in ,

Μαθητικές δημοσιογραφικές πένες στον Αγιο Νικόλαο

4ος ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ «ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑ-ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ 2017-2018».
Hμερίδα με θέμα:
« Το Σχολικό Έντυπο στον νομό Λασιθίου κατά την (προηγούμενη)  σχολική χρονιά 2016-2017».
Ο Σύλλογος Νεανικής Δημοσιογραφίας «Τύπος και Ουσία-Λευτέρης Δασκαλάκης», σε συνεργασία με τον  Σύλλογο  Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης Μεραμπέλου και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Λασιθίου, σας καλούν να συμμετάσχετε στην εναρκτήρια ημερίδα του 4ου  Παγκρήτιου Διαγωνισμού Δημοσιογραφικών Δεξιοτήτων (2017-2018) για μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.
Θα παρουσιαστούν τα ήδη εκδοθέντα έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά και ειδικές εκδόσεις) καθώς και κάθε άλλης μορφής δημοσιογραφική παραγωγή του προηγούμενου σχολικού έτους από τους εκπροσώπους των σχολείων που θα δηλώσουν συμμετοχή.
Θεωρούμε ότι ο μαθητής πρέπει  να είναι ενεργός παραγωγός καταγραφής και ενημέρωσης κι όχι παθητικός αποδέκτης πληροφοριών.
Γνωρίζουμε ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται από τα σχολεία σημαντικές εκδόσεις ή κινηματογραφικές παραγωγές, η απήχηση των οποίων περιορίζεται στα όρια της τοπικής κοινωνίας ή απλά της σχολικής κοινότητας.  Η προσπάθεια του Συλλόγου αποσκοπεί στην ευρύτερη ανάδειξή αυτών των προσπαθειών στον χώρο και στον χρόνο.
Παράλληλος στόχος της ημερίδας είναι η καλλιέργεια ενός μαθητικο-δημοσιογραφικού περιβάλλοντος μέσα από το οποίο θα προκύψουν οι νέες δημιουργίες του τρέχοντος σχολικού έτους.
Γενικότερη επιδίωξη του Συλλόγου είναι η συστηματική ανάδειξη και καταγραφή των μαθητικών εντύπων, καθώς και η μελλοντική, μόνιμη καταχώρισή τους σε ένα Κέντρο Νεανικής Δημοσιογραφίας.
Η  ημερίδα θα διεξαχθεί, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αγίου Νικολάου.
Πρόγραμμα Ημερίδας:

  • Παρουσίαση του Παγκρήτιου Διαγωνισμού Δημοσιογραφικών Δεξιοτήτων.
  • Το μαθητικό-νεανικό έντυπο στο Λασίθι κατά τον Μεσοπόλεμο και την Κατοχή (του Γιώργου Πιτσιτάκη, Δασκάλου-Ιστορικού Ερευνητή).
  • « Μαθητικό ρεπορτάζ και συνέντευξη. Το κρυφτό και το κυνηγητό με την είδηση. Μικροί δημοσιογράφοι, μεγάλες ανακαλύψεις» της Ελένης Βακεθιανάκη, δημοσιογράφου.
  • Παρουσιάσεις των εντύπων από εκπροσώπους των σχολείων.

Η ημερίδα αποτελεί την έναρξη του 4ου

Παγκρήτιου Διαγωνισμού Δημοσιογραφικών Δεξιοτήτων για το περιεχόμενο και την προθεσμία του οποίου, θα ακολουθήσει αναλυτική επιστολή.
Οι προσπάθειες της μαθητικής έκφρασης υποστηρίζονται και από την εκπομπή «Έκτη Βάρδια» που μεταδίδεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο Κρήτης 88.4 FM» του Ηρακλείου, κάθε Τρίτη από τις  9μ.μ. έως τις 10 μ.μ. και διαδικτυακά από το www.inotos.gr
Δηλώσεις συμμετοχής στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Λασιθίου και  στον Σύλλογο Νεανικής Δημοσιογραφίας «Τύπος και Ουσία».
Ηρακλειο, 1 Νοεμβρίου 2017
Η Οργανωτική Επιτροπή
Υπεύθυνος – Εκπρόσωπος Τύπου του Συλλόγου «Τύπος και Ουσία»:
Γιώργος Δασκαλάκης τηλ: 6972-247002
e-mail: typoskaiousia@gmail.com