in

Μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου στο Barcelos της Πορτογαλλίας για το πρόγραμμα Erasmus + [PICS]

Στα πλαίσια του προγράμματος  ERASMUS+  : SENSE YOUR CITY-TASTE ITS SIGHTS (ένα από τα δύο προγράμματα ERASMUS+  που πραγματοποιούνται φέτος για πρώτη φορά στο σχολείο μας) 5 μαθητές της Β’ Γυμνασίου, οι Αρχαυλάκη Ειρήνη, Δαβράδου Εμμανουέλα, Πάγκαλος Νίκος, Σπάρταλη Νάντια και Σπυριδάκη Τζωρτζίνα, συνοδευόμενοι από 2 καθηγήτριες, την κα Μανωλαράκη Μαρία και την κα Φουτάκη Ντάρια, επισκέφθηκαν το Barcelos της Πορτογαλίας.
Είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο μια συνάντηση-ξανά στο Barcelos- μόνο με  καθηγητές από τα 4 σχολεία που αποτελούν τους εταίρους στο πρόγραμμά μας (από την Γκντύνια της Πολωνίας, την Ταρραγόνα της Ισπανίας, το Μπαρσέλος της Πορτογαλίας και το σχολείο μας) για το συντονισμό των δραστηριοτήτων.
Η επίσκεψη με τους μαθητές πραγματοποιήθηκε από 9-15 Δεκεμβρίου, και μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Μέσα σε μια βδομάδα μας  ξενάγησαν όχι μόνο στο σχολείο και την πόλη τους αλλά και στις γύρω περιοχές, τα υπέροχα αξιοθέατα του Πόρτο και της Μπράγκα.
‘Ηρθαμε σε επαφή με τον πολιτισμό και την κουλτούρα τους. Μένοντας σε πορτογαλικές οικογένειες οι μαθητές γνώρισαν τις συνήθειές τους, τα ήθη και τα έθιμά τους και έκαναν φιλίες από ξένες χώρες που θα κρατήσουν καιρό. Αλλά πιο πολύ από όλα ένιωσαν την οικειότητα, τη ζεστασιά, τη γενναιοδωρία και την αγάπη, με την οποία τους περιέβαλλαν ήδη από την πρώτη στιγμή! Κι οι Έλληνες και δη οι Κρητικοί φημιζόμαστε για τη φιλοξενία μας, αλλά και οι Πορτογάλοι εταίροι μας αποδείχτηκαν αντάξιοι- αν όχι ανώτεροί μας!

Τελικά, ίσως αυτό να είναι το πιο εποικοδομητικό αποτέλεσμα των προγραμμάτων ERASMUS+ : ταξίδια στο εξωτερικό θα ξανακάνουν στη ζωή τους τα παιδιά (μερικά είχαν ήδη κάνει). Όμως δε θα βιώσουν από μέσα τον πολιτισμό της χώρας, ούτε θα έρθουν τόσο κοντά με τους ανθρώπους της, όπως γίνεται στις ανταλλαγές των ERASMUS+ . Δε θα νιώσουν ολόψυχα την αγάπη και το ενδιαφέρον ανθρώπων που δεν είχαν ξαναδεί ποτέ αλλά τους αντιμετώπισαν σαν παιδιά τους,  ούτε θα συνεργαστούν με συνομήλικούς τους για ένα κοινό σκοπό (τις δραστηριότητες του προγράμματος). Σε ένα οποιοδήποτε ταξίδι στο εξωτερικό δε θα νιώθουν όπως τώρα, ότι πήγαν σε μια ξένη χώρα άγνωστοι και έφυγαν γεμάτοι δώρα στις αποσκευές από την οικογένεια που τους φιλοξένησε, αλλά και γεμάτοι ανυπομονησία να ξαναδούν τους φίλους που γνώρισαν και να τους ανταποδώσουν τη φιλοξενία στο δικό τους σπίτι πια την επόμενη χρονιά!
Αν αυτό δεν αξίζει να το προωθεί ( και χρηματοδοτεί) η ΕυρωπαΪκή ‘Ενωση, τότε τι αξίζει;
Και αυτό ήταν μόνο το πρώτο ταξίδι!  Έχουμε άλλα δυο!
Ακολουθεί το ταξίδι στην Γκντύνια της Πολωνίας το Μάη, με άλλους 7 μαθητές και άλλες 2 καθηγήτριες.
Το περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία!

Τι είπαν τα παιδιά :

  • Οι οικογένειες ήταν πολύ περιποιητικές και όλα τους τα μέλη συμπαθητικά.
  • Επισκεφθήκαμε και άλλες πόλεις, πήγαμε σε αξιοθέατα, μάθαμε για τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, γνωρίσαμε παιδιά από άλλες χώρες. Θεωρώ ότι το ταξίδι ήταν μια πολύ καλή εμπειρία και θα το θυμάμαι για πάντα.
  • Περάσαμε πάρα πολύ ωραία. Η οικογένεια ήταν πολύ φιλόξενη. Το πρόγραμμα ήταν επίσης πολύ ωραίο, με πολλές δραστηριότητες και θα ήθελα να το ξανακάνω.
  • Η Πορτογαλία είναι πανέμορφη και οι άνθρωποι πολύ φιλικοί και ευγενικοί.
  • Κάναμε νέους φίλους από διάφορες χώρες, γνωρίσαμε νέα μέρη, πολιτισμούς και έθιμα. Θα ήθελα πολύ να ξαναπάω, ήταν υπέροχα!