδηγούνται σε μαζική ανεργία και μετανάστευση, η δημόσια περιουσία να ξεπουλιέται, λαϊκές κατοικίες και περιουσίες να εκπλειστηριάζονται στο βωμό των αιματηρών πλεονασμάτων για την εξυπηρέτηση ενός παράνομου, απεχθούς και δυσβάστακτου χρέους που όχι μόνο δεν κουρεύτηκε ούτε ένα ευρώ, αλλά αυξάνεται συνέχεια.

Ο ισχυρισμός για έξοδο από το μνημονιακό καθεστώς είναι πολιτικό παραμύθι, όπως αποδεικνύεται περίτρανα από τις ώρες διαπραγμάτευσης που καταναλώνονται με τους «θεσμούς» για κάθε νόμο.

Οι δεσμεύσεις έναντι των δανειστών για πρωτογενή πλεονάσματα ανάγονται μέχρι το 2060. Ολόκληρο το μνημονιακό νομοθετικό καθεστώς συνεχίζει να εφαρμόζεται.

Είναι φανερό πλέον ότι είναι μονόδρομος ο αγώνας του λαού μας για να βάλει φρένο σε αυτή την πορεία καταλήστευσης του λαϊκού μόχθου και υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας. Είναι αναγκαίος ένας άλλος δρόμος ενάντια στη διαρκή ποδηγέτηση των εργαζομένων, της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων από τη χρεοκρατία, το νεοφιλελευθερισμό και τα μνημόνια διαρκείας.

Στον αντίποδα των παραπάνω, η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ πέρασε με επιτυχία τη δοκιμασία της πολιτικής συνέπειας και αξιοπιστίας.

Δεν δελεάστηκε από τους θώκους της εξουσίας, παρέμεινε συνεπής, δεν είπε ψέματα, δεν συμβιβάστηκε, δεν υποτάχτηκε.

Η ΛΑ.Ε. είναι πρωτοπόρα αριστερή, αντιμνημονιακή δύναμη ενότητας, συνέπειας, σταθερότητας, ειλικρίνειας ανιδιοτέλειας, και αγωνιστικότητας και δικαιούται να ζητά την πολιτική και εκλογική στήριξη του λαού και της νεολαίας.

Συμμετέχουμε λοιπόν κι εμείς στο να βγει ενισχυμένη η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, προκειμένου να συμβάλλει στην οργάνωση κοινωνικών αγώνων και παράλληλα να αποτελέσει φορέα προβολής και προώθησης ενός φιλολαϊκού προγράμματος, μεταβατικού εναλλακτικού στη λιτότητα. Με μια ριζοσπαστική, ανατρεπτική, ρεαλιστική, βιώσιμη εναλλακτική πρόταση.

Για να αλλάξει ο κοινωνικός και πολιτικός συσχετισμός και να ανοίξει ο δρόμος στους αναγκαίους Παραγωγικούς, Οικολογικούς και Κοινωνικούς μετασχηματισμούς, που θα μετατρέπουν τη σοσιαλιστική προοπτική, από ουτοπικό όραμα σε ρεαλιστική κατεύθυνση.

Η ενίσχυση της ΛΑ.Ε στην κοινωνία, στα κινήματα, στο πολιτικό προσκήνιο, είναι η καλύτερη εγγύηση για ενωτικό μέτωπο, για δυναμική αντιπολίτευση, για ανατροπή και για να μείνει ζωντανή η ελπίδα για εναλλακτική λύση.

Καλή ψήφο και αγώνα.

Μανόλης Μαρκάκης

ΥΓ
Μεγάλη τιμή περιποιεί η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο που όμοια του στελέχωσαν σε μάχες προηγούμενες, ακέραιοι και αδέκαστοι σύντροφοι όπως ο Κωστής Δερμιτζάκης, η Ευγενία Τζώρτζη, ο Πέτρος Δημητροπουλάκης, ο Βασίλης Καλιμάντζαλης, ο Δημήτρης Γιαννίδης, η Βίκυ Χατζοπούλου, ο Θεοδόσης Γαρεφαλάκης, ο Κώστας Καραταράκης κι εύχομαι να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων.