in ,

Μέρκελ σε Τουρκία: Σταματήστε τώρα την επέμβαση – Απτόητος ο Ερντογάν

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Ερντογάν από τον οποίον και ζήτησε να τερματίσει άμεσα τη στρατιωτική επιχείρηση στα βόρεια της Συρίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.
“Η καγκελάριος υποστήριξε τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης,” δήλωσε σε ανακοίνωση του, εκπρόσωπος της καγκελαρίας.
Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά από αίτημα του προέδρου Ερντογάν.

Ωστόσο, παρά τις διεθνείς πιέσεις, ο Τούρκος πρόεδρος δεν φαίνεται να πτοείται. Αντίθετα σε ομιλία του, σήμερα Κυριακή, δήλωσε σχετικά:
«Οι Σύροι Κούρδοι είναι αυτοί που μας υποστηρίζουν περισσότερο στην επιχείρηση Πηγή Ειρήνης» υποστήριξε στην ομιλία του και όπως ανακοίνωσε, κατά την επιχείρηση «440 τρομοκράτες σκοτώθηκαν, 26 τραυματίστηκαν, 24 αιχμαλωτίστηκαν».
Είπε ακόμη ότι οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Τουρκίας ελέγχουν την πόλη Ρας αλ Άιν, ενώ έχουν περικυκλώσει την πόλη Τελ Αμπιάντ, ενώ πρόσθεσε ότι δύο τούρκοι στρατιώτες και 16 μέλη του συμμαχικού στην Άγκυρα Συριακού Εθνικού Στρατού έχουν χάσει τη ζωή του.
Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης πως «αντιμετωπίζουμε όσους απειλούν τη χώρα μας με κυρώσεις. Έκαναν λάθος όσοι νόμισαν ότι θα κάνουν την Τουρκία να λοξοδρομήσει από τους στόχους της».
Μάλιστα υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει τους Κούρδους της Συρίας (YPG) με 30.000 φορτηγά με όπλα και πολεμικό εξοπλισμό, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά της Τουρκίας.
«Μας έχουν προτείνει πολλοί να μεσολαβήσουν μεταξύ ημών και της τρομοκρατικής οργάνωσης. Πρωθυπουργοί, πρόεδροι χωρών… Δεν μπορούν να καταλάβουν» είπε, ενώ χαρακτήρισε ως περίεργη την στάση της Γερμανίας απέναντι στην επιχείρηση στη Συρία. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να αναρωτηθεί αν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, υποστηρίζει τους «τρομοκράτες».
«Εμείς δεν είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ; Μήπως πήρατε στο ΝΑΤΟ την τρομοκρατική οργάνωση και δεν το ξέρω;», της είπα. «Εσείς τους καλείτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και μετά μας λένε nein, nein. Πότε είδατε κάποιον να κάθεται στο τραπέζι με ένα κράτος-τρομοκράτη στο ίδιο τραπέζι;». «Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που έχει πολεμήσει τους τζιχαντιστές», υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν το ΡΚΚ έριξε 652 όλμους και πυραύλους στις τουρκικές επαρχίες Σανλιούρφα, Σιρνάκ και Γκαζιαντέπ.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων εντός της συριακής επικράτειας.
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις υπό τουρκική ηγεσία έχουν τον έλεγχο του (βασικού) αυτοκινητοδρόμου Μ4, σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων στο εσωτερικό της συριακής επικράτειας.

Σφοδρές μάχες σε αυτοκινητόδρομο

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) συγκρούονται με τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά και παραστρατιωτικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Άγκυρα στην βασική οδική αρτηρία Μ4 και σε βάθος 30 χιλιομέτρων από την συνοριακή γραμμή Τουρκίας-Συρίας, σύμφωνα με αξιωματούχο των SDF.
Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις υπό τουρκική ηγεσία έχουν τον έλεγχο του (βασικού) αυτοκινητοδρόμου Μ4, σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων στο εσωτερικό της συριακής επικράτειας.

T.C. Millî Savunma Bakanlığı

@tcsavunma

Barış Pınarı Harekâtı kapsamında başarıyla icra edilen operasyonlar neticesinde, 30-35 kilometre derinliğe inilerek M-4 karayolunun kontrolü sağlandı. 🇹🇷

Ενσωματωμένο βίντεο

3.847 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Η διείσδυση των παραστρατιωτικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Τουρκία γίνεται στο πλαίσιο της επιθετικής πολεμικής επιχείρησης κατά των Κούρδων, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Πρόκειται για την κεντρική οδική αρτηρία που είναι παράλληλη κατά μήκος με τα τουρκικά σύνορα στα βόρεια της Συρίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ