in

Μέτρα στήριξης λόγω κορονοϊού: Όλες οι επιλογές των ελεύθερων επαγγελματιών και αυταπασχολούμενων

Σειρά επιλογών στήριξης  της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους έχουν οι πληττόμενοι από την κρίση ελευθεροι επαγγελματίες με έως  5 άτομα προσωπικό στη βάση των μέτρων τα οποία ανακοίνωσε (και) γι΄αυτούς  την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης.
Αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας διευκρίνισαν στο Capital.gr πως οι εν λόγω επαγγελματίες μπορούν  να χωριστούν  σε δύο κατηγορίες:
1.  Σε εκείνους που έχουν προσωπικό  από 1 έως 5 άτομα, δηλαδή τους  επαγγελματίες–εργοδότες  (μέλη εταιρειών ή μοναδικοί  ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με μισθωτούς κ.λπ.)
2. Σε εκείνους οι οποίοι δεν έχουν καθόλου προσωπικό,  δηλαδή τους αυταπασχολούμενους (π.χ. “μπλοκάκηδες” με πάνω από 2 εργοδότες, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων τις οποίες δουλεύουν μόνοι τους, συνεταίροι που έχουν επιχείρηση την οποία δουλεύουν χωρίς μισθωτούς).
Αναλυτικά, για κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελματιών (με και χωρίς προσωπικό) ισχύουν τα ακόλουθα:
1. Όσον αφορά τους πληττόμενους επαγγελματίες-εργοδότες (με προσωπικό από 1 έως 5 μισθωτούς) έχουν τις εξής επιλογές, εφοσον επιθυμούν με οποιονδήποτε τρόπο να στηριχθούν από το κράτος:
· Να προχωρήσουν σε αναστολή της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους  και παράλληλα σε αναστολή συμβάσεων εργασίας όλου του προσωπικού τους.
Σ’ αυτήν την περίπτωση θα λάβουν τόσο οι ίδιοι οι επαγγελματίες-εργοδότες, όσο και όλο το προσωπικό τους την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ για διάστημα που θα αφορά το διάστημα έως 30 Απριλίου. Π.χ. σε επιχείρηση με 1 εργοδότη και 2 εργαζομένους, θα λάβει 800 ευρώ ο εργοδότης και από 800 ευρώ καθένας εργαζόμενος χωριστά.  Για το διάστημα αυτό, θα καλυφθούν οι εισφορές τόσο των εργοδοτών, όσο και των εργαζομένων από τα ταμεία. Επίσης , οι εργοδότες μπορούν να αναστείλουν την καταβολή των δόσεων Μαρτίου-Μαΐου ενεργών ρυθμίσεων  έως τον ερχόμενο Ιούνιο.
· Να μην προχωρήσουν οι ίδιοι οι εργοδότες στην αναστολή της επιχειρηματικής δραστηριότητάς  τους, αλλά να θέσουν μέρος του προσωπικού τους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.
Σ’ αυτήν την περίπτωση, οι εργοδότες αυτοί δεν δικαιούνται την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ. Την αποζημίωση αυτή δικαιούνται όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Για όσους εργαζομένους δεν τεθούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, πρέπει να γίνει κανονικά η μισθοδοσία τους. Αναφορικά με τις εισφορές, οι εργοδότες μπορούν να αναστείλουν την καταβολή των δικών τους (δηλ. εκείνων που αφορούν την αυτασφάλιση τους) για το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020 έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, πληρώνοντας τις 4 μηνιαίες δόσεις από εκεί και μετά.
Επίσης, μπορούν  να αναστείλουν την καταβολή των εισφορών των εργαζομένων  (περιόδου Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020) που δεν εντάχθηκαν στο καθεστώς αναστολής των συμβάσεων τους για το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου του 2020 αντίστοιχα, πληρώνοντας και αυτές σε 4 δόσεις από εκεί και έπειτα.
Εναλλακτικά (δηλ. αντί να αναστείλουν την καταβολή των τρεχουσών εισφορών) οι εργοδότες μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές, είτε τις δικές τους, είτε των εργαζομένων τους (που δεν τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας), είτε και τις δικές τους και των εργαζομένων τους, επωφελούμενοι από έκπτωση 25%.
Οι δε εισφορές των εργαζομένων που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους θα καλυφθούν από τα ταμεία.
Επίσης, οι εργοδότες μπορούν, επίσης, σε κάθε περίπτωση,  να αναστείλουν την καταβολή των δόσεων Μαρτίου-Μαϊού ενεργών ρυθμίσεων  έως τον ερχόμενο Ιούνιο και έπειτα.
2.       Όσον αφορά τους αυταπασχολούμενους, δηλαδή τους επαγγελματίες χωρίς προσωπικό, εφοσον επιθυμούν με οποιονδήποτε τρόπο να στηριχθούν από το κράτος, έχουν τις εξής επιλογές:
·  Να αναστείλουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα
Σ’ αυτήν την περίπτωση δικαιούνται την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ. Οι εισφορές τους θα καλυφθούν από τα ταμεία. Αν βρίσκονται σε ενεργή ρύθμιση οφειλών, μπορούν  να αναστείλουν την καταβολή των δόσεων της  (για την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου 2020) έως τον ερχόμενο Ιούνιο, πληρώνοντας από εκεί και έπειτα.
·  Να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δράστηριότητα.
Έτσι, όμως, δεν θα λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες. Μπορούν, όμως, να αναστείλουν την καταβολή των τρεχουσών εισφορών Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020 έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο αντίστοιχα. Αν μπορούν και θέλουν να τις καταβάλουν εμπρόθεσμα, μπορούν εναλλακτικά να το κάνουν, επωφελούμενοι από έκπτωση 25%. Επίσης μπορούν να αναστείλουν την καταβολή των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων της περιόδου Μαρτίου-Μαΐου 2020 έως τον ερχόμενο Ιούνιο και έπειτα.
Η σχετική δήλωση των επιλογών   (οι οποίες θα αφορούν αποκλειστικά τον μήνα Απρίλιο) σε σχέση με την αναστολή εργασιών και των συμβάσεων εργασίας από τους αυταπασχολούμενους και τους επαγγελματίες-εργοδότες μπορεί να γίνει στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” έως 31/3. Όσον αφορά τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις αυτές, η δήλωση πρέπει να γίνει στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας του Υπ. Εργασίας (supportemployees.gr) η οποία θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.
ΠΗΓΗ: capital.gr