in ,

Κόκκινα δάνεια, θα βρούμε λύση

Το «Παζάρι» με τους θεσμούς, οι κάλπες και ο κίνδυνος με τις τράπεζες

Στο Μαξίμου αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων με αφορμή και την άφιξη των θεσμών στο τέλος της εβδομάδας. Η δίμηνη παράταση στο νόμο Κατσέλη εκπνέει και η κυβέρνηση με το βλέμμα και στις εκλογές επιχειρεί να βρει μία λύση η οποία θα έχει το μικρότερο πολιτικό κόστος.

Το ζήτημα που κυριαρχεί είναι το όριο προστασίας που θα τεθεί για την πρώτη κατοικία, καθώς θα πρέπει να μειωθεί κατά πολύ ο πήχης από τα 250 χιλιάδες ευρώ που είναι σήμερα αλλά και να γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια.
Ωστόσο το Μαξίμου εκτός από τους θεσμούς που ζητούν το όριο να φτάσει τις 80.000 ευρώ, έχει να αντιμετωπίσει και το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες καθώς τα «κόκκινα» δάνεια ξεπερνούν πλέον τα 85 δισ. ευρώ και δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, όπως τονίζουν, ακόμα και αν το όριο πέσει στις 150 χιλιάδες ευρώ όπως πιθανότατα θα προτείνει η κυβέρνηση.
Το οικονομικό επιτελείο εκτός όμως από το μείζον ζήτημα των «κόκκινων» δανείων που πρέπει να έχει λυθεί μέχρι το τέλος του μήνα, αντιμετωπίζει πρόβλημα και με την αύξηση του αριθμού των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς οι θεσμοί αρνούνται μέχρι στιγμής να ανάψουν το «πράσινο» φως.

Η αξιολόγηση «κλειδώνει» την ημερομηνία των εκλογών

Από το αποτέλεσμα που θα έχει η αξιολόγηση σε συνδυασμό με το αν θα περάσουν από τους θεσμούς, οι παροχές που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση ενόψει των εκλογών, δεν αποκλείεται να αποτελέσει βαρόμετρο για την απόφαση του πρωθυπουργού για την ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες.
Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να τονίζει σε κάθε ευκαιρία πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα συνταγματικά περιθώρια, ωστόσο μια αρνητική έκβαση στο ζήτημα των τραπεζών ή αν δεν εγκριθούν οι παροχές πάνω στις οποίες ποντάρει για να αλλάξει το πολιτικό κλίμα, τότε είναι πολύ πιθανό να επισπεύσει τις εκλογές, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια που τις θέλουν να διεξάγονται τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές.

Προβληματισμός για τα τρακτέρ

Τα «μπλόκα» των αγροτών που αρχίζουν να παίρνουν έκταση, είναι ένα ακόμη θέμα που προβληματίζει την κυβέρνηση. Οι αγρότες που ζητούν συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς έχουν στείλει τελεσίγραφο πως αν μέχρι σήμερα στις 7 το απόγευμα δεν οριστικοποιηθεί το ραντεβού, τότε θα κλείσουν εκ νέου τα Τέμπη «κόβοντας» την χώρα στα δύο.
Παράλληλα προειδοποιούν με κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα όπως είχαν κάνει στις περσινές κινητοποιήσεις τους. Στο Μαξίμου δεν κρύβουν την ανησυχία τους καθώς δεν επιθυμούν να υπάρχουν ανοικτά κοινωνικά μέτωπα στον δρόμο προς τις κάλπες, ωστόσο θεωρούν πως θα βρεθεί τελικά η «χρυσή τομή».

Συνταγματική αναθεώρηση και η μισθοδοσία του κλήρου

Μέσα σε αυτό το κλίμα την Τετάρτη αναμένεται να γίνει και η πρώτη ψηφοφορία στην ολομέλεια της βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος με τα άρθρα που συμφωνούν από κοινού να αλλάξουν είναι ελάχιστα. Ωστόσο η επίσπευση μιας τόσο σημαντικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας και μάλιστα λίγους μήνες πριν από τις εκλογές αναμένεται να πυροδοτήσει νέα πολιτική αντιπαράθεση.
Η απεμπλοκή της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διεξαγωγή εκλογών είναι ένα από τα ελάχιστα άρθρα που συμφωνούν τα κόμματα πως θα πρέπει να αναθεωρηθεί, ενώ η ΝΔ θα επαναφέρει το θέμα της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων με την αλλαγή του άρθρου 16 κάτι που αρνείται η κυβέρνηση.
Παράλληλα θα επανέλθει στο προσκήνιο και η αλλαγή του καθεστώτος της μισθοδοσίας των κληρικών, ένα θέμα στο οποίο δεν υπάρχει πρόοδος καθώς οι μητροπολίτες αλλά και οι ιερείς, εξακολουθούν να εμφανίζονται δύσπιστοι παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στις συνεδριάσεις της επιτροπής και την θετική στάση του Αρχιεπισκόπου.
πηγη thetoc.gr
Φωτό: Ευρωκίνηση