in

“Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών”

Την ώρα που η UNICEF δημοσιοποιεί στοιχεία που δηλώνουν ότι ένα στα δύο παιδιά στην Ελλάδα στερούνται βασικών αγαθών, στην εκπαίδευση και στην ηγεσία του υπουργείου επικρατεί μια λογιστική αντίληψη με εκπαιδευτικούς που ενδεχομένως θα γίνουν μπαλάκι στις ορέξεις του υπουργείου και θα τους μεταφέρει, όπου κρίνει σκόπιμο λόγω υπεραριθμίας σε ένα σχολείο, έρχεται και η θεσμοθέτηση, επίσημα πλέον, της αδιοριστίας μας μέχρι το 2020.

Το ΥΠΠΕΘ αντιλαμβανόμενο ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ελάχιστο στις εξαγγελίες περί διορισμών, κατεβάζει τροπολογίες που επεκτείνουν την αδιοριστία μας και επιπλέον φέρνει τροπολογίες, οι οποίες ξεδιάντροπα περνούν σε νομοσχέδια του υπ. Οικονομικών και φέρνουν τα πάνω-κάτω στην ειδική αγωγή. Οι απόφοιτοι των τμημάτων ειδικής αγωγής, αυτοί δηλαδή που έχουν καταρτίστει στα δύο τμήματα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα, ως οι άμεσα επιλαχόντες για να καλύψουν τα κενά της ειδικής αγωγής εξισώνεται πλέον, το βασικό τους πτυχίο με μεταπτυχιακά προγράμματα στην ειδική αγωγή.

Αυτή η συγκεκριμένη τροπολογία αποτελεί κόκκινο πανί μέσα στον εκπαιδευτικό κλάδο και κυρίως στο χώρο της ειδικής αγωγής. Αντιλαμβανόμενοι γενικά, τις αυξημένες ανάγκες στο χώρο της ειδικής αγωγής, οι ίδιοι μας υποστηρίζουμε να καλύπτουν κενά μεταπτυχιακοί απόφοιτοι στην ειδική αγωγή, αλλά θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει στησεί και υποστηριξεί τόσα χρόνια εκπαιδευτικές δομές και γενικότερα δομές του κράτους πολύ συγκεκριμένες γύρω από την ειδική αγωγή. Υπάρχουν δύο σχολές ειδικής αγωγής στην Ελλάδα, από τις οποίες σχολές, οι απόφοιτοι κάλυπταν τα κενά στα ειδικά σχολεία, στα τμ. Ένταξης και τις παράλληλες στηρίξεις. Με την συγκεκριμένη τροπολογία πλέον οι απόφοιτοι της γενικής αγωγής εξισώνονται με τους πτυχιούχους ειδικής αγωγής παρακολουθώντας ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην ειδική αγωγή.

Πέραν από το άδικο του γεγονότος ότι δεν μπορούμε όλοι οικονομικώς να αντέξουμε το βάρος ενός μεταπτυχιακού, θέλουμε να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία μας φέρνει αντίθετους και θέλουμε να επιχειρηματολογήσουμε πάνω σ’ αυτό λέγοντας το εξής παράδειγμα. Στην ιατρική όταν μετά τα 6 χρόνια σπουδών διαλέγεις ειδικότητα, δεν μπορείς να διαλέξεις ειδικότητα οδοντίατρου ή ακόμα να κάνεις ένα μεταπτυχιακό στην οδοντιατρική και να θεωρείσαι οδοντίατρος. Αυτό ακριβώς φέρνει αυτή η τροπολογία στην ειδική αγωγή, την εξίσωση αρχικά πτυχιούχων στην ειδική αγωγή με μεταπτυχιακούς απόφοιτους, οι οποίοι βρίσκονται σε παράλληλο επιστημονικό πεδίο και την σταδιακή, θεωρούμε εκ μέρους μας, κατάργηση των βασικών πτυχίων μας.

Επειδή θεωρούμε ότι έχει συγκεκριμένη στόχευση η συγκεκριμένη τροπολογία θεωρώντας πρώτα ότι θέλει η κυβέρνηση να συνεχίσει πάνω στο ίδιο μοτίβο ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και σ’ ένα κυνήγι μεταπτυχιακών προγραμμάτων και δευτερευόντως να ταράξει τα νερά ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς, ώστε να αποπρασανοτολιστούμε από την θεσμοθέτηση της αδιοριστίας μας, καλούμε στον αγώνα μας αρχικά για μόνιμους διορισμούς και για την απόσυρση της απαράδεκτης τροπολογίας, τους συνάδελφους εκπαιδευτικούς, γονείς και φίλους μας να συμπράξουμε αρχικά την Τρίτη στην πλατεία του Αγ. Νικολάου στις 13:00 και την Τετάρτη στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνει η Δ.Ο.Ε. στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Κρήτης στο Ηράκλειο.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ