in , , ,

«Μία χρονιά ακόμα-Another year» την Πέμπτη το βραδυ στο ΡΕΞ

Tην ξεχωριστή ταινία του διακεκριμένου σκηνοθέτη Μάικ Λι «Μία χρονιά ακόμα-Another year», βραβευμένη στις Κάνες και υποψήφια για ΄Οσκαρ σεναρίου, παρουσιάζει την Πέμπτη στις 21:30 η Κινηματογραφική Λέσχη Αγίου Νικολάου.

Η ταινία είναι βρετανικής παραγωγής 2010 και πρωταγωνιστούν ο βραβευμένος με Όσκαρ Τζιμ Μπρόουντμπεντ, η Λέσλι Μάνβιλ και η Ρουθ Σιν.
 
 Με ανανεωμένο ύφος ο ταλαντούχος σκηνοθέτης επιλέγει να βάλει τη σφραγίδα του σε ένα τρυφερό, υπαρξιακό δράμα, όπου η αριστοτεχνική εναλλαγή αισιόδοξης μελαγχολίας και πικρού χιούμορ δημιουργούν μια αφοπλιστικά συγκινητική ταινία, μια «δραματική κωμωδία», που αγαπήθηκε από το κοινό και απέσπασε σημαντικά βραβεία.
 Δεξιοτέχνης του κοινωνικού ρεαλισμού και δημιουργός πολυβραβρευμέων ταινιών («Sectets & Lies», «Happy-Go-Lucky», «Το Μυστικό της Vera Drake»), ο Μάικλ Λι επιχειρεί μια διεισδυτική και συνάμα πικρή και τρυφερή μελέτη χαρακτήρων μιας ομάδας ανθρώπων μέσης ηλικίας. 
Εστιάζει σε ένα ευτυχισμένο παντρεμένο ζευγάρι που βιώνει τις απογοητεύσεις και τις ατυχίες φίλων και συγγενών. Το ζευγάρι αυτό, ο Τομ και η Τζέρι, ζουν μια ευτυχισμένη ζωή, βαθιά ικανοποιημένοι από τη σχέση και την καριέρα τους. 
΄Εχοντας σε πρώτο πλάνο δυο θετικούς ήρωες (το ιδανικό ηλικιωμένο ζευγάρι), παρουσιάζει τα άτομα στον περίγυρο τους και τα προβλήματα τους. Μέσα από μια σειρά κυριακάτικων συναντήσεων στο σπίτι του ζευγαριού μελετά τους φόβους και τις ανασφάλειες των καλεσμένων. Χωρίζοντας το φιλμ του σε κεφάλαια βασισμένα στις 4 εποχές του χρόνου, αναφέρεται στην ανθρώπινη ζωή, μέσω της αντίστιξης της εξελικτικής της πορείας με τον κύκλο των εποχών. 
Η γέννηση της ελπίδας με την άνοιξη, η ανεμελιά και η αίσθηση ότι όλα θα πάνε καλά που συνοδεύει το καλοκαίρι, η συνειδητοποίηση της παρέλευσης του χρόνου που φέρνει το φθινόπωρο και η αποδοχή της μοναξιάς που συνοδεύει την ανθρώπινη ύπαρξη στην αναπόφευκτη πορεία της προς το θάνατο με το που μπαίνει ο χειμώνας.
 Ανοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας. Οικογένεια και φιλία. Αγάπη και ζεστασιά. Χαρά και λύπη. Ελπίδα και απόγνωση. Συντροφικότητα. Μοναξιά. Μια γέννηση, ένας θάνατος. Η κάμερα του Μάικ Λι καταγράφει θέματα όπως η συντροφικότητα και η μοναξιά, η κοινωνική συνοχή, το χάσμα των γενεών μέσα από τις σχέσεις γονέων και παιδιών και η αποξένωση από την αποδόμηση των μελών της κοινωνικής ομάδας. Εξαντλεί διεξοδικά και βαθιά τους χαρακτήρες του, δίνοντας στην ταινία ένα χαμηλών τόνων προφίλ και μια δυναμική εσωτερικότητα που κορυφώνεται σταδιακά μέχρι το φινάλε.
 Το φλεγματικό βρετανικό χιούμορ κάνει αισθητή την παρουσία του,  προσθέτοντας μια πιο εύθυμη νότα στα δρώμενα. ΄Ολοι οι ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, από τον πάντα γλυκύτατο Τζιμ Μπρόουντμπεντ μέχρι την ανατριχιαστικά παγερή Ιμέλντα Στάντον, ενώ την παράσταση κλέβει η Λέσλι Μάνβιλ, με την σαρωτική της ερμη
νεία στο ρόλο της Μαίρη.
 Η επιτυχία της ταινίας έγκειται στο γεγονός ότι τα ζητήματα που πραγματεύεται δεν αφορούν αποκλειστικά την αστική Βρετανική τάξη, αλλά είναι καθολικού ενδιαφέροντος. Το καλοδουλεμένο σενάριο, ο ευρηματικός τρόπος αφήγησης, η λιτή προσγειωμένη ρεαλιστική σκηνοθεσία, το επίκαιρο και διαχρονικό κεντρικό θέμα (που εξετάζεται χωρίς ηθικολογίες, αφορισμούς και εξιδανικεύσεις), προσφέρουν στον θεατή μια συναρπαστική ταινία.
 Μια ταινία όπου η δράση επικεντρώνεται στον διάλογο, ο καταιγιστικός ρυθμός στην εξέλιξη και η ένταση στις σεναριακές ανατροπές. Μια υποδειγματική κοινωνική ταινία, χαρακτηριστικό δείγμα καλού ευρωπαϊκού κινηματογράφου!
ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ