in , ,

Μία απο τους 11 της Ελλάδας η "δικιά μας" Μαριάννα Διαμαντοπούλου

Μια ομάδα 11 ατόμων με σοβαρές αναπηρίες συμμετέχει για πρώτη φορά και εκπροσωπεί τη χώρα μας στην εκστρατεία ΄Freedom Drive 2013΄ που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ανεξάρτητη διαβίωση (European Network on Intependent Living – ENIL).
Η μοναδική εκπρόσωπος από την Κρήτη είναι η Μαριάννα Διαμαντοπούλου, γραμματέας του συλλόγου ΑμΕΑ Αγίου Νικολάου.

Η ομάδα των 11 ατόμων συστάθηκε με σκοπό την καλύτερη επαφή της ελληνικής κοινωνίας με τον ΕNIL, ορθότερη πληροφόρηση και γνώση της αξίας της ανεξάρτητης διαβίωσης και μια ουσιαστική εκπροσώπηση στο FD2013 που θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο 9-12 Σεπτεμβρίου 2013.
Η ομάδα αυτή επιτελεί μια αρχική προσπάθεια πραγματοποίησης των απαραίτητων ενεργειών για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οργανωμένοι φορείς ώστε να αναλάβουν σχετική δράση για αυτό και δεν υπάρχει επίσημη εκπροσώπηση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα που ασχολούνται ειδικά με την ανεξάρτητη διαβίωση.

Η Μαριάννα λέει στην ΑΝΑΤΟΛΗ πως

«Με ρωτήσατε τι σκοπό έχει αυτό το ταξίδι και τι προσδοκούμε ως ομάδα. Εγώ θα ξεκινήσω με μια ερώτηση. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποίος εξυπηρετεί τις καθημερινές μικρές ή μεγάλες ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρίες; Το οικογενειακό τους περιβάλλον θα μου πείτε αυτόματα.

Τι γίνεται όμως όταν η οικογένειά παύει να μπορεί να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες ή όταν δεν υπάρχει πια; Και κατά πόσο η οικογένεια είναι υποχρεωμένη να βάζει τις ανάγκες του ανάπηρου μέλους της πάνω από αυτές των άλλων της μελών; Η λύση σε αυτό το πρόβλημα στον πολιτισμένο κόσμο ονομάζεται Ανεξάρτητη Διαβίωση (Freedom Drive).

Με λίγα λόγια το κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει στον κάθε ΑμεΑ τον τρόπο να ζει όπου και όπως επιλέγει ο ίδιος να ζήσει, κυρίως μέσω προσωπικών βοηθών, επαγγελματιών που παρέχουν αυτού του είδους τις υπηρεσίες. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει Ανεξάρτητη Διαβίωση, αλλά υπάρχει ανάγκη για Ανεξάρτητη Διαβίωση.

Μια ανάγκη που ώθησε κατά καιρούς κάποιους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στο Πανευρωπαϊκό συνέδριο για την Ανεξάρτητη Διαβίωση που διοργανώνετε από το ENIL (Ευρωπαϊκό δίκτυο για την Ανεξάρτητη Διαβίωση) στο Στρασβούργο.

Αυτή η ίδια ανάγκη μας οδήγησε και φέτος μια παρέα 11 ανθρώπων με κινητικά προβλήματα να παρευρεθούμε στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα από την Δευτέρα 9/9 ως τη Πέμπτη 12/9, να πάρουμε μέρος στην Πανευρωπαϊκή πορεία διαμαρτυρίας μπροστά από την Ευρωβουλή, να συζητήσουμε με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές αλλά κυρίως η αποστολή μας είναι να κλέψουμε τη συνταγή για την Ανεξάρτητη Διαβίωση από τους άλλους ευρωπαίους και να τη φέρουν στην Ελλάδα. Θα τα καταφέρουμε; Ελπίζουμε πως ναι

Θα το μάθουμε όταν επιστρέψουμε. Αν την κλέψουμε ετοιμαστείτε να μας βοηθήσετε στην εκτέλεση της συνταγής στην Ελλάδα, όλοι μαζί θα ψάξουμε για τα υλικά όπως δικαιοσύνη, ανοιχτή σκέψη, ισονομία, νομολογία, εργατικότητα και υπευθυνότητα που σίγουρα θα χρειαστούν.

Η ομάδα αποτελείτε από τους Καμίλ Γκουνγκόρ, Μαριάννα Διαμαντοπούλου, Ευαγγελία Λαμπάρα, Δημήτρης Καραναστάσης, Μάρα Κοντοπόδη, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευγενία Λειβαδάρου, Γρηγόριος Πολυχρονίδης, Αναστασία Πυργιώτη, Αντρέας Στρατικόπουλος και Αντωνία Τρικαλιώτη. Έχουμε όλοι σοβαρές κινητικές αναπηρίες και δεν οραματιζόμαστε μια φυσιολογική ζωή αφού την έχουμε, αυτό που οραματιζόμαστε είναι να συνεχίσουμε να την έχουμε όταν το οικογενειακό μας περιβάλλον θα αδυνατεί να μας τη προσφέρει.» απάντησε ευχαριστώντας τον επικεφαλή της ομάδας Στέλιο Κυμπουροπουλο που την επέλεξε και τηνπαρακίνησε να πάρει μέρος σε αυτή την αποστολή καθώς και την προσωπική της βοηθό σε αυτό το ταξίδι Έλλη Διαλυνα.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ

Tι είναι το ‘Freedom Drive 2013’

 Είναι ένα τετραήμερο συνέδριο που θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο. Ξεκίνησε το 2003 και διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια. Στα πλαίσια του συνεδρίου αυτού, έχουν τη δυνατότητα τα μέλη της Κίνησης για την ανεξάρτητη διαβίωση και οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συναντηθούν, να συγκεντρώσουν και να προωθήσουν όλα τα σχετικά θέματα.

Για το σκοπό αυτό,
κάθε εθνική αποστολή συναντάται με τους ευρωβουλευτές της για : • την επισήμανση των προβλημάτων των ανθρώπων με αναπηρία,

 • την ενίσχυση των ιδεών και των δράσεων της ανεξάρτητης διαβίωσης και

• την έκλυση για άσκηση πίεσης προς τις εθνικές κυβερνήσεις

 Η ελληνική ομάδα που θα παραβρεθεί έχει ως στόχους :

• την παρουσίαση των αναγκών της ανεξάρτητης διαβίωσης στη χώρα μας

 • τη συμμετοχή στη συνδιαμόρφωση στρατηγικών για την ανεξάρτητη διαβίωση

• την ενίσχυση της καθιέρωσης της ελληνικής συμμετοχής στη συγκεκριμένη διοργάνωση

• την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών με ομάδες Ατόμων με Αναπηρία από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες

• τη συστηματική ενημέρωση για τις καινοτόμες προτάσεις και πολιτικές για την ανεξάρτητη διαβίωση

• την προώθηση των αρχών της ανεξάρτητης διαβίωσης στην ελληνική κοινωνία

• την ενημέρωση των φορέων που είναι σχετική με τα θέματα αναπηρίας και δραστηριοποιούνται στον Ελλαδικό χώρο

• την εισήγηση διαρθρωτικών αλλαγών, αντίστοιχων με τις ευρωπαϊκές στους φορείς ενδιαφέροντος

• την προώθηση υπηρεσιών ανεξάρτητης διαβίωσης στην Ελλάδα.