in ,

Μαθητές του ΓΕΛ Νεάπολης ενημέρωθηκαν για το περιβάλλον

Ενημέρωση για τον σταθμό περιβαλλοντικών μετρήσεων του Φινοκαλιά στους μαθητές Β τάξης του ΓΕΛ Νεάπολης και εγκατάσταση σταθμού μετρήσεων.
Την Τρίτη  6 Φεβρουαρίου επισκέφθηκαν το ΓΕΛ Νεάπολης ο Δρ. Γιώργος Κουβαράκης, ΕΔΙΠ του τμήματος Χημείας και μάνατζερ του σταθμού περιβαλλοντικών μετρήσεων στον Φινοκαλιά Λασιθίου και ο Δρ. Παύλος Ζάρμπας,   μεταδιδακτορικός ερευνητής οι οποίοι ενημέρωσαν τους μαθητές της Β΄ Λυκείου σχετικά με τον ερευνητικό σταθμό. Ο σταθμός ανήκει στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών (Ε.ΠΕ.ΧΗ.ΔΙ.) του Τμήματος Χημείας του  Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο σταθμός του Φινοκαλιά λόγω της μοναδικότητας της τοποθεσίας του και των βάσεων δεδομένων που διαθέτει μέσα από τη συνεχή λειτουργία του εδώ και 25 χρόνια (από το 1993) θεωρείται αυτή τη στιγμή σταθμός αναφοράς στην Α. Μεσόγειο. Οι μετρήσεις στο σταθμό αυτό έχουν συντελέσει σημαντικά στη κατανόηση της ατμοσφαιρικής σύστασης και της κλιματικής αλλαγής και έχουν τύχει μεγάλης αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα (τουλάχιστον 150 άρθρα στα πιο έγκριτα επιστημονικά περιοδικά του κλάδου όπως Science, PNAS, Journal of Geophysical Research, Environmental Sciences and Technology, Atmospheric Chemistry and Physics κ.α. που έχουν δεχθεί πάνω από 5000 αναφορές στην διεθνή βιβλιογραφία). Ο σταθμός διαθέτει υψηλής τεχνολογίας οργανολογία που υποστηρίζει ένα μεγάλο εύρος μετρήσεων όπως όζοντος, οξειδίων του αζώτου, διοξειδίου του θείου, αερίων του θερμοκηπίου- διοξειδίου και μονοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, χημικής σύστασης (ιοντικής, βαρέων μετάλλων, οργανικών ενώσεων) της υγρής, ξηρής εναπόθεσης και αιωρούμενων σωματιδίων, στοιχειακού και οργανικού άνθρακα, οργανικών πτητικών ενώσεων, κατανομές μεγέθους, χημική σύσταση και οπτικές ιδιότητες αιωρούμενων σωματιδίων.
Το σχολείο μας προτίθεται να δημιουργήσει μια μόνιμη συνεργασία με το πανεπιστήμιο Κρήτης. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας τοποθετήθηκε στο σχολείο αεραντλία που φιλτράρει και κατακρατεί αιωρούμενα σωματίδια. Επιπλέον τοποθετήθηκε και βροχόμετρο για τη συλλογή δειγμάτων νερού. Τόσο στα φίλτρα όσο και στα δείγματα της βροχής θα πραγματοποιηθεί χημική ανάλυση. Τα αποτελέσματα θα συγκριθούν με τις μετρήσεις του σταθμού στο Φινοκαλιά. Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση και συγκρότησαν ομάδες οι οποίες θα χειρίζονται τις διατάξεις και θα καταγράφουν τις μετρήσεις. Έτσι όχι μόνο θα γίνει γνωστή η έρευνα που πραγματοποιείται στο Φινοκαλιά αλλά παράλληλα θα δημιουργηθούν και «μικροί ερευνητές».
Οι καθηγητές
Γουλιδάκης Γιάννης
Τσιχλής Γιώργος