in

«Κόφτης» στον ρουκετοπόλεμο της Χίου για να μειωθούν οι αντιδράσεις και τα θύματα

Μάχη με το χρόνο αλλά και με τις καταγγελίες των κατοίκων δίνει ο Δήμος Χίου για να συνεχιστεί το έθιμο του ρουκετοπόλεμου στον Βροντάδο και φέτος.

Στην περίπτωση που τελικά το έθιμο μετά την περσινή του απουσία επανέλθει, πολλά πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Ο δήμος, όπως αναφέρει δημοσίευμα του “Eλεύθερου Τύπου”, κάνει λόγο μόλις για 10.000 ρουκέτες (σ.σ.: κάποιες χρονιές οι ρίψεις έφταναν και τις 150.000 ρουκέτες), ενώ ο «πόλεμος» θα αρχίσει αργά το βράδυ, πιθανότατα μετά την Ανάσταση, για μόλις μία ώρα.

Το έθιμο του ρουκετοπόλεμου μετράει πάνω από 100 χρόνια, όμως συνεχίζει να διχάζει μέχρι και σήμερα. Φέτος, ο Δήμος Χίου που επιθυμεί τη συνέχιση του εθίμου και προσπαθεί να βρει κοινό τόπο συνεννόησης με τους διαφωνούντες βρίσκεται απέναντι από την Αστυνομία, η οποία πραγματοποιεί ελέγχους και περιπολίες μετά τις φημολογίες για την πραγματοποίηση του εθίμου, παρά τις καταγγελίες.

«Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες υποχωρήσεις γιατί κατανοούμε τις ενστάσεις ορισμένων κατοίκων. Η ρίψη μόλις 10.000 ρουκετών φέτος θα διαρκέσει περίπου μία ώρα, όμως θα είναι εξίσου εντυπωσιακή όπως και τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο αντιδήμαρχος Χίου, Στρατής Γδύσης, και συνεχίζει: «Βρισκόμαστε συνέχεια σε επικοινωνία με όσους έχουν αντιδράσει και πιστεύουμε ότι φέτος θα καταφέρουμε να προχωρήσει ο ρουκετοπόλεμος».

Παλαιότερα από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου γύρω στις 7, τα τοπικά συνεργεία μαζί με κατοίκους ξεκινούσαν τις ρίψεις από διάφορα σημεία στα υψώματα μεταξύ των δύο «αντίπαλων» εκκλησιών της Παναγιάς της Ερυθιανής και του Αγίου Μάρκου. Το έθιμο «τραβούσε» μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής του Πάσχα.

Αν και η τοπική κοινωνία στην πλειοψηφία της υποστηρίζει τη διαιώνιση του εθίμου, κάποιοι κάτοικοι έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες ζητώντας την παύση του, καθώς κάθε χρόνο μετράνε μεγάλες υλικές ζημιές στα σπίτια τους.

Μπορεί ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς να επικαλείται το εθιμικό δίκαιο για να υπερασπιστεί τη συνέχιση του εθίμου, όμως ο ρουκετοπόλεμος έχει αποδειχτεί, ακόμα και τα τελευταία χρόνια που έχουν ληφθεί αυστηρές προφυλάξεις από το δήμο, ιδιαίτερα αιματηρός.

Οι σοβαροί τραυματισμοί την τελευταία δεκαετία ξεπερνούν τους 60, ενώ η τοπική κοινωνία έχει θρηνήσει και θύματα από την ανεξέλεγκτη ρίψη ρουκετών. Η αστυνομική διεύθυνση Χίου συνεχίζει αυτές τις μέρες τις περιπολίες και τους ελέγχους, ενώ σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. από τη στιγμή που υπάρχουν πολίτες οι οποίοι αντιδρούν υπερασπίζοντας την περιουσία τους κι έχουν στείλει εξώδικα στην Αστυνομία και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση, «η Αστυνομία δεν έχει άλλο δρόμο από το να κάνει αυτό που ορίζεται από τους νόμους».

newpost.gr